Direktør Knut E. Sunde (til venstre) og administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri mener at regjeringen nå må komme med støttetiltak til industrien.
Torgny Hasås
Koronakrisen:
Norsk Industri langer ut mot kommunelegers korona-regler
Smitteverntiltak som enkelte kommuneleger har fastsatt, er en trussel mot arbeidsplasser i industrien, mener Norsk Industri
torgny@lomedia.no
Direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, var ikke nådig mot de kommunelegene som har innført 14 dagers karantene hvis en krysser en kommunegrense.
På en pressekonferanse tirsdag tordnet industrilederen mot kommuner og kommuneleger som tok seg til rette for å hindre vanlige arbeidsfolk til å gjøre jobben sin.
p
Han brukte et eksempel fra et stort konsern som er verdensledende på aluminiumsproduksjon. De har produksjon i ulike fylker, og for å opprettholde en forsvarlig drift har de opprettet en kompetansegruppe som reiser til ulike bedrifter for å gjøre spesial oppdrag.
Ikke smittevern
– De er avstengt fra å gjøre spesialoppdrag ved en bedrift fordi den ligger i et annet fylke enn der gruppa til vanlig holder til, sa Lier Hansen.
Sjefen i Norsk Industri slo fast at dette ikke har noen ting med smittevern å gjøre. Han mener det er mulig å transportere disse personene inn i en stengt fabrikk, uten kontakt med det sivile samfunnet, gjøre oppdraget og så sendt tilbake igjen.
– Men kommunelegen nekter å gi dispensasjon for slike oppdrag. Nøkkelpersonell som bor i en annen kommune blir nektet å gjøre jobben sin med mindre de er 14 dager i karantene.
22. juli om igjen
– Dette har ingenting med kriseledelse å gjøre. Dette er 22. juli om igjen der alle løper i beina på hverandre og ulike forvaltningsnivåer ikke klarer å dra lasset sammen. Dette er totalt uanstendig og uansvarlig, og påfører personer og bedrifter helt unødvendige belastninger og kostnader, sa Lier Hansen som også gikk langt i å mene at kravet om karantene er et brudd på Grunnlovens bestemmelser om bevegelsesfrihet.
– Det er bare et svar på dette. Det må være en kriseledelse som må lede og det må være staten. Vi er i en krise, og vi må ikke forsterke den krisa gjennom kommunal selvtekt med minimal kompetanse i forhold til hvordan en skal behandle dette viruset. Jeg håper at regjeringa skjærer igjennom og at opposisjonen holder fingra av fatet, sa han.
Sammen med LO
Lier Hansen fortalte at Norsk Industri, LO, Fellesforbundet og Industri Energi hadde sendt inn akkurat dette problemet til justis- og beredskapsminister Monica Mæland på fredag.
Pressekonferansen var egentlig innkalt for å presentere Norsk Industri beskrivelse av situasjonen for industrien. Det er den femte rapporten de legger fram etter at korona-krisa slo inn. Rapporten viser en tredeling av industrien. En tredel har store problemer og har permittert store deler av de ansatte. En tredel forventer seg problemer og er på vei til å permittere. For den siste tre delen er det vanlig drift.
Tiltak for industrien
Spørreundersøkelsen ble gjennomført mandag og tirsdag denne uka, og det er 36 prosent av de ansatte blant Norsk Industris medlemsbedrifter som er permitterte. Undersøkelsen ble gjennomført blant 529 bedrifter.
Norsk Industri mener at det er helt på sin plass at de første krisepakkene gikk til tjenesteytende sektor. De opplevde problemene først, men nå må regjeringa komme med tiltak rettet mot industrien.
p
– En kaffebar kommer tilbake, men hvis industrien forsvinner så kan det være for godt, sa Knut Sunde som har utarbeidet rapporten som arbeidsgiverforeningen la fram.
Konkurrentlandene
Lier Hansen så også til konkurrentlandene, og pekte på at store industriland som Tyskland og Sverige bruker «tusentalls milliarder» på å redde sin industri. Da må tiltakene som Norge setter i verk må bli mer treffsikre. Det kan ikke være slik at når ting normaliseres så stiller vi med et handikap.
Regjeringen må velge
Norsk Industri mener at regjeringa bør komme med et av to tiltak.
Enten å fjerne arbeidsgiveravgiften kommende termin. Dette er et enkelt tiltak som virker raskt og som treffer bredt. Enkelte vil hevde at det vil virke for bredt at dette også vil gi tilskudd til bedrifter som klarer seg bra og som ikke trenger det.
Det andre tiltaket Norsk Industri foreslår, er å gjøre som de gjør i Danmark, å kompensere bedriftene for det dokumenterte fallet i omsetning.
Norsk Industri mener at regjeringa bør komme med en av de to løsningene.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen
– Hvis Norge skulle komme i en nasjonal krise, vil ikke jernbanen fungere
Peter Nicholls / Reuters / NTB
Britene streiker som aldri før. Nå vil regjeringa stramme inn
Det er forhandlet fram ny lønn for operatørene i prosessindustrien. Blant annet for de ansatte ved smelteverket Eramet i Kvinesdal, hvor bildet er tatt.
Arkivfoto: Petter Pettersen