JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Nok en gang vil unge arbeidstakere måtte betale en høy pris»

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Ungdom er i liten grad rammet av korona-viruset, men i høy grad av den økonomiske nedturen.

eline@lomedia.no

Etter finanskrisa i 2008 fikk ungdommer i svært mange europeiske land store problemer med å komme i arbeid. Flere store økonomier hadde ungdomsledighet oppe på rundt 25 prosent. Da det startet å langsomt gå oppover igjen, sleit unge arbeidstakere mer enn andre med å finne en vei inn i arbeidsmarkedet. Ungdomsledigheten beit seg fast, og mange snakket om «en tapt generasjon». Også i Norge har LO vært sterkt bekymret for ungdomsledigheten.

Konsekvensene av en bratt økonomisk nedtur merkes alltid mest hos sårbare grupper. Ungdom uten arbeidserfaring, uten ferdig utdanning og uten nettverk og økonomisk sikkerhet, strever mer. De har de kort ansiennitet og dårligere stillingsvern i midlertidige stillinger. Uten arbeid settes livet på vent. Folk kan ikke flytte hjemmefra til egen bolig, og det å stifte familie har man rett og slett ikke råd til.

Omfanget av virkningene korona-krisa vil ha på økonomi og arbeidsliv på lang sikt, vet vi ennå ikke. Likevel, det er ikke stor spådomskunst at følgene vil bli store. NHO anslår at BNP vil falle med 8,7 prosent neste år. Uansett hvilken strategi myndighetene velger i kampen mot koronaviruset videre (bremse, slå ned, eller slå ned og hold nede), vil både produksjonen i Norge og sysselsettingen falle. SSB spår en langvarig lavkonjunktur.

Nok en gang vil ungdom og unge arbeidstakere måtte betale en høy pris. De er i liten grad rammet av korona-viruset, men i høy grad av den økonomiske nedturen.

Det å ha arbeid handler om mer enn sikkerhet for inntekt. Arbeid gir stor grad av tilhørighet og følelsen av å være til nytte og bidra i et kollektiv. Derfor henger massearbeidsløshet blant ungdom og en hel generasjons psykiske helse nøye sammen. Forskning viser også at arbeidstakere som sleit med å komme i jobb som unge, statistisk sett står i fare for å ha problemer så lenge som 20 år senere.

Fagbevegelsen har en stor oppgave foran seg for å sikre at dagens ungdom ikke blir en tapt generasjon i kjølvannet av koronaen. Det gjelder både å legge press på innretningen på krisemilliardene fra staten og å sørge for at ungdom kan være aktive deltakere i det faglige arbeidet som må gjøres i åra som kommer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse