JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal utesteder miste skjenkebevillinga om de bryter arbeidsmiljøloven? Nei, mener folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp)

Arbeidstilsynet har på 5.000 tilsyn i overnattings- og serveringsbransjen funnet brudd på arbeidsmiljøloven i 8 av 10 virksomheter. Regjeringen vil ikke skjerpe straffen for dem som bryter arbeidsmiljøloven.
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Tore Meek / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) er utfordret av SV-representanten Sheida Sangtarash etter at Arbeidstilsynet har funnet omfattende brudd på lover og regler i utelivsbransjen. Spørsmålet er om hun vil sikre at utelivsbransjen holder loven gjennom å forskriftsfeste at gjentatte eller alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven eller lønn under allmengjort tarifflønn kan føre til inndragelse av skjenkebevilling.

Svaret er negativt. Det vil hun ikke.

Statsråden er enig i at brudd på arbeidsmiljøloven er alvorlig og at utelivsbransjen fremstår å ha utfordringer knyttet til overholdelse av regelverket. Men hun mener altså det ikke er riktig å bruke alkohollovens bestemmelser om salg og skjenking for å sikre overholdelse av arbeidsmiljølovens regler.

p

Begrense skader

– Loven er ment å sikre ansvarlig salg og skjenking av alkoholholdig drikk. Selv om brudd på arbeidsmiljøloven er alvorlig, og ikke bør forekomme, er ikke dette forhold som ligger i kjerneområdet for alkohollovens formål. Inndragning av skjenkebevilling bør etter min mening ikke brukes som en reaksjon for forhold som ikke er omfattet av alkohollovens formål, skriver Michaelsen som svar på et skriftlig spørsmål i Stortinget fra Sheida Sangtarash.

– Jeg vil fraråde å gjøre endringer i alkoholloven/alkoholforskriftens bestemmelser som et tiltak for å motarbeide brudd på arbeidsmiljøloven. Alkoholloven bør ikke inneholde tiltak som ikke er knyttet til lovens formål, nemlig å sikre ansvarlig salg og skjenking av alkohol, poengtere Michaelsen.

p

Brudd hos 8 av 10

Arbeidstilsynet har på 5 000 tilsyn i overnattings- og serveringsbransjen funnet brudd på arbeidsmiljøloven i hele 8 av 10 virksomheter.

I januar i 2018 ble minstelønna i serveringsbransjen allmenngjort. Det betyr at ansatte i barer, restauranter og andre utesteder har krav på minst 161 kroner og 87 øre i timen. I 2018 har Arbeidstilsynet undersøkt dette i 509 tilsyn og det viser seg at 3 av 10 virksomheter bryter loven.

Unge er ekstra utsatt for dårlige arbeidsvilkår. Av de 50 000 ansatte i utelivsbransjen er nesten halvparten under 25 år, og en tredjedel kommer fra andre land enn Norge. Bare 30 prosent har heltidsstilling, ifølge FAFO.

– Dette er sårbare grupper i arbeidslivet, som det er bred enighet om at vi ønsker at knyttes bedre til arbeidslivet. Det gjøres ved å sørge for anstendige arbeidsforhold, mener Sheida Sangtarash.

– Kommunene har i dag mulighet til selv å sette en rekke vilkår for skjenkebevilling. Bergen kommune har for eksempel krav om å se kopi av arbeidskontrakter. Departementet kan enkelt sikre at dette gjelder i hele landet gjennom å forskriftsfeste tilsvarende krav, mener SV-politikeren.

– En forskriftsfesting om at brudd på arbeidsmiljøloven eller lønn under allmenngjort tariff skal føre til inndragelse av skjenkebevillingen vil føre til likebehandling. Og at bransjen i større grad overholder loven, mener hun.

p

Se på bestemmelsen

Fellesforbundet organiserer ansatte i hotell- og serveringsbransjen. Fram mot landsmøtet til høsten arbeider forbundet med å se på seriøsitetsbestemmelser for hotell- og restaurantnæringen.

– Vi har hatt et omfattende fokus på seriøsitetsbestemmelsene i bygg- og anleggsbransjen. Nå skal vi se på det samme i forbindelse med denne bransjen, blant annet i forpliktelsen til ILO-retten i forhold til retten til å organisere seg for å få tariffavtale, og hvordan en kan innføre seriøsitetsbestemmelse i næringen. En bedre inngang kan være å vurdere om en kan nytte seriøsitetsbestemmelser til serveringsloven og serveringsbevillingen, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse