Tariff
Taper 150.000 kroner i året mens de venter på tariffavtale
De ansatte taper store summer på at arbeidsgiver drøyer å inngå den tariffavtalen Fellesforbundet krever.
Hovedtillitsvalgte Kim-André Friedel Christensen og vara Lea Dybevåg Tveit kjemper for å få tariffavtale. Arbeidsgiveren Matvareexpressen setter seg på bakbeina og trenerer avtaleinngåelse.
Erlend Tro Klette
eline@lomedia.no
etk@lomedia.no
Hvilken tariffavtale som inngås på en bedrift, kan ha store følger for lønna og vilkårene til de ansatte.
Arbeiderne på Matvareexpressen har ventet i snart to år på at bedriften skal gå med på kravet deres om å inngå den avtalen fagbevegelsen mener er riktig, nemlig Grossistavtalen.
I mellomtiden går de ansatte på en langt lavere lønn enn de ville hatt på avtalen. I praksis dreier det seg om så mye som 150.000 kroner mindre på årsbasis.
– Vi er ganske oppgitte, sier tillitsvalgt Kim-André Christensen. En tariffavtale vil ikke bare gi han og kollegaene i Bergen og Stavanger merkbart høyere lønn, hverdagen vil bli bedre, mener han:
– Tariffavtale vil gi en mye sikrere og mer forutsigbar hverdag, der det er mulig å planlegge fritid og aktiviteter. Det gir også rett til tidligpensjonen AFP, sier Christensen.
Tillitsvalgten sier at de ansatte er oppgitt over at det tar så lang tid å få på plass tariffavtale.
– Men vi har et godt arbeidsmiljø, og holder motet oppe.
Langdryg prosess
Hvordan er det mulig at et tilsynelatende enkelt krav om tariffavtale trekker slik ut i tid?
Her har Fellesforbundet og NHO og Matvareexpressen ulike forklaringer.
Eirik Svensson i forbundets transportavdeling i Vestland sier at første gang det ble levert inn krav om tariffavtale var i februar 2023.
– Vi krevde da direkteavtale. Vi var klare for mekling, men så meldte bedriften seg inn i Virke.
Helt fram til desember i fjor forhandlet forbundet med Virke, som til slutt var enige med Fellesforbundet: Her var det riktig med Grossistoverenskomsten.
I stedet for å undertegne avtalen, gikk bedriften ut av Virke og inn i NHO.
Grossistoverenskomsten gir langt bedre lønn enn alternativet, Handelsoverenskomsten med Handel og Kontor – som NHO mener er riktig.
– Det er rett og slett barnslig, sier Svensson.
Det nye kravet om tariffavtale med NHO ble fremmet i januar 2024. Nå ligger det inne hos NHO, og sist det skjedde noe var i juni.
– De ansatte er slitne og lei av å vente. De vil bare ha ordnede vilkår og den riktige lønna, sier Svensson. Han nøler ikke med å kalle ansatte på MatvareExpressen fattige arbeidere.
Grossist eller ikke?
Striden står altså om hva slags type bedrift dette er.
Fellesforbundet og de tillitsvalgte sier det ikke er tvil: MatvareExpressen er en grossist. Det innebærer at bedriften leverer større kvanta til butikker, hoteller eller storkunder som sykehus – ikke til privatkunder slik som for eksempel Oda.
På nettsiden til bedriften står det at «Matvareexpressen er en fullsortimentsleverandør innen dagligvarer og storhusholdning. Vi leverer til bedriftskunder i Vestland, Rogaland, Agder (…)».
– Det finnes ikke holdbare argumenter for at dette er en netthandler rettet mot enkeltkunder og ikke en grossist, sier Svensson.
Striden står om hva slags bedrift Matvareexpressen er. Fellesforbundet og Handel og Kontor er enige om at det er en grossist, men det er NHO uenig i. Det får store konsekvenser for de ansatte.
Erlend Tro Klette
Så vidt til salt i grøten
Bjørn Anders Jonassen i Fellesforbundet sentralt sier at de nå avventer møte mellom NHO og LO før dette ender som en tvistesak i Den faste tvistenemden.
– NHO støtter synet at dette ikke er en grossist, selv om det objektivt ikke er noen tvil om det er det, sier han.
– Er det mye å spare på å gå for en billigere tariffavtale?
– Ja, det er mye å spare på å ikke gi ungdom en mulighet til å skaffe seg leilighet, sier Jonassen ironisk.
Han anslår at for en ung arbeidstaker er forskjellen i lønn på de to tariffavtalene rundt 150.000 i året, ettersom det er store forskjeller på de to.
Tillitsvalgt Kim-André Christensen sier at en tariffavtale betyr veldig mye for medlemmene.
De ansatte har sterkt behov for å gå opp i lønn, i en tid der alt blir dyrere.
– Vi har lav lønn. For meg som er enslig er det så vidt det holder til salt i grøten.
Positive til avtale
Matvareexpressen AS ønsker tariffavtaler velkommen, skriver Gunnar Gullaksen i bedriften i en e-post.
Han sier at LO og NHO har gjennom 2024 arbeidet med å avklare hva som er de rette tariffavtaler for selskapet, og at det er ventet en endelig avklaring «i løpet av noe tid».
Ettersom det er NHO som har forhandlingsansvaret, svarer også Sigbjørn S. Mygland, direktør for lønn og tariff i NHO Service og Handel.
– Saker om avtalevalg tar generelt lag tid. Som regel fordi forbundene på LO-siden ikke blir enige, skriver Mygland i en e-post.
I saken med Matvareexpressen er det imidlertid ingen uenighet på LO-siden.
– Det har hele tiden vært klart at det skal opprettes avtale i de avdelingene av Matvareekspressen der vilkårene er oppfylt, skriver Mygland, før han konkluderer:
– Vi ønsker at bedriften skal ha riktig tariffavtale. Etter vår oppfatning er det Handelsoverenskomsten. Matvareekspressen er etter vår oppfatning ikke en grossist.
Mygland har ikke svart på Magasinets spørsmål om å begrunne dette.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.