JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Norsk Industri langer ut mot kommunelegers korona-regler

Smitteverntiltak som enkelte kommuneleger har fastsatt, er en trussel mot arbeidsplasser i industrien, mener Norsk Industri
Direktør Knut E. Sunde (til venstre) og administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri mener at regjeringen nå må komme med støttetiltak til industrien.

Direktør Knut E. Sunde (til venstre) og administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri mener at regjeringen nå må komme med støttetiltak til industrien.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, var ikke nådig mot de kommunelegene som har innført 14 dagers karantene hvis en krysser en kommunegrense.

På en pressekonferanse tirsdag tordnet industrilederen mot kommuner og kommuneleger som tok seg til rette for å hindre vanlige arbeidsfolk til å gjøre jobben sin.

p

Han brukte et eksempel fra et stort konsern som er verdensledende på aluminiumsproduksjon. De har produksjon i ulike fylker, og for å opprettholde en forsvarlig drift har de opprettet en kompetansegruppe som reiser til ulike bedrifter for å gjøre spesial oppdrag.

Ikke smittevern

– De er avstengt fra å gjøre spesialoppdrag ved en bedrift fordi den ligger i et annet fylke enn der gruppa til vanlig holder til, sa Lier Hansen.

Sjefen i Norsk Industri slo fast at dette ikke har noen ting med smittevern å gjøre. Han mener det er mulig å transportere disse personene inn i en stengt fabrikk, uten kontakt med det sivile samfunnet, gjøre oppdraget og så sendt tilbake igjen.

– Men kommunelegen nekter å gi dispensasjon for slike oppdrag. Nøkkelpersonell som bor i en annen kommune blir nektet å gjøre jobben sin med mindre de er 14 dager i karantene.

22. juli om igjen

– Dette har ingenting med kriseledelse å gjøre. Dette er 22. juli om igjen der alle løper i beina på hverandre og ulike forvaltningsnivåer ikke klarer å dra lasset sammen. Dette er totalt uanstendig og uansvarlig, og påfører personer og bedrifter helt unødvendige belastninger og kostnader, sa Lier Hansen som også gikk langt i å mene at kravet om karantene er et brudd på Grunnlovens bestemmelser om bevegelsesfrihet.

– Det er bare et svar på dette. Det må være en kriseledelse som må lede og det må være staten. Vi er i en krise, og vi må ikke forsterke den krisa gjennom kommunal selvtekt med minimal kompetanse i forhold til hvordan en skal behandle dette viruset. Jeg håper at regjeringa skjærer igjennom og at opposisjonen holder fingra av fatet, sa han.

Sammen med LO

Lier Hansen fortalte at Norsk Industri, LO, Fellesforbundet og Industri Energi hadde sendt inn akkurat dette problemet til justis- og beredskapsminister Monica Mæland på fredag.

Pressekonferansen var egentlig innkalt for å presentere Norsk Industri beskrivelse av situasjonen for industrien. Det er den femte rapporten de legger fram etter at korona-krisa slo inn. Rapporten viser en tredeling av industrien. En tredel har store problemer og har permittert store deler av de ansatte. En tredel forventer seg problemer og er på vei til å permittere. For den siste tre delen er det vanlig drift.

Tiltak for industrien

Spørreundersøkelsen ble gjennomført mandag og tirsdag denne uka, og det er 36 prosent av de ansatte blant Norsk Industris medlemsbedrifter som er permitterte. Undersøkelsen ble gjennomført blant 529 bedrifter.

Norsk Industri mener at det er helt på sin plass at de første krisepakkene gikk til tjenesteytende sektor. De opplevde problemene først, men nå må regjeringa komme med tiltak rettet mot industrien.

p

– En kaffebar kommer tilbake, men hvis industrien forsvinner så kan det være for godt, sa Knut Sunde som har utarbeidet rapporten som arbeidsgiverforeningen la fram.

Konkurrentlandene

Lier Hansen så også til konkurrentlandene, og pekte på at store industriland som Tyskland og Sverige bruker «tusentalls milliarder» på å redde sin industri. Da må tiltakene som Norge setter i verk må bli mer treffsikre. Det kan ikke være slik at når ting normaliseres så stiller vi med et handikap.

Regjeringen må velge

Norsk Industri mener at regjeringa bør komme med et av to tiltak.

Enten å fjerne arbeidsgiveravgiften kommende termin. Dette er et enkelt tiltak som virker raskt og som treffer bredt. Enkelte vil hevde at det vil virke for bredt at dette også vil gi tilskudd til bedrifter som klarer seg bra og som ikke trenger det.

Det andre tiltaket Norsk Industri foreslår, er å gjøre som de gjør i Danmark, å kompensere bedriftene for det dokumenterte fallet i omsetning.

Norsk Industri mener at regjeringa bør komme med en av de to løsningene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse