JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020:

100 Laerdal Medical-ansatte får ny lønn: Nå skal bedriften forskuttere sykepenger

Industri Energi og Norsk Industri ble mandag enige om ny tariffavtale for de ansatte ved Laerdal Medical.
ENIGHET: Asle Reime og resten av forhandlingsutvalget til Industri Energi ble mandag enige med Norsk Industri om ny Laerdal-overenskomst.

ENIGHET: Asle Reime og resten av forhandlingsutvalget til Industri Energi ble mandag enige med Norsk Industri om ny Laerdal-overenskomst.

Atle Espen Helgesen

petter@lomedia.no

Noen timer etter at de satte seg ned rundt forhandlingsbordet, ble Industri Energi og Norsk Industri mandag ettermiddag enige om ny tariffavtale for de ansatte ved Laerdal Medical

– Vi har fått et godt resultat og styrker også topartssamarbeidet ved bedriften, sier forhandlingsleder for Industri Energi Asle Reime, i en pressemelding.

Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt

Overenskomsten omfatter kun én bedrift, Laerdal Medical i Stavanger, men er likevel en sentral avtale mellom Industri Energi og Norsk Industri. Den gjelder for omtrent 100 medlemmer.

Laerdal Medical er internasjonal leverandør innen opplærings- og behandlingsutstyr for livreddende førstehjelp.

– Det er tradisjonelt et oppgjør som pleier å gå greit. Det er en høyteknologibedrift som ligger høyt i forhold til industriens snitt i lønn, så det gikk på en måte som forventet, sier Norsk Indusris forhandlingsleder Vibeke Lærum.

Her er resultatene så langt i lønnsoppgjøret

Teknologisk utvikling og økt kompetanse

Et viktig punkt for Reime og forbundet på vei inn i forhandlingene, var kompetansen til de ansatte.

I den nye avtalen skriver partene at bedriften får store utfordringer i tida framover på grunn av teknologisk utvikling, og at de ansatte får økte krav om kompetanse.

– Vi er derfor enig om en målsetting om at de ansatte skal kunne kvalifisere seg for å mestre de oppgaver som til enhver tid foreligger. Og at nødvendig opplæring og videreutdanning er avgjørende i den forbindelse, sier Reime.

Forbundets forhandlingsutvalg fikk også inn i avtalen at bedriften forskutterer sykepenger, og har fått utvidet omfanget til tariffavtalen.

– Vi har i tillegg sørget for at de tillitsvalgte får medbestemmelse på bedriftens inntak av lærlinger, forteller Reime.

Partene ble enige om at avtalen skal moderniseres og bli mer oversiktlig. Et utvalg med både sentrale og lokale parter skal innen februar 2022 komme med en oppdatert avtale.

– Det er positivt. Fordi den teksten som er tatt inn i overenskomstene, har ofte stått der i mange år, så det greit å få en litt moderne språkdrakt på det så det er forståelig for dem som skal lese den og praktisere bestemmelsene, sier Norsk Indusris forhandlingsleder.

Godt, digitalt forhandlingsklima

– Jeg synes alltid det er god tone mellom Norsk Industri og Industri Energi, som jeg setter veldig stor pris på, sier Lærum.

Hun er fornøyd med den gode tonen rundt forhandlingsbordet, og sier de fikk til en grei løsning med noen bestemmelser tatt inn i frontfaget og noen i øvrige overenskomster de har med forbundet.

– Så var det et generelt tillegg på 50 øre, som ble gitt i frontfagsoppgjøret, og som ble gitt her også. At vi har god tone også utenfor forhandlingene, bidrar til at vi kan finne gode løsninger raskt og greit, forteller Lærum.

Av smittevernhensyn ble årets forhandlinger gjort digitalt via videokonferanse, der partene var delt på tre ulike steder i landet.

– Sett i betraktning av at det har vært en utrolig rar forhandlingsmåte, der partene har vært på tre ulike lokasjoner, så er jeg fornøyd med at vi klarte å bli enige om et godt resultat for våre medlemmer i Laerdal Medical, fortsetter Reime.

Også Norsk Industris Lærum er enig i at de digitale forhandlingene gikk fint, selv om det i utgangspunktet er best og møtes fysisk.

– Det var tre forskjellige rom man befant seg i, men det var helt nødvendig nå, så det var den løsningen man valgte fordi det var tryggest av smittevernhensyn.

Overenskomsten er en minstelønnsavtale og forhandlingene fortsetter nå lokalt ved bedriften.

UVANLIG: Årets forhandlinger skjedde digitalt med partene rundt det digitale forhandlingsbordet spredt på tre ulike steder i landet.

UVANLIG: Årets forhandlinger skjedde digitalt med partene rundt det digitale forhandlingsbordet spredt på tre ulike steder i landet.

Atle Espen Helgesen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse