JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet i Rogaland og Agder:

Oljearbeidere mener de ikke får fritiden de har krav på. Nå truer de med streik

Arbeidssituasjonen offshore gjør at Fellesforbundet i Rogaland og Agder allerede rasler med sablene og er villig til å ta i bruk streikevåpenet.
Morten Larsen er distrikssekretær i Fellesforbundet i Rogaland.

Morten Larsen er distrikssekretær i Fellesforbundet i Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Fellesforbundets avdelinger i Rogaland og Agder har vært samlet for å forberede vårens tariffoppgjør. Distriktssekretær for Fellesforbundet i Rogaland, Morten Larsen, er ikke i tvil om hva som er deres syn før vårens tariffoppgjør.

p

– Jeg tror personlig det blir streik. Problemene er så store offshore at vi må sette hardt mot hardt. Norsk Industri har strukket strikken så langt at det er like før det brister. Vi skal forberede oss på en stor streik, sier Morten Larsen til FriFagbevegelse.

Han poengterer at det ikke er opp til Fellesforbundet i Rogaland og Agder hvilket krav som skal stilles. Det er forbundsstyret og representantskapet i LO som vedtar kravene. Larsen målbærer imidlertid stemningen blant sine egne medlemmer. Og de er altså klare nok.

Inne- og uteperioder

Fellesforbundet i Rogaland har 11 000 yrkesaktive medlemmer, i tillegg til 2 000 pensjonister i sine medlemsrekker. De har medlemmer ute på omtrent samtlige 87 oljefelt i landet for å sørge for service- og vedlikehold.

Problemet er at arbeidsgiverne ifølge Fellesforbundets avdelinger i de to vestlandsfylkene ikke tar hensyn til arbeidernes krav på fritid.

Slik arbeidshverdagen er offshore, er arbeiderne to uker på jobb og fire uker av. Det er bare blitt en papiravtale, mener Fellesforbundet.

– Folk rekker knapt å komme hjem før de blir utkalt i friperioden, hevder Larsen.

Ifølge Larsen kan det komme en rekke saker til Arbeidsretten for å få dette prøvet ut rettslig.

– Problemet er at Fellesforbundet og Norsk Industri ser på dette på en fullstendig forskjellig måte. Derfor må Arbeidsretten kobles inn, sier Larsen.

Norsk Industri ønsker ikke å kommentere denne konflikten.

I tillegg forbereder man seg på å stille pensjonskrav i vårens tariffoppgjør.

– Rikslønnsnemndas avgjørelse i forhold til statsansatte kan få stor betydning for vårens tariffoppgjør. Ansatte med stillingsprosent under 20 prosent fikk ikke opptjening i pensjonsordningen etter tariffoppgjøret. Dette har Rikslønnsnemnda nå opphevet, påpeker Larsen.

– I privat sektor har man ikke nådd opp politisk i forhold til pensjon fra første krone. Da må tariffoppgjøret brukes til det formålet, mener han.

I tillegg skal det også fremmes lønnskrav.

Halvt år igjen

Det er fortsatt et halvt år igjen til vårens vakreste eventyr, som hovedoppgjøret kalles.

Distriktssamlingen til Fellesforbundet i Stavanger var mer av forberedende betydning. Men sinne og fortvilelsen over offshore-situasjonen er stor. Det sto sentralt på landsmøtet til Fellesforbundet. Og målbæres også av lederen av avdeling 25 i Stavanger, Arild Håvik.

Han mener Norsk Industri har mistet respekten for Fellesforbundet, og mener kanskje det aller viktigste kravet i vårens tariffoppgjør må være å rydde opp i offshore-biten.

p

Striden mellom Fellesforbundet og Norsk industri gjenspeiler kanskje også at oljeindustrien er på full fart oppover igjen etter nedturen i 2014–2015. Og at all snakket om å sette sluttdato for oljeproduksjonen ikke hindrer denne utviklingen.

I løpet av desember skal de ulike bransjerådene samles for å bestemme hvilke krav som skal prioriteres for hver tariffavtale. I januar skal tariffavtalene sies opp, slik at det er klart for forhandlinger av nye avtaler.

I februar møtes LOs representantskap for å vedta hovedkravene. Da blir det også avgjort om det blir såkalt samordnet oppgjør, elle rom det blir frontfags-forhandlinger.

I mars starter forhandlingene. I april foreligger de første forhandlingsresultatene.

Annonse
Annonse