JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trapper opp Foodora-streiken: 53 nye sykkelbud tas ut i streik

Fellesforbundet trapper opp streiken i kampen for tariffavtale med matleverandøren Foodora. Om to uker kan nesten 200 Foodora-sykkelbud streike.
Bjørn Anders Jonassen (nummer to fra høyre) er ikke overrasket over at streiken ikke er avsluttet. - Vi har åpnet for dialog, men ikke fått noen respons, sier han.

Bjørn Anders Jonassen (nummer to fra høyre) er ikke overrasket over at streiken ikke er avsluttet. - Vi har åpnet for dialog, men ikke fått noen respons, sier han.

Håvard Sæbø

roy@lomedia.no

Det bekrefter sekretær i tariffavdelingen i Fellesforbundet, Bjørn Anders Jonassen, overfor Magasinet for fagorganiserte i ettermiddag.

– Vi har i dag sendt varsel om plassoppsigelse for 53 nye sykkelbud. Dette varselet er sendt til Riksmekleren og til Foodora, sier Jonassen.

Les intervju med Foodora-sjefen om streiken og strategien videre her.

102 i første uttak

Foodora er en matleveringstjeneste der sykkelbud henter bestilt mat hos restauranter og kjører det ut til kundene.

Sykkelbudene har de siste årene organisert seg i Transportarbeiderforbundet som nå er blitt en del av Fellesforbundet. Et krav om tariffavtale ble sendt før sommeren, og i juni møttes partene til mekling hos Riksmekleren. Den meklingen ble imidlertid satt på vent til over sommeren, men heller ikke da Foodora og Fellesforbundet møttes til mekling 19. august kom partene til enighet. Dermed var streiken et faktum fra dagen etter og 102 sykkelbud la ned arbeidet sitt.

Planer om ytterligere utvidelse

I morgen vil ytterligere 40 sykkelbud gå ut i streik. Det vil med det siste uttaket som er sendt over øke til totalt 195 streikende sykkelbud i Oslo fra 20. september dersom konflikten ikke er løst innen den datoen.

Det betyr at rundt halvparten av sykkelbudene i hovedstaden trolig vil være i streik om drøyt to uker, men Jonassen sier det ikke trenger å stoppe der.

De streikende sykkelbudene i Foodora har fremdeles ikke fått gjennom kravet om tariffavtale, men stadig flere sykkelbud organiserere seg og står klare til å slutte seg til streiken.

De streikende sykkelbudene i Foodora har fremdeles ikke fått gjennom kravet om tariffavtale, men stadig flere sykkelbud organiserere seg og står klare til å slutte seg til streiken.

Roy Ervin Solstad

– Det er en voldsom medlemsinngang i alle byene Foodora er etablert, så vi forbereder konflikt også i de andre byene, sier han.

Han forteller at mange sykkelbud som bare jobber noen få timer i uka også er blitt medlemmer.

– Vi har hele spekteret av ansatte som melder seg inn. Alle vil ha tariffavtale og de vil bistå sine kollegaer som allerede er i streik, fortsetter han.

Skuffet, men ikke overrasket

Jonassen innrømmer at han ikke er overrasket over at streiken fremdeles pågår, etter 16 dager.

– Bedriften har hele tiden vist til et 2,5 år gammelt krav som vi har forlatt for lenge siden, og de har vært helt uvillige til å diskutere det legitime og moderate kravet vi har fremmet. Vi har åpnet for dialog, men vi har ikke fått noen respons. Det skuffer meg at de ikke er villige til å forsøke å finne en løsning, understreker han.

Om den til slutt kommer fordi Foodora melder seg inn i en av de store arbeidsgiverorganisasjonene, vil ikke Jonassen spekulere i.

– Vi er selvsagt positive til om Foodora knytter seg til en hovedorganisasjon, men Foodora må gjøre det de vil. Vi lager gjerne en avtale direkte med Foodora om Foodora om de vil det også, avslutter Bjørn Anders Jonassen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse