Juniorpartnerne i den rødgrønnekoalisjonen å prioriterer å styrke egne partiorganisasjoner etter valgnederlageti fjor høst, men frykter ikke et styrket samarbeid mellom LO og Arbeiderpartiet.
Tri Nguyen Dinh
SV og Sp vil konsentrere seg om sine egne
Ingen av de to partiene ser på et styrket samarbeid mellom LO og Ap som noen trussel mot et mulig framtidig rødgrønt samarbeid. Men innad i LO er ikke alle enige.
anne.siri.rena@lomedia.no
På mandagens fagligpolitiske konferanse mellom LO og Arbeiderpartiet, kunngjorde LO-leder Gerd Kristiansen at det formaliserte samarbeidet mellom de to aktørene skal styrkes ytterligere fram mot lokalvalget i 2015. De tidligere rødgrønne ser ikke rødt på grunn av denne uttalelsen, men innad i LO er det flere som mener at det er feil vei å gå. Bjørn Sigurd Svingen, leder i Fellesforbundets sentrale ungdomsutvalg, er blant dem som mener dette blir for snevert av LO-ledelsen.
– Dagens unge arbeidere er ikke så interessert i partipolitikk. De engasjeres lettere av fagforeningspolitikk, og ved å låse oss inn i en bås – som det later til at LO nå vil – tror jeg at vi gjør oss selv en bjørnetjeneste, uttaler Svingen.
Bygger seg sterk
For SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal er ikke annonseringen fra LO-lederen noen overraskelse.
– Det er ikke noe merkelig ved at de to ønsker å videreutvikle et samarbeid som allerede eksisterer. Nå tror jeg det er viktig at hvert enkelt parti konsentrerer seg om å styrke seg selv, på hver sin kant, sier Schei Tveitdal.
– Er også det rødgrønne samarbeidet noe som kan videreutvikles i framtida?
– 2017 er langt fram, men det er i alle fall sikkert at en rødgrønn regjering vil være avhengig av et sterkt SV. Vi skal videreutvikle vår egen politikk, se på hvordan vi kan vokse oss større. Det er det vi konsentrerer oss om nå, fortsetter Schei Tveitdal, som ikke på noen måte føler at de er utelukket fra det gode LO-selskap.
– Et formalisert samarbeid med LO er nok ikke en riktig modell for oss, men SV står langt nærmere organisasjonen nå enn før vi gikk inn i regjering. I tillegg ser vi at en stadig større andel tillitsvalgte slutter opp om politikken vår, og det er selvsagt gledelig, fortsetter partisekretæren.
Tilliten varer ved
Senterpartiet ser altså heller ikke med misunnelse på beskjeden fra LO.
– Vi blander oss ikke inn i forholdet mellom Ap og LO, men forholder oss til dem som to ulike aktører, sier nestleder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet. Han mener dette er langt fra en overraskende uttalelse fra Gerd Kristiansen, all den tid Ap og LO har et formalisert samarbeid.
– Har uttalelsen noe å si for Sps forhold til Arbeiderpartiet?
– Nei, dette vil ikke ha noen innvirkning. Tilliten er sterk mellom oss etter åtte år sammen i regjering, fastslår Slagsvold Vedum. Han mener det er altfor tidlig å diskutere en eventuell rødgrønn samarbeidsstrategi fram mot stortingsvalget i 2017 – noe han ikke utelukker kan skje – samtidig som det er vanskelig å legge sentrale føringer for partisamarbeid på lokalplan.
– Det er ikke ofte en hører at LO-medlemmer taler Senterpartiets sak?
– Nei, men jeg lover at vil blir flere! Sp-medlemmer er organisasjonsfolk av natur, og vi mener helt klart at sterke fagforeninger er en veldig kvalitet for samfunnet, sier Trygve Slagsvold Vedum.
Som å skru klokka tilbake
Hilde Thue i forbundsstyret i Arbeidsmandsforbundet, mener det er et smart trekk av LO å ville samarbeide enda tettere med Ap.
– Ingenting tyder på at den blå regjeringa vil gjøre det bedre for oss arbeidstakere, heller motsatt. Vi trenger noen som jobber for oss. Ap er ikke god på alt, men er fortsatt det største partiet. Det er spiller ikke så stor rolle om LO har et hovedsamarbeid med ett parti eller tre, mener Thue.
Men slett ikke alle innad i LO applauderer denne uttalelsen fra Gerd Kristiansen. Lederen i Oslo LO, Roy Pedersen, sier til Klassekampen at det er helt uaktuelt for dem at LO skal gå tilbake til å forholde seg til bare til ett parti. Han mener det vil være som å skru klokka tilbake til tida før 2005. Pedersen forteller samtidig at LO i Oslo har jevnlige møter med tre partier på venstresida, Ap, SV og Rødt, noe de akter å fortsette med.
Vil utvide plattformen
Tilbake til Fellesforbundets Bjørn Sigurd Svingen, som selv er Rødt-medlem. Han var selv blant dem som på fjorårets LO-kongress foreslo å styrke og utvide den tradisjonelle arbeiderbevegelsen med en bredere plattform. Altså at LO skulle vedta et fagpolitisk samarbeid med flere partier enn bare Ap, i dette tilfellet med SV og Senterpartiet, samt med Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom. Forslaget ble nedstemt.
– Hvilken valgkamptaktikk tror du på?
– Jeg er altså for et fagligpolitisk samarbeid, men er opptatt av at jeg representerer en fri organisasjon. Jeg mener det er lurt at vi i LO-fellesskapet foran lokalvalget stiller krav til de ulike partiene. Hvis partiene vil sanke stemmer, så må de svare ærlig og redelig for seg, og gjøre det de lover, fortsetter Svingen.
Tidligere artikler om temaet:
Nå tror jeg det er viktig at hvert enkelt parti konsentrerer seg om å styrke seg selv, på hver sin kant.
Silje Schei Tveitdal, partisekretær i SV.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm