JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsagte Dagbladet-grafikere: – Vi ble sagt opp fordi vi var medlem i Fellesforbundet

Hadde Dagbladet rett til å si opp grafikere og leie inn folk fra eierselskapet Aller Media med en annen tariffavtale til det samme arbeidet? Det skal Borgarting lagmannsrett nå svare på.
OPPSAGT: Peder Kvello og Mona Tønder Jakobsen har viet hele sitt yrkesaktive liv til Dagbladet. De krever at oppsigelsene blir kjent usaklig.

OPPSAGT: Peder Kvello og Mona Tønder Jakobsen har viet hele sitt yrkesaktive liv til Dagbladet. De krever at oppsigelsene blir kjent usaklig.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

Etter sju dager i Borgarting lagmannsrett i ankesaken mot Dagbladet og Aller Media, er de to oppsagte grafikerne Mona Tønder Jakobsen og Peder Kvello stolte over å ha stått løpet ut.

Men saken er ikke over, først om fire uker faller dommen. Da kan det hele være avgjort, eller den kan gå videre til Høyesterett. For dette er en sak av prinsipiell viktighet for Fellesforbundet og fagbevegelsen.

Les: Dagbladet sa opp grafikere. – Det verste jeg har sett av NHO-bedrift, sier advokat

Inntil endelig avgjørelse mottar Jakobsen og Kvello lønn fra Dagbladet, som i april i år også brukte korona-krisa for å prøve å frata dem retten til å stå i stilling. Det ble imidlertid avvist av Borgarting lagmannsrett som ga de to medhold i at de beholder jobbene sine fram til endelig avgjørelse i den opprinnelige oppsigelsestvisten. Årsaken var at Dagbladets økonomi var god.

På «tørkeloftet»

Å «beholde jobbene» innebærer at de beholder lønna, for de ble fratatt alle arbeidsoppgaver og arbeidsverktøy fra de ble oppsagt, eller «satt på tørkeloftet», som advokat Elisabeth Grannes formulerte det i retten. Hun og LO-advokat Alexander Cascio har ført saken for de to grafikerne.

I mellomtiden har Mona Tønder Jakobsen møtt fram på jobben uten å få noe å gjøre. Hun har imidlertid benyttet tida til en del påbyggingskurs i grafiske dataverktøy og i den siste tida har hun vært utlånt til Norsk Folkemuseum som har overtatt negativarkivet til Dagbladet. Der driver hun på og skanner og katalogiserer negativer fra Dagbladets rikholdige fortid.

Peder Kvello har i tillegg til en foreldrepermisjon også jobbet på Folkemuseet siden desember 2019, og fortsetter nå som heltids-student innen datasikkerhet ved NTNU i Gjøvik.

Ville ikke ut av Fellesforbundet

Jakobsen og Kvello stevnet Dagbladet for retten da de ble oppsagt fra jobbene som sideprodusenter i avisen i forbindelse med tjenesteutsetting av sideproduksjonen fra Dagbladet til Aller. Aller har siden oppkjøpet av Dagbladet overtatt produksjonen av hele Dagbladets produktportefølje, steg for steg og Dagbladets grafikere er nedbemannet.

Les: Oppsagte Dagbladet-grafikere anker dom

De var de eneste gjenværende medlemmene av Fellesforbundet på den redaksjonelle desken, mens de øvrige grafikerne var blitt medlemmer av Norsk Journalistlag. De var også de eneste som ikke ble tilbudt jobber i forbindelse med omorganisering av arbeidet, til tross for at de begge har viet hele sitt yrkesliv til Dagbladet – helt siden de startet der som lærlinger. Alle kolleger som har vitnet i Oslo tingrett og nå i lagmannsretten har gitt dem de beste faglige skussmål, både for grafisk arbeid, men også relatert til arbeid av mer journalistisk og datateknisk art. Men i stedet for å bli tatt med videre på laget, fikk de to oppsigelser i mai 2018.

Filmsatsparagrafen

Det er på det rene at Aller nektet å få inn Fellesforbundets tariffavtale med Mediebedriftenes Landsforening som inneholder den såkalte «filmsatsparagrafen». Det er denne paragrafen som gir grafikerne monopol på redaksjonell sideproduksjon. Avisen mener den står fritt til det. Men ifølge Kvello, som var leder av Dagbladets grafiske klubb, gjorde de mange framstøt mot Dagbladets ledelse for å få framforhandlet en lokal deskavtale (altså en avtale som satte filmsatsparagrafen til side) helt siden rammeavtalen så dagens lys i 2011.

– Dagbladet var ikke interessert i dette inntil de plutselig likevel ville, i 2015. Da strandet forhandlingene fordi Dagbladet ikke ville innfri kravet om likeverdige lønns-/ og arbeidsvilkår. Vi ba om et nytt tilbud, men Dagbladet sa vi hadde spilt ballen over til dem og der kom den til å bli liggende, sier Kvello. Alle andre store aviser har inngått slike avtaler.

Oslo tingrett delte seg da 2 av 3 dommere kom til at oppsigelsene av Jakobsen og Kvello var saklige. I ankesaken som har gått for Borgarting lagmannsrett siden 18. august har Jakobsen og Kvellos advokater lagt vekt på tre hovedpoeng: At det nå foregår innleie av sideprodusenter fra Aller til Dagbladet, at Jakobsen og Kvello er blitt diskriminert på grunn av fagforeningstilhørighet og at Dagbladet ikke har spart noe økonomisk på å si opp de to sideprodusentene. Tvert i mot viste et regnestykke fra deres side, som ikke ble bestridt av motparten, at Dagbladet ville spart drøyt 500 000 ekstra hadde de beholdt dem framfor å kjøpe inn arbeidet fra Aller.

Uunngåelig overtallighet

Advokat Jan Fougner, som representerte Aller Media i Borgarting lagmannsrett, framførte at det var rene forretningsmessige årsaker og et være eller ikke være for Dagbladet å omstille produksjonen i forbindelse med oppkjøpet. Dermed var det uunngåelig at Jakobsen og Kvello ble overtallige. Han karakteriserte påstanden om at Jakobsen og Kvello var diskriminert på grunn av fagforeningstilhørigheten som en ren konspirasjonsteori.

– Det kom aldri til noen situasjon der det var naturlig å ansette noen med en sånn avtale (Filmsatsparagrafen. red anm.), sa Fougner blant annet i sin sluttreplikk.

– Det er trist at noen mister jobben. De mistet jobben, men Dagbladet lever, sa Fougner.

Dagbladet har levert betydelige overskudd til Aller-konsernet i alle år siden 2016.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse