Likestilling
Ønsket flere kvinner i byggebransjen – da tok kommentarfeltet fyr
Malerlærling Ragnhild Nyeggen ble paff da hun leste kommentarfeltet på Facebook.
– Jeg blir litt paff, og overraska over at det er så mange, sier malerlærling Ragnhild Nyeggen, som også jobber med nettverket Kvinner i Byggebransjen.
Erlend Tro Klette
Saken oppsummert
etk@lomedia.no
Selv om store byggefirmaer gjerne reklamerer med bilder av damer i arbeid på sine byggeplasser, er det langt unna virkeligheten i Norge i dag.
Kvinner utgjør under en tidel av de som jobber i norsk byggebransje, og bare rundt tre prosent av håndverkerne.
Dette skulle markeres på kvinnedagen 8. mars, med parolen «Økt mangfold i byggebransjen og mindre kjønnsdelt arbeidsmarked!»
Men da 8. mars-komiteen publiserte dette på Facebook, tok kommentarfeltet fyr – og ikke med støtte og sympati.
Noen av kommentarene på parolen:
«Det er ikke menns skyld»
«Nå er det på høy tid å avslutte kvoter og annen kostbar prinsessebehandling.»
«Disse navlebeskuende, selvopptatte radikale feministene hører stort sett hjemme på Gaustad.»
«Tror det hadde vert lettere for kvinner å komme i arbeid vist de ikke var opptatt med kvinnekamp hele tiden.»
«Jeg trodde gode kvalifikasjoner skulle være det viktigste …»
«Godt det er hvite konservative menn som har bygd opp vestlige verden»
«Det er en grunn til at få damer blir tømrere. Det kan forklares biologisk»
«bortskjemte klovner, det er vell knapt noe som tar dere på alvor, alt dere inkompetente feminister har innkvotert dere inn i, går til helv...... og det på bekostning av gode folk og familier»
«Hvorfor må alle jobber ha en 50/50 kjønnsdeling, hvorfor er det så viktig og hvem gagner det? Hvordan skal dere oppnå det? Skal dere tvinge damer ut i jobber de ikke vil ha?»
«De fleste kvinner vil vel ha en jobb der de kan sitte å kakle i pausen»
Kilde: 8. mars-komiteen på Facebook
Der var tilbakemeldingene overveldende negative, som «disse navlebeskuende, selvopptatte radikale feministene hører stort sett hjemme på Gaustad» og «alt dere inkompetente feminister har innkvotert dere inn i, går til helv......».
Lettkrenka menn
Reaksjonene gjør Ragnhild Nyeggen oppgitt. Hun er malerlærling, aktiv i Fellesforbundet, og jobber i tillegg med nettverket Kvinner i Byggebransjen.
– Jeg blir litt paff, og overraska over at det er så mange. Mange kommenterte hvor krenka vi er – men om noen er lettkrenka, er det alle disse karene, sier Nyeggen. Posten har nesten 200 kommentarer.
– Man har lyst til bare å le av det, men jeg tror det representerer et syn som en del dessverre har.
Selv har hun blitt godt tatt imot av kollegaene sine og ikke opplevd lignende tilbakemeldinger i virkeligheten.
– Men når såpass mange har femtitallsholdninger til hva kvinner kan gjøre og hva som er passende for oss, tenker jeg at vi ikke er helt i mål enda.
– Ikke reelt fritt yrkesvalg
Mange i kommentarfeltet trodde det var snakk om kvotering eller tvang, og det var selvfølgelig ikke poenget, sier malerlærlingen.
Poenget er at selv om hun og damene i kvinnenettverket elsker å jobbe i byggebransjen, var ikke veien dit enkel.
– Det handler ikke om noe annet enn å få gjøre det man har lyst til. Jeg og mange andre som har kommet inn i bransjen i voksen alder, opplevde dårlig rådgivning på skolen. Vi vurderte ikke muligheten og tenkte at det ikke gikk an, sier Nyeggen.
Hun forteller at mange jenter hun kjenner som nå er voksenlærlinger i 20-30-åra, fikk beskjed om at de hadde for gode karakterer og burde velge noe mer kvinnevennlig.
– Det er ikke noe mål for meg at vi på død og liv skal være 50/50, men folk skal kunne velge hva de vil. Vi har ikke reelt fritt yrkesvalg, mener hun.
– Det handler om hva rådgiveren og samfunnet forteller deg. Når 98 prosent av byggebransjen er menn, så ser man nesten bare menn i arbeidstøy. Da lærer man seg at bygningsarbeidere er menn. Og at dette ikke er et sted for meg.
Kan føre til frafall
Til tross for velmente kampanjer fra de store entreprenørene, har kvinneandelen i norsk byggebransje stått mer eller mindre på stedet hvil i årevis.
– Det er jo likestilling det handler om. Damer skal ikke få forrang, men de samme mulighetene som menn i byggebransjen. I andre bransjer vil det kanskje være damene som har en fordel, sier Nyeggen.
– For dette med fritt yrkesvalg handler ikke bare om at jenter skal inn mannsdominerte yrker. Hva med gutten som vil bli barnehagelærer eller helsefagarbeider? Han skal selvfølgelig også møte en like kompetent rådgiver og ikke bli sett ned på for det han heller, understreker Nyeggen.
Nyeggen syns de skumleste kommentarene er fra dem som sier de selv jobber i bransjen.
– Når de sier at det er så tungt og ikke noe for damer, kan det i verste fall bidra til at noen som vurderer å bli rørlegger eller noe litt utradisjonelt, tenker at det ikke er noe for meg likevel. Det er trist.
– Bensin på heksebålet
Nyeggen reagerer også på at å kommentarene fremstiller typiske kvinneyrker som lette.
– Da har du aldri jobba i helsevesenet eller renhold, det er kjempetunge yrker. Jeg har jobba en sommer på sykehjem, det er den tyngste fysiske og psykiske jobben jeg har hatt. Man flytter ikke stål, men folk.
– Har noensinne en kvinnelig helsefagarbeider fått et sånt spørsmål, om det er for tungt for damer? Men med en gang det er et typisk manneyrke, er det for tungt, sukker hun.
Malerlærlingen mener reaksjonene viser at det fortsatt er behov for å markere kvinnedagen, og å fremheve paroler om likestilling i arbeidslivet.
Om kommentariatet ønsket at parolen skulle miste oppslutning, fikk de ikke viljen sin. Ifølge Nyeggen var det godt oppmøte i toget 8. mars, og flere som hadde tenkt til å gå bak andre paroler endte med å gå bak denne på grunn av reaksjonene.
Hun sier også at jentene i Kvinner i Byggebransjen-nettverket ikke mister håpet av kommentarene, heller tvert om:
– Dette er bensin på heksebålet, og vi blir bare flere, sier Nyeggen.
Forbundet: – Helt hinsides
Nyeggen får støtte fra forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet:
– Jeg syns det er helt hinsides, at det kommer så usaklige kommentarer på et ønske om mindre kjønnsdelt arbeidsmarked i Norge. Man blir oppgitt når man ser at vi ikke er kommet lenger, sier Espe.
– Dette viser med all tydelighet at vi fortsatt trenger å snakke mer om likestilling i samfunnet vårt.
Forbundssekretæren mener at kommentarfeltet dessverre også representerer holdninger som finnes ute på norske byggeplasser.
Er vi ikke kommet lengre? Hege Espe i Fellesforbundet mener kommentarene viser at vi fortsatt trenger å snakke mer om likestilling.
Roy Ervin Solstad
– På noen arbeidsplasser er det nok sånn. En av grunnene til at det er så få damer i bransjen, er at de opplever at det ikke er tilrettelagt for dem. Det blir litt sånn at «her blir du tøffere eller så forsvinner du», sier Espe.
– Vi jobber jo for at man ikke skal måtte være tøff i trynet for å jobbe på en mannsdominert arbeidsplass. Det gjelder både i industrien, transport, og andre sektorer der det er mange menn.
Slenger med leppa
Espe understreker at seriøse bedrifter ønsker flere damer, og sier de har bruk for mer arbeidskraft. Men selv der, er det en fordel å være flere.
– Damene som er ute og jobber, sier det er fint å være mer enn en dame på byggeplassen. De blir ofte godt tatt imot av dem de jobber nærmest med. Men de som er lengre vekk, kan fort slenge med leppa og skrive ting på toalettveggen.
Espe syns særlig det er fint når menn også «tar til orde for at dette er tull».
– Vi får jo tilbakemeldinger på at unge menn heller ikke syns disse machoarbeidsplassene og en sånn type sjargong er noe kult, sier hun.
Kan godt gå fortere
Til påstandene i kommentarfeltet om at kvinner ikke takler tunge løft, sier Espe at få arbeidsplasser har så mange tekniske hjelpemidler som en byggeplass.
– Det er ingen grunn til at damer ikke skal klare jobben. Ikke alle menn er to meter høye muskelberg, heller.
– Man skal lære å jobbe på en fornuftig måte, så man holder ut i arbeidslivet uten å bli uføretrygdet 47 år gammel.
Forbundssekretæren ønsker ikke å svartmale bransjen, men vil heller ikke legge skjul på at den fortsatt har utfordringer.
– Vi håper det vil endre seg på sikt, men det kan godt gå fortere.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.