Kommentar
«Vi øker lønna mest til de som har minst»
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
Nå må vi sikre en god og bærekraftig lønnsutvikling i alle bransjer, både i privat og offentlig sektor.
Årets lønnsoppgjør er godt i gang. Etter to magre koronaoppgjør fikk Fellesforbundet et tydelig mandat: Å styrke kjøpekraften. Forhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri var krevende, men frontfaget landet på et økonomisk resultat som er høyere enn anslått prisvekst.
Vi øker lønna mest til de som har minst, og vi har oppnådd et solid løft for de ansatte i hotell- og restaurantbransjen som har stått i en krise i to år. Vi har styrket retten til etter- og videreutdanning (EVU) for industriarbeidere, bygningsarbeidere, ja, for alle arbeidsfolk i produksjonen. EVU har blitt et nasjonalt anliggende, og regjeringen har lovet oss en kompetansereform.
Likestilling handler om virkelige menneskers liv. Det handler om våre medlemmer og bedriftenes ansatte. Etter årets oppgjør er arbeidsgiverne forpliktet til å samarbeide med tillitsvalgte for å få på plass likestilte arbeidsplasser uten diskriminering og trakassering. Vi sikret at både kvinner og menn får tilpassete arbeidsklær, et eksempel på at det er nok av praktiske likestillingssaker vi må få på plass.
Mange av de som tjener aller minst i Norge, er kvinner. I privat sektor er kampen for likelønn også en kamp mot lavlønn. Vi velger ikke hvem vi er født som eller hvilken livsfase vi er inne i. Derfor må partene på arbeidsplassene sikre at rammene som vi jobber innenfor er så fleksible at alle sikres like muligheter og like rettigheter.
Frontfagsforhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe.
Ved å legge industriens lønnsutvikling til grunn har vi evnet å skape høy produktivitet og god konkurranseevne, som gir grunnlag for et godt lønnsnivå i industrien. Dette lønnsnivået kommer også ansatte i offentlig sektor til gode.
Mange strever fortsatt med å komme seg inn i arbeidsmarkedet, samtidig som flere bransjer sliter med å skaffe seg nok arbeidskraft – både i privat og offentlig sektor. Dette kan ikke løses gjennom en lønnskamp hvor alle slåss mot alle.
Nå må vi sikre en god og bærekraftig lønnsutvikling i alle bransjer, både i privat og offentlig sektor.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.