Priskrise
Selger hus og jakter på tilbud: – Alt dreier seg om å overleve
– Det fins folk som har det verre. Jeg klarer å få hjula til å gå rundt, sier en av dem som nå sliter med dyrtida.
En av fire blant Fellesforbundets medlemmer frykter for jobben sin, viser vår nye medlemsundersøkelse. Åtte av ti tror de får dårligere råd neste år.
Tormod Ytrehus
etk@lomedia.no
tormod@lomedia.no
Høyere priser på strøm, drivstoff og mat presser økonomien til mange mennesker.
Vi har spurt medlemmene i Fellesforbundet hvordan dette påvirker deres hverdag. Over 9000 svarte. 70 prosent sier de har måttet ta grep for å klare dyrtida, viser undersøkelsen.
En av fire frykter for jobben sin. Hele åtte av ti tror de får dårligere råd neste år.
Flere vi har snakket med vil fortelle om hvordan de opplever priskrisa, men ønsker ikke navn og bilde publisert. De opplever det som en for stor belastning.
Må selge hus og bil
Priskrisa kan ramme hverdag og livsstil, selv for dem med full jobb. Men enda verre blir det, om du plutselig står uten inntekt. Vi har snakket med en ung mann som mista jobben i høst.
Allerede mens han hadde jobb, merket mannen på under 30 år at økonomien var påvirket. Da han i høst ble sagt opp, måtte han gjøre drastiske endringer for å klare seg. Nå står både huset og bilen til salgs.
– I oppsigelsestiden har jeg fortsatt fått lønn. Men etter denne måneden har jeg ikke mulighet til å betale noe som helst. Ikke hus, bil, strøm, ingenting.
Mannen har registrert seg i Navs systemer, men har ikke fått godkjent dagpenger ennå. Nå søker han jobb «overalt», og skal snart på intervjuer.
– Jeg må bare stå i det og håpe det går. Heldigvis har jeg fått hjelp av faren min, som har gitt et forskudd på arv.
På den måten har mannen fått fjernet ett av lånene på huset som nå står til salgs.
– Uten den hjelpen, hadde det i hvert fall gått skeis, tror han.
Nå prøver han ekstra hardt ikke å bruke så mye penger fra dag til dag.
– Men jeg sulter ikke. Jeg har en del kylling i fryseren, så det går mye i det. Prøver ikke å kjøre så mye bil, for å spare drivstoff. Det blir mye mindre alkohol, og litt mindre snus, forteller han.
– Og selvfølgelig strøm. Jeg skrur av både varme og lys, og sitter for det meste bare på ett rom – på pc-en.
Selv om han sparer der han kan, er det noen utgifter som er verdt det. Særlig fordi han har havnet i en vanskelig livssituasjon.
– Jeg drar helst på treningssenter hver dag, for å holde psyken og formen oppe.
– Koster å ha samme hverdag som for ett år siden
Mange gjør nå alt de kan for å kutte ned på strømforbruket sitt. En pappa i 40-årene forteller at familien hans på fire har redusert strømforbruket med nesten 50 prosent.
De har variabel fastprisavtale på strømmen og fikk en kjempesmell på regninga for oktober.
– Men det koster å ha samme hverdag som for ett år siden, forteller familiefaren som er i arbeid. De har fortsatt penger til å betale regningene.
Hver kveld går han ut 3-4 ganger for å finne gratis kommunal lader til elbilen, for å spare hjemme.
Det er bare en av veldig mange ting familien gjør for å kutte kostnadene.
– Vi varmer huset med gassovn hver morgen. Det blir for dyrt med panelovn. Alle tar kaldere, kortere dusjer. Utelysene er koblet ut.
Med to aktive barn som går på trening hver dag, blir det også mye tøy og håndklær som skal vaskes. Derfor kjører familien kortere programmer på vaskemaskinen, senker temperaturen, og unngår bruk av tørketrommel. Kun undertøy og sengetøy vaskes på 60 grader.
Han innrømmer at det krever en del å gjennomføre så mange sparetiltak oppå hverandre. Men uten dem, ville strømregninga for oktober vært dobbelt så høy, anslår familiefaren.
Nå bytter de til spotprisavtale og skal vaske klær om natta, når det er billigst, selv om brannvesenet sier man ikke skal gjøre det.
– Vi er bevisste på alt, som å kjøpe matvarer på tilbud. Varer med kort holdbarhet settes i fryseren.
Når tilbudene dukker opp kjøper han gjerne 15 kartonger juice eller 10 pakker mel om gangen.
– Alt dreier seg om å overleve
– Alle penger går til mat og nødvendige regninger, forteller en alenepappa (57).
Betongfagarbeideren mista jobben for fem år siden. Han har ikke telling på hvor mange jobber han har søkt på etterpå. Han lever nå på vikariater og tilkallingsvakter.
Han har ei 17 år gammel datter som går på skole i nabobyen, som han har hatt alene siden hun var liten. Hun må ha penger til mat og tak over hodet, for stipendet dekker ikke alle kostnadene.
Mannen har kutta ned på alt som kan kuttes, og det går på sparebluss.
Han har merka de økte mat- og drivstoffprisene godt. Han kjøper billige matvarer framfor sunne matvarer, og bilen er parkert. Han har også kutta ut vedlikehold av huset, og kjøp av klær. Han har én hel bukse som ikke er lappa, forteller han.
– Det er et evig jag etter penger. Alt dreier seg om å overleve.
Det går utover tida han bruker på andre ting, som det sosiale livet. Før kunne han bruke bilen for å holde jevnlig kontakt med omverdenen. Nå må han spare på både bensinen og bremseklossene som skulle vært bytta.
– Men det fins folk som har det verre, jeg klarer å få hjula til å gå rundt, understreker han.
Nordlendingen mener politikerne har gitt fra seg styringa over krafteksporten og prisene på norsk kraft. «De sørpå fryser jo ræva av seg», sier han. Industrien risikerer konkurser og tap av arbeidsplasser, legger han til.
– Det virker nesten som de er redde for å ta avgjørelser, seier han. Han er også kritisk til rentehevingene fra Norges Bank.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.