JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ARBEIDSGLAD: 37 år gamle Pawel Czynsz elsker å jobbe, og har det bra i firmaet Protan der han er taktekker-bas. Nå videreutdanner han seg til mester.

ARBEIDSGLAD: 37 år gamle Pawel Czynsz elsker å jobbe, og har det bra i firmaet Protan der han er taktekker-bas. Nå videreutdanner han seg til mester.

Håvard Sæbø

LOs utdanningsfond:

Polske Pawel tar mesterbrev, med støtte fra LO

Taktekker-bas Pawel Czynsz vil alltid et skritt videre.

eline@lomedia.no

SOLA: Da polske Pawel Czynsz kom til Norge i 2007 for å jobbe opp penger til bryllupet med kjæresten, fant han raskt ut at her var det muligheter for et godt liv. Arbeidet som taktekker var spennende, HMSen var topp og kollegaene trivelige.

– I 2008 bestemte jeg meg for å lære norsk, og kona kom etter hit til Rogaland.

Siden har de slått rot her og stiftet familie. Men det betyr ikke at Czynsz har slakket på tempoet og landet i sofaen. Snarere tvert imot.

– Jeg har det i meg at jeg alltid vil videre, vil alltid bli bedre, ja egentlig vil jeg rett og slett være best, ler han.

Les også: Rune tok fagbrev som maskinfører uten å betale en krone for det

Vil utvikle seg

Først lærte han seg norsk. Så tok han steget fra ufaglært hjelpearbeider til fagbrev. Da hadde han allerede vært bas en god stund. Akkurat nå er det takarbeidet på det han bestemt mener er Norges største byggeplass som gjelder, det nye sykehuset i Stavanger.

Neste skritt er å ta mesterbrev. Det innebærer at du lærer om økonomi, ledelse og faglig utvikling – å være mester er et kvalitetsstempel for seriøse håndverkere.

To kvelder i uka setter han seg på skolebenken i fire timer, sponsa av LOs utdanningsfond. For det er ikke gratis å utdanne seg til mester.

– Jeg liker å jobbe. Og så vil jeg vise sønnen min at jeg kan utvikle meg. Jeg var supersliten etter første kvelden med undervisning. Men dette er gøy, det er noe jeg vil. Mesterbrev åpner dører, sier Czynsz.

Les også: Hotellansatt Sheida tar gratis kurs mens hun er permittert

Gidd å lære norsk!

Tanken om å ta mesterbrev tok form allerede da fagbrevet var i havn.

– Å ta fagbrev var enkelt. Mest var det å få papirer på det jeg kunne, det jeg drev med til daglig. Det er rart at ikke flere utenlandske arbeidere gjør det samme, sier Czynsz.

Han kjenner ingen andre polakker som har tatt mesterbrev.

– Ta kontakt med fagforeningen og få hjelp til å søke utdanningsstøtte! Jeg fikk tips fra avdeling 730 her, og ærlig talt tok det maks en time å søke. Og jeg fikk kjapt positivt svar.

Han mener språket er nøkkelen til å lykkes i Norge. Dessverre er det mange som ikke gidder, mener Czynsz. Særlig de som pendler til hjemlandet og ikke ser for seg at de skal slå seg ned i Norge.

– Likevel synes jeg alle burde bruke litt tid og innsats på å lære norsk. Du får et bedre liv da, du er med og ikke isolert. Kan du språket, forstår du også kulturen bedre – og det det enklere for alle.

Les også: Flere i matindustrien tar videreutdanning under koronaen

Mil etter mil

Han er en særdeles energisk person, og enkle prosjekter blir rett og slett for kjedelige. Når han ikke jobber eller studerer, er han en ganske nyfrelst syklist som legger mil etter mil bak seg i sadelen. Sånn sett er det praktisk å bo i Rogaland, hvor snø er en sjeldenhet i lavlandet.

– En må være positiv for å ha det bra. Jeg synes folk klager for mye. De må lære seg å skille mellom det viktige og det uviktige, sier Czynsz.

LOs utdanningsfond

Skal støtte opplæringstiltak og kompetanseutvikling for medlemmer i LOs forbund som har rettigheter i fondet.

Er du medlem i Fellesforbundet, kan du søke.

Du kan søke om støtte til studier både på heltid og deltid, og på alle nivåer fra grunnskole til universitet.

Søknadsfristen er fleksibel, unntatt til helårsstudier. Da er fristen 15. mai.

Mesterbrev

Mester er en lovbeskyttet tittel.

Fagarbeidere i 70 fag kan ta mesterbrev, en høyere kvalifikasjon som gir kunnskap om økonomi og ledelse.

Er du mester kan du ha ansvar for opplæring av lærlinger.

Det er rundt 17.000 aktive mestere i Norge.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss