Eline Lønnå
Omdiskutert utvalg vil ha frislipp fra HMS-regler i EU
Småbedrifter bør være unntatt EU-lovverket «overalt hvor det er mulig», foreslår utvalg. Katastrofe for arbeidsmiljø, sier kritikerne.
eline@lomedia.no
41 milliarder euro årlig. Det mener EU-kommisjonens spesialutvalg for å redusere byråkrati at små bedrifter i Europa kan spare på å slippe å forholde seg til EU-regelverk. Eksempler på slikt regelverk er helse, miljø og sikkerhet og sosiale ordninger. I praksis kan dette blant annet bety at
* Ansattes rett til barselspermisjon må reduseres
* Regelen om maks 48 timers ukentlig arbeidstid må bort
* Små bedrifter ikke lenger skal måtte lage såkalte arbeidsplassvurderinger, vurderinger som tar for seg arbeidsmiljøet
Les hva frifagbevegelse.no skrev om saken tidligere i høst her.
Kontroversielt
I dag legger Stoiber-utvalget fram sin rapport, en rapport som allerede lenge før den ble klar er blitt kontroversiell. Det ble tidlig klart at verken representanter for fagbevegelsen, miljøorganisasjonene eller forbrukerorganisasjonene i utvalget ville slutte seg til flertallets konklusjoner. Gruppa ledes av den konservative tyske politikeren Edmund Stoiber, og har vært i arbeid siden 2007. Anbefalingene er ikke bindende, men skal presenteres for Kommisjonen som deretter tar dem videre i EU-systemet.
Flertallet i utvalget oppfordrer medlemsstatene til å unngå å gå lenger enn EU når et EU-direktiv skal innføres i de nasjonale lovverkene. Så mye som en tredel av kostnadene ved byråkrati påløper fordi enkeltland forsøker å «forgylle» EU-direktivene, mener utvalget.
– Små og mellomstore bedrifter bør unntas fra EU-forpliktelser i den grad det overhodet er mulig, anbefaler Stoiber. Til den engelske avisa Guardian har Stoiber sagt at EU oppfattes som et «byråkratisk monster», og at det derfor er på sin plass med et gigantisk «byråkratibål».
For å kutte i byråkrati anbefaler utvalget å opprette et nytt myndighetsorgan for å overvåke konsekvensene av forslag fra Kommisjonen, og å sjekke grunnlaget for kostnader og eventuelle fordeler ved framtidige reguleringer. Stoiber-utvalget går også inn for at EU får en Ombudsmann for byråkrati.
Hele flertallets innstilling finner du her.
Politikkens fallitt
Mindretallet i utvalget er grunnleggende uenig i tilnærmingen om at bedrifter bør få fritak fra EU-regler, blant annet fordi det vil gjøre politiske prosesser for forandring mye mindre effektive.
– Nye mål om å redusere regulering er kortsiktig tenking. Det gjør redskapene folkevalgte har for å løse problemer i samfunnet mindre effektive, skriver mindretallet.
Paraplyorganisasjonen for 12 millioner småbedrifter i EU (med 55 millioner ansatte), UEAPME, er ikke nådig i sin kritikk av Stoiber-utvalgets flertall:
– Det høres fint ut, men er rent og skjært nonsens. Vi ønsker ingen unntak eller fritak, vi vil ikke behandles som annenrangs bedrifter. Hva er vitsen med lovgiving hvis 99 prosent ikke skal omfattes av den? Nei, dette er sprøyt, et rent ideologisk utspill, sier UEAPMEs direktør for næringspolitikk Luc Hendrickx til Guardian.
Mindretallets uttalelse finner du her.
Fjerne fornuftige regler
Utvalgsmedlemmet Heidi Rønne-Møller, som har representert dansk LO og Euro-LO (Etuc) og tilhører mindretallet i utvalget, sier i en pressemelding at hun er tilhenger av å kutte ut unødvendig byråkrati.
– For å gjøre det må man finne ut hva som er unødvendig. Jeg er sterkt imot en generell holdning om å fjerne regler nærmest vilkårlig, for da risikerer man at fornuftige regler for helse, sikkerhet og miljø går med i dragsuget, sier Rønne-Møller.
Pieter de Pous, direktør i European Environmental Bureau, sier at Stoiber-utvalget har begitt seg inn på et territorium der politikk utvikles helt frikoblet fra fakta.
– Å tro at deregulering er oppskriften for vekst og arbeidsplasser er å ta Europa 30 år tilbake i tid. Det vil kun være populært blant tilbakeskuende business-lobbyister, og ikke borgerne eller framtidsrettet industri, sier de Pous.
Sukre pillen for britene
Guardian spekulerer i om Stoiber-anbefalingene har som hovedmål å blidgjøre Storbritannia, der mange velger og politikere er negative til EU – og kravene om folkeavstemning om medlemskapet er en konstant hodepine for statsminister David Cameron. Blant annet fagorganisasjonen Unite har krevd folkeavstemning.
Ifølge utvalgsmedlemmet Heidi Rønne-Møller har Edmund Stoiber uttalt at «de endelige forslagene er et forsøk på å gjøre britene fornøyde og holde dem ombord på EU-skuta».
Usikre tall
Den danske fagforeningsrepresentanten er også svært skeptisk til tallene flertallet opererer med i innsparinger. 41 milliarder euro er ren gjetning, da det ikke finnes tilstrekkelig med data fra medlemslandene til å si noe sikkert.
– Tallene er hypotetiske. Dette tok jeg opp gang på gang, sier Rønne-Møller ifølge Guardian.
Mest lest
SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.
Privat
Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
«Trine» har posttraumatisk stresslidelse og går ikke ut av huset uten følge. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Colourbox
«Trine» ble drapstruet på jobb. Nå har hun ikke vært ute av huset uten følge på to år
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.
Irati Ayerza
Olatz (51) jobbet 700 timer uten å få ekstra betaling: – Jeg har det svart på hvitt
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
Malin Stavsøien kan juble over vedtaket i Stortinget som gjør at hun igjen kan få dagpenger.
Privat
Nå kan Malin (28) få dagpenger igjen: – Dette er en seier for fornuften
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Av hensyn til «Anne» og hennes familie er hun anonymisert i denne saken. Belastningen ved å stå fram er stor.
Ida Bing
«Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Debatt
Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.
Anna Granqvist
«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh