Kaptein Kai Albrigtsen mener at alle som jobber til havs har et ansvar for å sørge for en god rekruttering, og mener lærlingeordningen om bord i hurtigruten er en berikelse for arbeidsmiljøet.
Verdens vakreste læreplass
Hurtigruten har vokst seg til å bli en av Norges største lærlingbedrifter. Metoden: å engasjere elever gjennom prosjekt til fordypning.
magasinet@lomedia.no
I det MS "Finnmarken" legger til kai i Svolvær, står dekkslærling Adrian Aust på plass i baugen med kasteline og fortøyningstrosser. Siden august i fjor har han vært om bord hurtigruteskipet og fortøyd i de 34 havnene skipet går innom fra Bergen i sør til Kirkenes i nord.
– Da jeg fikk vite at lærlingplassen om bord var sikret, strakk jeg hendene over hodet og jublet høyt. Jeg ville så veldig på Hurtigruta. Både lærerne og tidligere lærlinger jeg kjenner snakket veldig varmt om utdanningen de gir. I tillegg ville jeg ut og treffe folk og oppleve kysten, forteller 18-åringen fra Alta. Drømmen er å bli styrmann, som betyr at han må i land etter at fagbrevet er sikret. Tre år på høgskole gir bachelor i nautikk, og med litt mer fartstid er styrmannspapirene i orden.
– Får jeg så styrmannsjobb om bord her, vil det være veldig bra. Hurtigruta har et fantastisk arbeidsmiljø, med en flott miks av forskjellige faggrupper, folk i alle aldre og en fin fordeling av menn og kvinner, mener Aust.
Som en familie
– Vi er som en liten familie, mener resepsjonslærling Ingvill Norum. Da hun fikk tilbud om å prøve seg i resepsjonen ombord gjennom faget Prosjekt til fordypning (PTF) på en klassisk rundtur Bergen-Kirkenes-Bergen, hadde hun ingen kjennskap til rederiet eller båtene. Men fordi læreren snakket veldig varmt om Hurtigruten som læreplass, tenkte hun at det var verdt et forsøk.
– Allerede da jeg gikk i land etter PTF-turen hadde jeg bestemt meg for at jeg ville tilbake, sier 19-åringen og skryter av måten hun blir ivaretatt på.
I Tromsø kommer gjestene ruslende om bord straks landgangen er på plass. Norum smiler og hilser nordmenn, tyskere og engelsktalende gjester velkommen og svarer på spørsmål om lugarer og avgangstid.
– Det har vært en bratt læringskurve, men nå snakker jeg nok tysk til å forstå og gjøre meg forstått, i alle fall med det som har med livet om bord å gjøre. Jeg kaller det hurtigrutetysk, sier Norum – og ler.
Stor frihet
Kokkelærling Helene Aaland Skaar snakker også om bratt læringskurve – en positiv, bratt læringskurve. Også hun søkte seg til Hurtigruten etter å ha vært utplassert om bord i PTF.
– Jeg trives veldig godt med turnusen og har et solid faglig opplegg om bord. Kokkene er veldig flinke, sier Aaland Skaar. Når 19-åringen fra Førde går på 21 dager fri etter 21 dager om bord, går hun rett på jobb på fastlandet. På den måten får hun brukt det hun lærer om bord også utenfor skipet – og hun ser at det faglige nivået om bord er svært høyt.
– Fordi vi jobber med sesongmenyer, lager frokost, lunsj og middag til både gjester, i messa og i byssa, får jeg stor variasjon i arbeidsoppgavene. Jeg har stor frihet til å prøve meg på ting jeg vil øve meg mer på, sier Førde-jenta. Også sambygding og konditorlærling Malin Gjøringbø skryter av utviklingsmulighetene om bord. Med pensel og pyntepulver gir hun de selvkomponerte konfektene det lille ekstra. Med rutinert pensel går arbeidet fort unna. Egentlig har alt gått fort om bord, mener 19-åringen, for etter 1,5 år skjønner hun ikke helt hvor tiden har blitt av. Nå vurderer hun ett år til på videregående for å få muligheten til å komme tilbake om bord som kokkelærling. På den måten håper hun å få nok et sjøbein å stå på, slik at drømmen om få fast jobb om bord kan gå i oppfyllelse.
Blir i bransjen
Mens Hurtigruten selv omtaler reisen langs norskekysten som verdens vakreste sjøreise, mener resepsjonslærling Silje Kildal om bord MS "Midnatsol" at hun har verdens vakreste læreplass – med fjell, fjorder, nordlys, et rikt fugleliv og hval.
– Da jeg gikk i land etter utplassering i PTF ble jeg oppfordret til å søke meg tilbake om bord som lærling. Jeg var blitt kjent med dem, de var blitt kjent med meg, sier 19-åringen fra Brønnøysund. Hun stortrives med både arbeidsplassen og oppgavene og regner med at hun blir i bransjen når fagbrevet er sikret.
– Får jeg ikke jobb om bord, så blir det hotell på meg, slår hun fast. At purser og sjef for opplærlingen om bord, Katrine Jonassen, også ble rekruttert gjennom PTF – med påfølgende læretid om bord – gjør at Silje Kildal omtaler opplærlingen som skreddersydd henne.
Ønsker seg tilbake
Allerede før hun er ferdig med sin PTF-praksis om bord MS "Finnmarken", ønsker Ingrid Borge seg tilbake om bord som konditorlærling.
– Jeg får prøve så mange forskjellige ting, og miljøet virker veldig bra, sier den 17-årige eleven fra Sandefjord videregående skole.
– For oss er det viktig å la elevene få utforske yrket når de er her, sier baker og konditor om bord MS "Finnmarken", Terje Skaar.
Skaar erkjenner at alle ungdomsskole- og PTF-elevene som kommer om bord betyr merarbeid, men mener at både han selv og rederiet har et ansvar for å sørge for rekruttering til yrkesgruppene de har om bord.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Hurtigruten tar i bruk PTF på en forbilledlig måte.
– Det å rekruttere elever via PTF krever litt ekstra, og det er bra at de tar den utfordringen og ser på dette som en fin måte å bli kjent med potensielle lærlinger på, sier Røe Isaksen.
Kapteinen tar ansvar
– Vi har et ansvar til å bidra med å utdanne den neste generasjonen sjøfolk, mener kaptein om bord MS "Finnmarken", Kai Albrigtsen.
Kapteinen mener lærlingordningen gir rederiet et godt grunnlag for å rekruttere riktig når de selv trenger nye folk.
– Etter to år kjenner vi de som har vært om bord. Vi har formet dem og vet hva de kan. I tillegg kjenner de oss. Det er en stor fordel når vi skal jobbe så tett om bord, sier kaptein Albrigtsen.
– I tillegg er det utrolig givende å ta del i utviklingen til disse ungdommene. Det er helt fantastisk å få følge dem fra de tar sine første usikre steg om bord til de går av som stolte og dyktige fagarbeidere, sier kaptein Albrigtsen.
Hurtigruten
Skipsrute langs Norskekysten fra Bergen til Kirkenes, med gods, post og passasjerer.
Totalt 34 havner anløpes. En rundtur Bergen – Kirkenes – Bergen tar i underkant av elleve døgn.
Etablert 1893, og har tradisjonelt spilt en viktig rolle for kommunikasjonen langs kysten.
Har rundt 180 lærlinger
Les også:
Tar stort samfunnsansvar
Ved årsskiftet hadde Hurtigruten 180 lærlinger. Det imponerer både NHO-sjef Kristin Skogen Lund og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Les mer
Jeg har stor frihet til å prøve meg på ting jeg vil øve meg mer på
Helene Aaland Skaar, kokkelærling
For oss er det viktig å la elevene få utforske yrket når de er her
Terje Skaar, baker og konditor på MS "Finnmarken"
Hurtigruten
Skipsrute langs Norskekysten fra Bergen til Kirkenes, med gods, post og passasjerer.
Totalt 34 havner anløpes. En rundtur Bergen – Kirkenes – Bergen tar i underkant av elleve døgn.
Etablert 1893, og har tradisjonelt spilt en viktig rolle for kommunikasjonen langs kysten.
Har rundt 180 lærlinger
Les også:
Tar stort samfunnsansvar
Ved årsskiftet hadde Hurtigruten 180 lærlinger. Det imponerer både NHO-sjef Kristin Skogen Lund og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Les mer
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB