En av ni polske verftsarbeidere som er medlem av Fellesforbundet, er nå uten jobb.
Håvard Sæbø
Koronakrisa:
Undersøkelse blant polske arbeidere i Norge: Verftsarbeiderne hardest rammet av koronakrisa
Det er stor forskjell mellom hvordan polske medlemmer i Fellesforbundet har det. Bygningarbeiderne er i jobb i Norge, verftsarbeiderne er uten jobb i Polen.
torgny@lomedia.no
Fellesforbundet har gjennomført en undersøkelse blant sine polsktalende medlemmer om hvordan koronakrisa slår ut for dem. Funnet er entydig. Krisa har slått hardest ut blant verftsarbeiderne, mens bygningsarbeiderne klarer seg forholdvis bra.
Godt innblikk
– Dette gir et godt innblikk i hvordan våre medlemmer har det, og at folk er i en situasjon hvor de vil si fra hvordan de har det, sier Line Eldring, leder av samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet. Det er den avdelingen som har gjennomført spørreundersøkelsen.
Undersøkelsen er gjennomført som en SMS-undersøkelse blant de medlemmene som har oppgitt mobilnummeret sitt. Tekstmeldingen kom fram til 2700 medlemmer og over halvparten av dem svarte. Dette er en svarprosent som er usedvanlig høy for slike undersøkelser.
90 prosent uten jobb
På spørsmålet om hvor de befant seg akkurat når de mottok henvendelsen fra Fellesforbundet svarte ni av ti verftsarbeidere at de var i Polen. For bygningsarbeiderne var situasjonen nesten helt motsatt, åtte av ti svarte at de var i Norge. Det var omtrent like mange bygningsarbeidere som verftsarbeidere som svarte på undersøkelsen.
Hele 90 prosent av verftsarbeiderne svarte at de var permittert eller arbeidsledig. Tilsvarende andel for bygningsarbeiderne var 25 prosent. Tre av fire polske bygningsarbeidere var fortsatt i arbeid i Norge.
Vil jobbe i Norge
Når de svarer på spørsmålet om hva slags planer de har for framtida, svarer både bygningsarbeidere og verftsarbeidere uavhengig om de er i Polen eller i Norge at de vil fortsette å jobbe i Norge hvis de har jobb her. 97 prosent av de som er i jobb i Norge nå og 92 prosent av de som er i Polen svarer at de ønsker å jobbe i Norge.
De fleste av Fellesforbundets polske medlemmer jobber enten i bygg eller på verft, men 14 prosent oppgir at de jobber i industrien.
Mange gir beskjed
I undersøkelsen blir det også spurt om de har fått innvilget dagpenger. Bare én av 20 av de som er uten arbeid og befinner seg i Polen har fått innvilget dagpenger. Til sammenligning har én av tre av de som befinner seg i Norge fått dagpenger. Rundt 10 prosent sier at de har forsøkt å registrere seg hos Nav, uten å få det til.
Et overveldende antall av de som svarer har også brukt tekstfeltet til å gi personlige beskjeder til Fellesforbundet. Det er registrert 4600 medlemmer med polsk som språk. 478 av dem har tatt seg tida til å gi meldinger.
Klare meldinger
Her er noen av meldingene:
«I denne situasjonen er jeg på usikker grunn, fordi jeg ikke vet om jeg vil ha noe å leve for og når jeg kommer tilbake til jobb. Jeg vet heller ikke om jeg vil motta NAV-ytelser.»
«Ja, jeg vil gjerne tilbake til jobb i Norge fordi det var min eneste inntektskilde. Nå er jeg arbeidsledig i Polen og får ikke noen ytelser. Registrering i NAV er på norsk som gjør det vanskelig å registrere. Situasjonen er vanskelig uten jobb. Jeg håper å komme tilbake raskt å jobbe i Norge. Hilsen og lykke til alle.»
«Jeg er deprimert. Jeg mangler penger for låneavdrag. Jeg er redd for fremtiden og jeg er 59 år.»
«Etter å ha logget på nav vil jeg gjerne kunne velge polsk og ikke bare engelsk. Vi 50- og 60-åringer hadde bare russisk på skolen.»
Jobber parvis
«I byggebransjen er det umulig å opprettholde en 2 meters avstand fra en annen ansatt, spesielt siden du ofte jobber parvis. Selv om arbeidsgiveren anbefaler det til oss.»
«Nå er alle flyreiser avbrutt og grensene er stengt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre videre med denne situasjonen!!!»
Line Eldring som er leder av samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet er overveldet over responsen på spørreundersøkelsen.
Erlend Angelo
«Jeg er stresset og livredd for den nåværende situasjonen i verden.»
Organisert arbeidsliv
Eldring mener at denne store responsen viser at det er en alvorlig situasjon for de polske medlemmene. Men hun mener at det bildet undersøkelsen tegner, ikke nødvendigvis gir et bilde av situasjonen for alle polske arbeidere i Norge.
– Våre medlemmer er på mange måter i en bedre posisjon en andre. De fleste jobber i den organiserte delen av norsk arbeidsliv. Det er det mange som ikke gjør.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge