Luftfart
Slik skal kabinansatte redde liv i lufta
Om kriser oppstår, er de ansvarlige for sikkerheten til alle passasjerene. Vi ble med for å se hva som kreves for å jobbe i SAS-kabiner.
FLAMMER: Nye kabinansatte læres opp til å håndtere mange forskjellige nødsituasjoner ombord. Brann i elektroniske enheter som en PC er svært vanskelig, på grunn av enormt høye temperaturer.
Håvard Sæbø
Saken oppsummert
etk@lomedia.no
has@lomedia.no
GARDERMOEN: – Det er brann i motor nr. 2, vi kan se flammer gjennom vinduet! Det er ingen røyk, men metallet gløder rødt, melder en ung kabinansatt til resten av crewet sitt.
– Høres virkelig ille ut, jeg tror vi er «fucked», svarer en annen. De er nyansatte i SAS-kabinen og opplever akkurat nå et av sine verste mareritt: Brann om bord i flyet.
– Veldig bra, hvordan syns dere det gikk? spør en pedagogisk stemme til gruppa. En lett latter brer seg blant besetningen.
Vi befinner oss i et klasserom på treningssenteret til SAS, et steinkast unna Oslo lufthavn. Gruppa som snart skal bli kabinansatte øver på sitt verste mareritt.
Når de om bare noen uker kan ta sin plass i kabinen på ordentlig, er de ansvarlige for alle passasjerenes sikkerhet ombord. Da må de vite hva man skal gjøre om det utenkelige skjer.
LÆRER: Lasse Herttua er instruktør for flere kull med nye kabinansatte i SAS hvert år. Selv har han erfaring som røykdykker.
Håvard Sæbø
Sikkerhet i høysetet
Det er tiende dag av deres initial-kurs, som er obligatorisk opplæring i sikkerhetsrutiner og nødsituasjoner for alle som vil jobbe i kabin. Om kursdeltagerne står på eksamen og fullfører en praktisk prøve, vil de være sertifiserte kabinansatte etter europeisk standard.
– Folk tror at vi er der for å servere dem, men det er sikkerheten som er det viktigste, forteller instruktør Lasse Herttua, som selv var røykdykker, før han ble kabinansatt i SAS.
På kurset øver de på effektiv kommunikasjon og simulerer nødstilfeller, både teoretisk, praktisk og også i VR – en digital simulering av en flykabin. Og ikke minst lærer de å stole på hverandre.
– Det er avgjørende at vi handler umiddelbart i krisesituasjoner, slår Herttua fast til klassen.
LÆRER: Lasse Herttua er instruktør for flere kull med nye kabinansatte i SAS hvert år. Her viser han frem en av flere typer vernehetter som kan brukes av kabinbesetningen om det skulle bryte ut brann.
Håvard Sæbø
Nå eller aldri
En av de unge kabinansatte på kurset er 20 år gamle Markus Samsøe. Han kommer fra jobb som resepsjonist, med fagbrev og medlemskap i Fellesforbundet i bagasjen. Nå var han klar for nye utfordringer:
– Jeg trengte å bruke hjernen mer og liker å fly, så jeg tenkte at det var nå eller aldri, forteller Samsøe.
I løpet av kurset har han lært både førstehjelp, evakuering og mye om fly. Og ikke minst hvordan han kan håndtere passasjerer som ikke følger instruksjoner.
– Det er mye av det samme som på hotell, men her kan du ikke kaste dem ut, sier han og ler.
– Kurset er veldig gøy. 17 deltakere har blitt en blitt en sammensveiset gjeng, nesten som en stor familie.
SJELDENT SYN: Det er nok ikke slik du er vant til å se kabinansatte på jobb. De beskyttende røykhettene skal brukes dersom de må slukke brann i en røykfylt kabin.
Håvard Sæbø
Ildprøve
Så er det klart for ukas siste prøve. De teoretiske eksamenene er fullført, og trange røykhetter er tatt på i totalt mørke med glans.
Nå gjenstår bare møtet med flammene.
I en konteiner sitter klassen tett i tett på en tribune. Foran gruppa er en liten flykabin der absolutt alt fra gulv til tak er laget i stål. Det er det god grunn til, for snart skal denne kabinen stå i brann. Og en etter en må alle i gruppa inn på den andre siden av glasset, foran alle, og slukke den.
TRYGGE HENDER: Deltagerne på kurset får i oppdrag å beskrive en brann ombord på et bilde. Gruppa deres må stille spørsmål for å forstå nøyaktig hva som skjer. I nødsituasjoner er tydelig kommunikasjon utrolig viktig, forklarer instruktørene.
Håvard Sæbø
En av kvinnene blir meldt «frivillig» til å være først inn av instruktør Herttua.
Han trykker på knappene på kontrollpanelet, og vips, så kommer det intense flammer fra en pc i kabinen. Rommet bak glasset fylles med røyk.
Den kabinansatte beveger seg mot flammene, identifiserer hvor ilden er, og kommer løpende tilbake med brannslukker. Når apparatet er tømt og brannen borte, får hun applaus fra klassen. Så er det nestemann.
På rad og rekke får de enten brann på toalettet, i bagasjehyller, i ovn, eller på pc-en. Ulike branner skal bekjempes på forskjellige måter, har de lært.
NYE DRAKTER: Som nyansatte i SAS-kabinene må Markus Samsøe (i lyseblå genser) og de andre lære seg å bruke røykhetter, i tilfelle det begynner å brenne ombord.
Håvard Sæbø
Suksess
Alle 17 får sine ildprøver godkjent, som betyr at de nå er sertifiserte kabinansatte.
Jubelen og applausen bryter ut i konteineren. SAS-uniformene deres er allerede prøvd ut og bestilt.
– Dere er den beste gruppa jeg har hatt, sier en stolt Herttua til klassen.
Det betyr likevel ikke at de er klare for jobb helt enda. Allerede neste mandag venter en ny uke med opplæring i SAS-rutiner.
Det er først mot slutten av kurset at de lærer om servering. Det er jo en stor del av jobben, det også. Bare ikke den viktigste.
Etter all opplæringen, skal de opp til eksamen – en såkalt «release flight» – der de jobber ombord med en instruktør på slep.
Godkjennes de der, vil denne gruppa få sine egne vinger på uniformen og kommer snart til en kabin nær deg.
Da kan du lene deg tilbake og reise i trygghet, vel vitende om at de som jobber der er godt trent for å redde deg.
UTFORDRING: Her skal Markus Samsøe (20) prøve å ta på seg og feste en trang røykhette i totalt mørke.
Håvard Sæbø
INGEN ILD UTEN...: Hvor kommer røyken fra? Det er ikke bare lett å finne frem til flammene i en røykfylt kabin – med hele klassen som tilskuere.
Håvard Sæbø

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.