JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av oss

Rikard (28) synger bass på Verdens ende: – Jeg har alt jeg liker her

Tømrer Rikard Hansen har den dypeste mannsstemmen i Norges nordligste blandakor.

Roy Ervin Solstad

eline@lomedia.no

Berlevåg: Ute på moloen som beskytter mot storhavet, står en ung mann med klangfull røst og synger den lokale varianten av The Mamas and the Papas’ evergreen: Berlevåg Dreaming.

Med solbriller, svart hettegenser og digre øreklokker ser Rikard Hansen mer ut som en rockestjerne eller youtuber enn en bass i et blandakor fra Verdens ende.

Det er det de kaller hjemplassen, berlevågingene. Men så er det jo nettopp korsang som for mange satte fiskeværet Berlevåg på kartet for alvor, etter filmsuksessen Heftig og begeistret fra 2001.

Filmen skildret mannssangforeningen, men den lille plassen som kan skryte av å være det nordligste tettstedet på fastlandet, har et rikt kulturliv som inkluderer blandakoret der Rikards bassrøst er et bærende element.

Roy Ervin Solstad

Mot strømmen

28-åringen er arvelig belastet korist, med begge foreldrene som aktive deltakere. Selv bidrar han til å trekke snittalderen betraktelig ned i en korgruppe med generelt mye grått hår og høyt hårfeste.

Det var en kompis på jobben i byggefirmaet Berlevåg Bygg som rekrutterte Rikard inn i koret, men han har også vært aktiv i revygruppa på stedet fram til koronaen.

Rikard er blant dem som har valgt å vende tilbake til hjemstedet etter skolegangen, og dermed drar han mot strømmen. Det er smått med arbeidsplasser i Berlevåg, og mange unge flytter for godt. I vinter stengte den siste filetproduksjonen, og nå er det bare to fiskemottak igjen for sjarkflåten.

Aktiv utenfor stuedøra

– Det er mye tilfeldigheter som gjør at jeg har blitt her. Jeg har vært en jobbnomade, og starta på kaia med å pakke fisk i noen år. Så jobba jeg som havnebetjent og tok imot Hurtigruta, før jeg begynte i bygg. Nå holder jeg på å ta fagbrevet som tømrer. De fikk ikke tak i en faglært tømrer, så da lager de en i stedet, flirer han.

Når Magasinet treffer Rikard, kommer han syklende på en ganske fancy sykkel – hans nye hobby. Til søringenes store overraskelse, gjør han ingen tegn til å låse fast vidunderet.

– Her kjenner alle alle, og ingen låser sykkelen eller bilen.

Han har kommet fra korøvelse, neste dag er det klart for stormønstring i samfunnshuset. Kulturskolen, korene, rockebandet og hornmusikken spiller opp. Lokalsamfunnet har mye å gi tilbake til dem som velger å aktivisere seg for fellesskapet.

Selv synes Rikard Berlevåg er et godt sted å bo.

– Jeg har alt jeg liker her, rett utenfor døra. Mulighetene for å drive med skuter og jakt er veldig bra, og nå også sykkel.

Trenger jobb og damer

Likevel er det fraflytting som er tendensen i kommunen. Når butikker legges ned, tyr folk til netthandel – som igjen gjør det enda vanskeligere for de butikkene som er igjen.

– Vi kommer nok aldri tilbake til Berlevågs glansdager, men jeg håper flere kommer tilbake, sier Rikard. Han konstaterer at arbeidsplasser er nøkkelen til et levedyktig Berlevåg, og da kanskje særlig kvinnearbeidsplasser.

– Det er manko på damer generelt i kommunen. Så det er mange single menn her, inkludert meg.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse