Midtøsten
Transportarbeiderne krever våpenhvile og egen palestinsk stat
Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen, ITF, samlet seg om en felles uttalelse om krigen i Midtøsten. Det skjedde ikke uten dramatikk.
De palestinske delegatene kunne juble over at nesten alle på ITF-kongressen ønsker en egen palestinsk stat, samt slutt på ulovlige bosettinger på okkupert palestinsk jord.
Roy Ervin Solstad
roy@lomedia.no
Marrakesh, Marokko: Frontene var nemlig harde til å begynne med, og det roet seg ikke da arabiske transportarbeidere raste ut av kongressalen da Avital Shapira fra israelske Histadrut inntok talerstolen.
På veien ut stjal de med seg flagget til de israelske delegatene, som reagerte kraftig og krevde unnskyldning for oppførselen.
Det fikk hun to dager senere da ITF-president Paddy Crumlin fra talerstolen lørdag beklaget opptrinnet.
Han informerte også om at de som hadde stjålet flagget hadde mistet sin akkreditering til resten av kongressen og risikerte å ikke kunne delta på kommende ITF-arrangementer.
Støttet uttalelsen
I utgangspunktet var det levert inn hele seks uttalelser om konflikten i Midtøsten. To av dem fra israelske Histadrut, men samtlige ble trukket tilbake med mål om at kongressen skulle få en felles uttalelse som kunne samle alle syn.
Det gjorde den også. Over 95 prosent av delegatene støttet den endelige uttalelsen. Inkludert Histadrut fra Israel. Shapira hadde allerede fra talerstolen støttet en tostatsløsning der palestinerne skulle få sin egen stat, og hun kritiserte også Benjamin Netanyahu sin regjering.
Det var imidlertid ikke det eneste som kongressen stilte som krav i sin uttalelse:
• Umiddelbar og permanent våpenhvile.
• Umiddelbar returnering av gisler og kidnappede sjøfolk i Rødehavet.
• Humanitær korridor til Gaza for å hindre en humanitær katastrofe.
• At alle parter skal respektere internasjonalt lovverk og beskytte sivile.
• At alle myndigheter skal jobbe for å framforhandle en fredsavtale som innebærer en tostatsløsning.
• Stoppe alle nåværende og planlagte ulovlige israelske bosetninger på palestinsk område i henhold til FN-resolusjonene 242 og 338.
• Stoppe alle angrep på, og fornye og styrke støtten til FNs hjelpeorganisasjon UNRWA.
• Oppmuntre og legge press på myndigheter for å stoppe salg og overføring av militært materiell og våpen som kan bli brukt til ytterligere brudd på humanitære lover og menneskerettighetene.
• Jobbe for at Palestina skal bli et fullverdig medlem av ILO.
• Kreve at FN griper inn og beskytter folk i både Israel og Palestina, gjennom fredsbevarende styrker.
• Jobbe for at fagbevegelsen over hele verden skal bruke alle midler for å legge press på selskaper, arbeidsgivere og investorer som er involvert i utvidelse og opprettholdelse av ulovlige israelske bosetninger på okkupert palestinsk jord.
Jubel i salen
Mens de fleste av avstemningene ble gjort ved å vifte med stemmekort, ble avstemningen om Palestina-uttalelsen gjort digitalt via kongressens egen app.
Den viste over 95 prosent støtte til uttalelsen, mens de siste drøye fire prosentene fordelte seg på motstemmer og avholdende.
I salen ble resultatet møtt med jubel, både fra den palestinske delegasjonen, men også fra andre arabiske land og andre støttespillere til Palestina.
Det ble ropt «Free Gaza» og «Free Palestine», samt viftet med palestinske flagg.
Paddy Crumlin, ITF-president, virket lettet da han fikk tallene, og sa at dette viste at fagbevegelsen kan stå samlet selv i en så vanskelig sak som krigen i Midtøsten.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.