Eline Lønnå
Omdiskutert utvalg vil ha frislipp fra HMS-regler i EU
Småbedrifter bør være unntatt EU-lovverket «overalt hvor det er mulig», foreslår utvalg. Katastrofe for arbeidsmiljø, sier kritikerne.
eline@lomedia.no
41 milliarder euro årlig. Det mener EU-kommisjonens spesialutvalg for å redusere byråkrati at små bedrifter i Europa kan spare på å slippe å forholde seg til EU-regelverk. Eksempler på slikt regelverk er helse, miljø og sikkerhet og sosiale ordninger. I praksis kan dette blant annet bety at
* Ansattes rett til barselspermisjon må reduseres
* Regelen om maks 48 timers ukentlig arbeidstid må bort
* Små bedrifter ikke lenger skal måtte lage såkalte arbeidsplassvurderinger, vurderinger som tar for seg arbeidsmiljøet
Les hva frifagbevegelse.no skrev om saken tidligere i høst her.
Kontroversielt
I dag legger Stoiber-utvalget fram sin rapport, en rapport som allerede lenge før den ble klar er blitt kontroversiell. Det ble tidlig klart at verken representanter for fagbevegelsen, miljøorganisasjonene eller forbrukerorganisasjonene i utvalget ville slutte seg til flertallets konklusjoner. Gruppa ledes av den konservative tyske politikeren Edmund Stoiber, og har vært i arbeid siden 2007. Anbefalingene er ikke bindende, men skal presenteres for Kommisjonen som deretter tar dem videre i EU-systemet.
Flertallet i utvalget oppfordrer medlemsstatene til å unngå å gå lenger enn EU når et EU-direktiv skal innføres i de nasjonale lovverkene. Så mye som en tredel av kostnadene ved byråkrati påløper fordi enkeltland forsøker å «forgylle» EU-direktivene, mener utvalget.
– Små og mellomstore bedrifter bør unntas fra EU-forpliktelser i den grad det overhodet er mulig, anbefaler Stoiber. Til den engelske avisa Guardian har Stoiber sagt at EU oppfattes som et «byråkratisk monster», og at det derfor er på sin plass med et gigantisk «byråkratibål».
For å kutte i byråkrati anbefaler utvalget å opprette et nytt myndighetsorgan for å overvåke konsekvensene av forslag fra Kommisjonen, og å sjekke grunnlaget for kostnader og eventuelle fordeler ved framtidige reguleringer. Stoiber-utvalget går også inn for at EU får en Ombudsmann for byråkrati.
Hele flertallets innstilling finner du her.
Politikkens fallitt
Mindretallet i utvalget er grunnleggende uenig i tilnærmingen om at bedrifter bør få fritak fra EU-regler, blant annet fordi det vil gjøre politiske prosesser for forandring mye mindre effektive.
– Nye mål om å redusere regulering er kortsiktig tenking. Det gjør redskapene folkevalgte har for å løse problemer i samfunnet mindre effektive, skriver mindretallet.
Paraplyorganisasjonen for 12 millioner småbedrifter i EU (med 55 millioner ansatte), UEAPME, er ikke nådig i sin kritikk av Stoiber-utvalgets flertall:
– Det høres fint ut, men er rent og skjært nonsens. Vi ønsker ingen unntak eller fritak, vi vil ikke behandles som annenrangs bedrifter. Hva er vitsen med lovgiving hvis 99 prosent ikke skal omfattes av den? Nei, dette er sprøyt, et rent ideologisk utspill, sier UEAPMEs direktør for næringspolitikk Luc Hendrickx til Guardian.
Mindretallets uttalelse finner du her.
Fjerne fornuftige regler
Utvalgsmedlemmet Heidi Rønne-Møller, som har representert dansk LO og Euro-LO (Etuc) og tilhører mindretallet i utvalget, sier i en pressemelding at hun er tilhenger av å kutte ut unødvendig byråkrati.
– For å gjøre det må man finne ut hva som er unødvendig. Jeg er sterkt imot en generell holdning om å fjerne regler nærmest vilkårlig, for da risikerer man at fornuftige regler for helse, sikkerhet og miljø går med i dragsuget, sier Rønne-Møller.
Pieter de Pous, direktør i European Environmental Bureau, sier at Stoiber-utvalget har begitt seg inn på et territorium der politikk utvikles helt frikoblet fra fakta.
– Å tro at deregulering er oppskriften for vekst og arbeidsplasser er å ta Europa 30 år tilbake i tid. Det vil kun være populært blant tilbakeskuende business-lobbyister, og ikke borgerne eller framtidsrettet industri, sier de Pous.
Sukre pillen for britene
Guardian spekulerer i om Stoiber-anbefalingene har som hovedmål å blidgjøre Storbritannia, der mange velger og politikere er negative til EU – og kravene om folkeavstemning om medlemskapet er en konstant hodepine for statsminister David Cameron. Blant annet fagorganisasjonen Unite har krevd folkeavstemning.
Ifølge utvalgsmedlemmet Heidi Rønne-Møller har Edmund Stoiber uttalt at «de endelige forslagene er et forsøk på å gjøre britene fornøyde og holde dem ombord på EU-skuta».
Usikre tall
Den danske fagforeningsrepresentanten er også svært skeptisk til tallene flertallet opererer med i innsparinger. 41 milliarder euro er ren gjetning, da det ikke finnes tilstrekkelig med data fra medlemslandene til å si noe sikkert.
– Tallene er hypotetiske. Dette tok jeg opp gang på gang, sier Rønne-Møller ifølge Guardian.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen
Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin