Bransjeprogram med studie- og opplæringstilbud
Flere i matindustrien tar videreutdanning under koronaen: – Det er viktig at ingen går ut på dato
Ansatte i Mat- og drikkevareindustrien har allerede sprengt sin kvote på 15 millioner som de har til rådighet under bransjeprogrammet. Midlene går til studie og opplæringstilbud.
HAR FAGBREV: Frank Jensen hos Maarud tok fagbrevet for fem år siden. Her fra et besøk i produksjonen høsten 2017.
Jan-Erik Østlie
– Sjøl om Maaruds ledelse har hatt planer om å tilby fagbrevopplæring til flere av sine ansatte, har de ansatte ventet lenge på et tilbud som dette de nå får under bransjeprogrammet for kompetanseutvikling, sier May Sofie Gulbrandsen Holt, NNN-leder hos Maarud AS i Odalen.
Sjøl tok hun fagbrev for fem år siden.
Trepartssamarbeid
Tanken om bransjeprogram med studie- og opplæringstilbud kom inn i Frontfaget ved forhandlingene i 2016. Da gjaldt det utelukkende for Fellesforbundets bedrifter.
Men mat- og drikkevareindustrien er som kjent en bransje i omstilling, det er også her et behov for at flere ansatte får for eksempel fagbrev og teoriopplæring for fagutdanning.
– Gjennom tidligere partssamarbeid i blå og grønn matindustri kjenner vi allerede til en del kompetansebehov bedriftene og de ansatte trenger, sier Merete Helland, kurs- og kompetanseansvarlig i Norsk Nærings- og Nyttelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
I fjor søkte mat- og drikkevareindustrien om å få sitt eget bransjeprogram, men sjansene for å få det var liten siden ordningen bare skulle utvides med ett program.
Myndighetene betaler
Så kom koronaen, og Norge ble snudd temmelig på hodet. Som en av ni bransjer (se faktaboks) fikk mat- og drikkevareindustrien sitt eget bransjeprogram.
Målet med bransjeprogrammene er å bidra til kompetanseutvikling i tråd med bransjens behov sånn at ansatte kan takle omstillinger og være bedre rustet for morgensdagens arbeidsliv.
NHO Mat og Drikke, Sjømat Norge, NNN – pluss LO og NHO sentralt – samarbeider med Kompetanse Norge om å finne målrettede utdanningstilbud.
Sistnevntes ansvar er blant flere andre oppgaver også å finne kurstilbydere. Det er myndighetene som betaler regninga. Og det er opprettet et programområdestyre hvor Merete Helland sitter som representant fra NNN. Det vedtar søknader fra tilbyderne.
Saken fortsetter under bildet.
KURSANSVARLIG i NNN: Merete Helland.
Jan-Erik Østlie
Teorikurs til fagprøven
Totalt ble det fra regjeringen bevilget 120 millioner til alle de ni bransjeprogrammene i 2020. Av disse har mat og drikke fått en pott på 15 millioner. Disse er allerede brukt opp, men siden andre bransjer ikke har brukt opp sin kvote, er det fortsatt muligheter.
– Hvilket tilbud har vært det mest populære å søke på?
– Teori til fagprøve i industriell matproduksjon er det mest populære i vår bransje, sier Helland, som legger til at innenfor bransjeprogrammet til mat og drikke er det kjøpt over 3.000 studieplasser totalt. Den største tilbyderen er Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF).
– Men det holder ikke med teorikurs for å få fagbrev, de må jo opp til en praktisk prøve på arbeidsplassen også – skjer det?
– Ja, det går som regel bra og pleier aldri å være noe problem, men det er sjølsagt viktig at det blir gjort avtaler med arbeidsgiver om at de får gjennomført den praktiske prøven, sier Helland.
Kursene er for alle
I regjeringens nylige forslag til statsbudsjett for 2021 er det foreslått å forlenge bransjeprogrammet. Helland sier at behovet jo åpenbart er der. Ikke minst i bransjen for mat og drikke.
– Det er viktig at ingen går ut på dato, sier hun.
Ønsker du å delta på ett av kurstilbudene, melder du deg på via internett. Dette skal la seg gjøre å kombinere med arbeid, men det kan hende det må gjøres i fritida. Også dette kan det være lurt å avklare med arbeidsgiver i forkant. Dessuten er det ikke dumt å tilpasse et opplegg som passer for alle arbeidstakere, for arbeidsgivere og for tilbyderne. Og får du ikke dekket eventuelle kostnader av arbeidsgiver, er det også mulig å søke LOs utdanningsfond om midler.
Utdanningstilbud under bransjeprogrammene kan alle søke på, også uorganiserte. Helland forteller at noen av NNNs tillitsvalgte har reagert på dette – hadde det vært et tilbud for bare NNN-medlemmer, kunne det jo vært et fint argument å ha med seg i rekrutteringen av nye medlemmer.
Maarud
Hos snacksprodusenten Maarud i Odalen kastet ti ansatte seg på ordningen ganske raskt etter at den ble etablert. Samtlige ønsket å ta teorikurset til fagprøven i produksjonsteknikk. De NNN-organiserte på Maarud har en egen Facebookgruppe. Der la klubbleder May Sofie Gulbrandsen Holt ut tilbudet.
– Jeg visste jo at det var mange som ønsket å ta fagbrevet, men at bedriften ikke hadde nok plasser til alle, sier hun.
Siden de var ti som ønsket kurset og mange var fra samme skiftet, måtte de dele seg opp i to grupper. En gruppe gikk kurset i sommerferien, den andre gruppa har tatt det i høst og er nå snart ferdige. Noen gjorde det på fritida, andre i arbeidstida. De sistnevnte fikk permisjon uten lønn. Responsen fra de ti som har gjennomført har vært god. Også ledelsen ved Maarud er fornøyd, forteller klubblederen.
– Syns du det er greit at det ikke bare er et tilbud til NNN-medlemmer, men til alle ansatte?
– Ja, det er flott at det er for alle, men neste gang bør vi nok være flinkere til å informere litt bredere sånn at alle i bedriften får det med seg, også de uorganiserte, sier May Sofie Gulbrandsen Holt.
Bransjer som er med i ordningen
• Reiseliv
• Frisør
• Detalj- og faghandel
• Industri- og byggenæringen
• Anleggsbransjen
• Mat og drikke
• Elektro-, automasjon-, fornybar- og kraftnæringen
• Kommunal helse og omsorg
• Olje-, gass- og leverandørindustrien
Utdanningstilbudene for mat og drikkevare-industrien
Alle kursene er nettbaserte og kan tas i kombinasjon med arbeid.
• Lean-kurs
• Veiledningskurs for instruktører
• Forberedende kurs for praksiskandidater
• Teorikurs med yrkesnorsk
• Kurs om mattrygghet
• HMS-kurs
• Prosjektledelse i praksis
• Emner i ledelse
• Korte nettkurs for språkopplæring i arbeidslivet
• Verktøy for ledere og tillitsvalgte
• Studieteknikk
Det er viktig at ingen går ut på dato.
Merete Helland, kurs- og kompetanseansvarlig i NNN
Flere saker
Bransjer som er med i ordningen
• Reiseliv
• Frisør
• Detalj- og faghandel
• Industri- og byggenæringen
• Anleggsbransjen
• Mat og drikke
• Elektro-, automasjon-, fornybar- og kraftnæringen
• Kommunal helse og omsorg
• Olje-, gass- og leverandørindustrien
Utdanningstilbudene for mat og drikkevare-industrien
Alle kursene er nettbaserte og kan tas i kombinasjon med arbeid.
• Lean-kurs
• Veiledningskurs for instruktører
• Forberedende kurs for praksiskandidater
• Teorikurs med yrkesnorsk
• Kurs om mattrygghet
• HMS-kurs
• Prosjektledelse i praksis
• Emner i ledelse
• Korte nettkurs for språkopplæring i arbeidslivet
• Verktøy for ledere og tillitsvalgte
• Studieteknikk