Etter- og videreutdanning:
Sanner samler hele arbeidslivet for satsing på etter- og videreutdanning
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) signerte onsdag en historisk samarbeidsavtale med partene i arbeidslivet, om et bransjeprogram for etter- og videreutdanning.
Fra venstre: Lizzie Ruud Torkhildsen, leder Delta, Kari Sollien, leder Akademikerne, Eli Gunnhild By, forbundsleder Norsk sykepleierforbund, Sissel Skoghaug, nestleder Fagforbundet, Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør KS og Jan Tore Sanner, kunnskaps- og integreringsminister.
Håvard Sæbø
helge@lomedia.no
– Dette er en stor og viktig dag fordi vi nå tar et stort skritt i retning av et enda tettere samarbeid mellom partene i arbeidslivet og regjeringen for å løfte kompetansen både innenfor industri og byggfag, samt helse- og omsorgsfag: to sektorer som preges av stor omstilling og hvor kompetanseheving kan være nødvendig både for å opprettholde konkurransekraften innenfor industrien og for at innbyggere skal få bedre tjenester i årene som kommer, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til FriFagbevegelse
– For oss er det viktig at flest mulig kan stå i arbeid helt til man på et tidspunkt skal gå av med pensjon. Ingen skal gå ut på dato. I det ligger det at det ikke er manglende kompetanse som skal være årsaken til at man går ut av arbeidslivet, sier han.
– Jeg tror vi alle merker på kroppen at omstillingen nå går raskere. Med ny teknologi, som stiller helt andre krav til oss uavhengig om vi er ufaglært eller har lang utdannelse er det behov for at vi må lære hele livet, legger han til.
• Følg oss på Facebook
Mange på besøk
Onsdag hadde kunnskapsministeren besøk av det som kan krype å gå av fagforbund og arbeidsgivere innenfor industri og bygg, samt helse- og omsorgssektoren. Til gjengjeld stilte han med 30 rykende ferske millioner bevilget over statsbudsjettet for 2019, til to bransjeprogram for etter- og videreutdanning. Sammen med partene i arbeidslivet signerte han en historisk samarbeidsavtale om bransjeprogram for en ny og fleksibel videreutdanning.
– Dette vil gi mange som ellers ikke hadde fått videreutdanning en mulighet til å fornye seg og fortsette i jobb. Det er en ny måte å gjøre dette på, sier Sanner.
– Dette vil sikre gode tjenester og god konkurranseevne for mange bedrifter. Mange arbeidstakere vil få påfyll og en sikrere jobb i fremtiden. Innen disse sektorene går omstillingen raskt. Ny teknologi endrer måten det jobbes på, og nesten 40 prosent av norske bedrifter melder om et udekket kompetansebehov. Nå tar vi et viktig steg for at flere ansatte, både de uten fagutdanning og fagarbeidere kan få tilbud om etter- og videreutdanning, sier Jan Tore Sanner.
• 13 spørsmål og svar om fagbrev på jobb med full lønn
Det settes ned to arbeidsgrupper som skal utvikle forslag til tilbud. Partene i arbeidslivet skal foreslå innhold og tema i nye opplærings- eller utdanningstilbud basert på de utfordringene de møter. Partene vil også bidra med å rekruttere pilotvirksomheter og bistå virksomhetene med deltagelse i programmet. Målet er at tiltak skal være i gang allerede høsten 2019.
– Regjeringen er i gang med en kompetansereform. Vi samarbeider godt med partene i arbeidslivet for at ansatte i bransjer og sektorer som opplever store omstillinger får den kompetansen som trengs for å bli stående i arbeid, sier Sanner.
Regjeringen vil bidra med midler til utvikling og drift av de offentlige tilbudene, som for eksempel faglig påfyll eller opplæring i digital kompetanse, norskopplæring, eller korte utdanningstilbud fra fagskole, universitet eller høyskole.
– Kan bli stort
Per Skau skrev under avtalen på vegne av Fellesforbundet.
– For oss er det veldig viktig at vi nå er blitt enig om å rette et tilbud ut mot fagarbeidere. Vi har savnet et tilbud er tilpasset næringslivet der ute og som er tilpasset fagarbeidere som trenger det ved siden av å være i jobb. De trenger et påfyll på etter- og videreutdanning. Det er digitalisering, robotisering, omstilling, grønn sektor. Nå lager vi en pilot som kan utvikle seg til noe stort, sier Per Skau til FriFagbevegelse.
(Saken fortsetter under bildet.)
Fra venstre: Jørgen Leegaard, direktør i Byggenæringens Landsforbund; Per Skau, forbundssekretær i Fellesforbundet og Jan Tore Sanner, kunnskap- og integreringsminister.
Håvard Sæbø
Direktør i Norsk Industri, Carla Botten-Verboven er både begeistret for at statsråden tar dette veldig alvorlig, og at de gir en mulighet til etter- og videreutdanning for fagoperatører som etter Norsk Industri sin mening er en svært viktig ressurs for å få bedriften til å gå. Dette er veldig viktig, sier hun til FriFagbevegelse.
– Vi har alltid hatt et utmerket samarbeid med Fellesforbundet. Sammen er vi bedre enn hver for oss, spesielt på kompetanseområdet, sier Botten-Verboven.
Norsk Industri har bevilget fem millioner kroner ekstra for å lage egne moduler også på teknisk fagskole-nivå som skal gjøre våre arbeidere bedre på digitalisering. Det skal forsterke dette arbeidet. Så 2019 blir et godt år for å være fagoperatør i industrien.
• Fellesforbundet jubler for penger til fagarbeiderutdanning
Hever kompetansen
– De som jobber i denne sektoren gir tjenester til mennesker i alle aldre, som er i en sårbar situasjon. Det er viktig at de møter fagfolk med god og høy kompetanse på et bredt felt innenfor denne sektoren. Dette treffer de som trenger dette mest. De med minst formell kompetanse er de som ofte jobber tettest opp mot pasienten, og som gjør en kjempeviktig jobb, sier nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug, til FriFagbevegelse.
– De jobber ofte deltid, og er oftest ikke inkludert i kompetansetiltak. Dette er helt avgjørende for å heve kompetansen og for å utvikle de med minst utdanning fra feltet, legger hun til.
Skoghaug er også opptatt av at dette er et viktig og godt eksempel på trepartssamarbeidet som både myndigheten, arbeidsgiver og arbeidstaker står sammen om.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, er enig.
– Når vi ønsker å ha en kommunehelsetjeneste hvor flere og flere pasienter behandles ute i kommunene, er det kjempeviktig at vi har tanker og prosjekter som gjør at vi hever kompetansen, slik at pasienten får enda bedre og tryggere behandling, sier Eli Gunhild By.
– Er det nok penger i prosjektet?
– Det er en bra begynnelse. Så har vi selvsagt et ønske om at disse prosjektene bli utvidet til andre yrkesgrupper. Det må også være hensikten, svarer hun.
Lizzie Ruud Thorkildsen er leder i Delta og leder i tillegg YS Kommune.
– Dette er veldig bra. Jeg er veldig spent på det videre arbeidet og ikke minst på å se hvordan vi skal få dette ut i praksis. Det er veldig viktig. Derfor er det så bra at KS og kommunene er med, sier hun.
Fra venstre: Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet; Lizzie Ruud Torkhildsen, leder i Delta og Eli Gunnhild By, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund.
Håvard Sæbø
- En stor dag, sier Jan Tore Sanner.
Håvard Sæbø
Fra venstre: Carla Botten-Verboven, avdelingsleder i Norsk Industri; Jørgen Leegaard, direktør i Byggenæringens Landsforbund; Per Skau, forbundssekretær i Fellesforbundet og Jan Tore Sanner, kunnskap- og integreringsminister.
Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.