JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LAGBILDE: Fra venstre til høyre: … hele kurset, med lærere.

LAGBILDE: Fra venstre til høyre: … hele kurset, med lærere.

Håvard Sæbø

Slik lærer ferske klubbledere hvordan de skal drive tillitsvalgtarbeid

Klubbledere i Fellesforbundet skal i størst mulig grad kunne klare seg selv. Da må de først få hjelp på veien, og første skritt er felleskurset «Faglig tillitsvalgt 1»

harald@lomedia.no

BODØ: – Jeg nølte for lenge med å nekte, så dermed ble jeg tillitsvalgt, smiler Kim André Dalos, med bare en mild overdrivelse.

For historien til den nybakte tillitsvalgte hos Rørlegger’n på Fauske er ikke så annerledes enn den man ofte hører i fagbevegelsen: Folk blir tillitsvalgte fordi … vel, fordi det bare ble sånn. Det var de som var til stede da noe skulle underskrives, eller det var deres tur på medlemslista. Det er definitivt ikke alle tillitsvalgte som kjemper seg til et verv de har klare ideer om hvordan de skal skjøtte. Altså er det mange som går til vervet med en ganske vag idé om hva det innebærer.

Da får de høre av sin lokale avdeling at dette ikke er noe problem. Dette skal de få lære. Det er bare å melde seg på kurs.

Og første kurs på veien er altså Faglig tillitsvalgt 1, eller FTV1.

Mye lest: Forsvarssjefen ble hetset etter at han deltok i Pride-paraden

BLI KJENT: Sjenansen tas knekken på umiddelbart, med navnelek.

BLI KJENT: Sjenansen tas knekken på umiddelbart, med navnelek.

Håvard Sæbø

Lære for lærerne

Kurset i Bodø er et slags dobbeltkurs. Ikke bare skal de ferske klubblederne få opplæring i hvordan man driver tillitsvalgtarbeid, kurslederne blir også kurset i hvordan man driver opplæring i tillitsvalgtarbeid. Stian Nordstrand og Aleksander Løkås er organisasjonsarbeidere i avdeling 53, og ferske som kursledere. Derfor har opplæringsansvarlig Kristian Kristiansen tatt turen opp fra Fellesforbundet sentralt i Oslo for å veilede.

Det er tredje gang Nordstrand og Løkås holder kurset, og denne gangen har de tenkt nytt: Denne gangen skal deltakerne selv lage alle arbeidsoppgavene, basert på reelle konflikter de har hatt eller har på jobben.

– Før har vi gitt dem tenkte problemstillinger å jobbe med, men det har ikke alltid vært så vellykket. Og vi er også skeptiske til å stå her oppe og forelese. Det tror vi ikke de får så mye ut av. Så denne gangen blir det gruppearbeid hele veien, med egne saker, forteller Nordstrand.

KURS I KURS: Kristian Kristiansen (til venstre) er veileder for kursleder Stian Nordstrand.

KURS I KURS: Kristian Kristiansen (til venstre) er veileder for kursleder Stian Nordstrand.

Håvard Sæbø

Statens vegvesen: Tidligere ansatt varsler om juks: – Det er alltid sjåføren som får skylda

Fire etapper

Det er ikke så rart at kurset blir til litt underveis. Hele kurssystemet er ganske nytt, forteller Kristiansen.

– Dette opplegget har vi hatt siden 2016. Før det hadde vi mye forskjellig: Faglig grunnkurs, forbundsskolen i Fellesforbundet, Fagbevegelsens arbeidslivsskole, Medlems- og tillitsvalgtopplæring …

Flere av disse lå under AOF, eller Arbeidernes Opplysningsforbund, som ble stiftet i 1931 og fortsatt har ansvar for opplæring i fagbevegelsen.

– Men vi ble enige om at forbundene skulle ha egne kurs, sier Kristiansen.

Dermed har Fellesforbundet FTV1-4. Etter det er man eventuelt klar for den berømte LO-skolen, hvis man virkelig har tenkt å ta ansvar høyt i systemet.

Det avsluttende FTV-kurset, nummer fire, handler om arbeidsrett. Kurset før går mest ut på faglig arbeid og politikk (eller det fagligpolitiske, som det heter) og historie. Kurs 2 handler om forhandlinger, med diverse rollespill og praksis.

Og kurs 1 handler om hvor man begynner arbeidet som tillitsvalgt. Det gjør man i de tre dokumentene alle deltakerne har fått utdelt: Arbeidsmiljøloven, hovedavtalen og tariffavtalen/overenskomsten for den enkelte bransje.

Nå gjelder det å lære hvor man slår opp hva.

ORAKLENE: Paragrafer er en tillitsvalgts beste venner.

ORAKLENE: Paragrafer er en tillitsvalgts beste venner.

Håvard Sæbø

Ute på jobben

Det sprer seg etter hvert ark utover hele gulvet med paragrafer og dilemmaer etter hvert som gruppene vender tilbake med svar på spørsmålene de selv har stilt, om hvor man finner svar på permitteringsregler, informasjonsplikt, personalkonflikter, lønnsberegning … akkurat sånn som kurslederne ser for seg at de skal jobbe etterpå.

– Vi organisasjonsarbeidere får veldig mange telefoner fra tillitsvalgte. Målet er at de skal klare det meste selv, og så er vi der når det virkelig trengs, sier Nordstrand.

Det er selve fagbevegelsens grunntaktikk, som stadig blir gjentatt av ledere og andre tillitsvalgte høyt oppe i systemet: De viktigste tillitsvalgte er de som er tillitsvalgt på arbeidsplassene. Det er der det skjer.

ANALOGT: Oppgavene besvares skriftlig, og kontrolleres i godt og vel full åpenhet.

ANALOGT: Oppgavene besvares skriftlig, og kontrolleres i godt og vel full åpenhet.

Håvard Sæbø

Skatt: Alenemor Gisella må betale mindre skatt hvis de rødgrønne kommer til makta

Klar for mer

Før Magasinet må reise, griper vi fatt i Kim André Dalos, som riktignok spøker når han sier at han bare glemte å nekte, men innrømmer at det uansett kom litt bardus på ham da han ble tillitsvalgt hos Rørlegger’n på Fauske ved nyttår.

– Jeg visste veldig lite om hva det vil si å være tillitsvalgt. Så jeg satte meg ned og leste Fellesforbundets veiviser for tillitsvalgte, forteller han.

– Og så lette jeg etter kurs. Jeg vil vite hvilke hjelpemidler vi har. Og det lærer jeg her. Dette er veldig bra. Jeg har allerede tenkt at jeg vil melde meg på neste trinn.

KLAR FOR MER: Kim André Dalos

KLAR FOR MER: Kim André Dalos

Håvard Sæbø

Rørlegger’n har ikke merket så mye til pandemien – «alle skal jo pusse opp», som Dalos sier – men det har Rita Johansen som har vært klubbleder hos Kjøkkensjefen i Tromsø siden i fjor.

– Vi har hatt spesielle utfordringer, med permitteringer, blant annet. Da må jeg vite hvordan det skal gjøres riktig, sier hun.

– Jeg har hatt god hjelp av avdelingen i Tromsø, men sa at jeg ville på kurs og lære dette selv. Så slipper jeg å mase på dem hele tiden. Og dette kurset er veldig bra. Jeg liker at det er praktiske oppgaver, sier Johansen – før hun i likhet med resten av kurset kalles inn igjen til neste praksis: Protokollskriving.

Det er herved gjort.

MYE Å LÆRE: Rita Johansen har fagbrev som servitør, og har jobbet siden 1994. Men som tillitsvalgt er hun fersk.

MYE Å LÆRE: Rita Johansen har fagbrev som servitør, og har jobbet siden 1994. Men som tillitsvalgt er hun fersk.

Håvard Sæbø

Faglig tillitsvalgt

Kurs for tillitsvalgte i Fellesforbundet.

Består av fire trinn. På det første lærer man hvordan man bruker de viktigste hjelpemidlene en tillitsvalgt har: Arbeidsmiljøloven, hovedavtalen og tariffavtalene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss