Svensk forbauselse over EØS-debatt
– Vi diskuterer EU, vi også. Og det kommer mye kritikk. Men vi har ingen debatt om å forlate EU, sier Marie Nilsson, leder i det svenske forbundet IF Metall.
Marie Nilsson, leder i svenske IF Metall.
Erlend Angelo
harald@lomedia.no
Nilsson er i Oslo som gjest under Fellesforbundets landsmøte, som søndag diskuterte punktet «Arbeidslivsreguleringer, handel og internasjonal solidaritet».
Noe som på Fellesforbundets landsmøte ikke minst er en høyrøstet diskusjon om man skal gå inn for at Norge skal si opp EØS-avtalen, og heller satse på en frittstående handelsavtale med EU.
Harde EØS-fronter på Fellesforbundets landsmøte
– Jeg trodde at det ville bli en debatt som gikk mer andre veien: Om man skal si opp EØS, og heller melde seg inn i EU, sier en overrasket Nilsson til Magasinet for fagorganiserte etter å ha hørt de første timene av debatten, som varte til langt over midnatt.
Rett til topps
Da Magasinet møtte svenske fagforeningsledere under den borgerlige Reinfeldt-regjeringen, fortalte de at de trengte EU som et bolverk mot hjemlige forhold. For uansett hva man måtte mene om EU, var det mer progressivt enn de svenske konservative Moderaterna, sa de.
I 2014 var det politisk skifte, og ikke bare det: IF Metall fikk en av sine egne tidligere ledere, Stefan Löfven, som statsminister.
Så nå er vel situasjonen en annen?
– Löfven har fått snudd en del av utviklingen under de konservative, men han har jo hele tiden regjert i en koalisjon med Miljöpartiet. Etter valget i fjor har de også vært avhengig av støtte fra Centerpartiet og Liberalerna, og har skrevet en regjeringsavtale der det blant annet gir anledning til mer midlertidige ansettelser, forteller Nilsen.
Innleie
Så i likhet med fagbevegelsen i Norge, har den svenske jobbet via sine egne tariffavtaler.
– Jeg kjenner igjen mange av de andre temaene i debatten her. Bekymringen for bemanningsbransjen, for eksempel, sier Nilsson.
– Der har vi fått lokale avtaler noen steder om at innleide skal ansattes i innleiebedriften etter to år. Slike avtaler vil vi gjerne ha på nasjonalt nivå.
Minst snittlønn
På Fellesforbundets landsmøte går debatten om man skal gå inn for et forbud mot bemanningsbransjen, eller satse på at strengere regulering holder.
– Den debatten har vi hatt i Sverige også. Det var mange tillitsvalgte som ville ha et forbud. Men etter hvert har vi gått mer og mer over til å satse på regulering og organisering, forteller Marie Nilsson.
– Vi har vokst fra å ha 2000 medlemmer i bemanningsbyråene, til 11.000. Og vi har inngått en avtale om at innleide skal ha gjennomsnittlønnen i innleiebedriften, uansett. Så da kan man ikke spekulere i dette for å spare penger, sier IF Metall-lederen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.