Lønnsoppgjøret og organisering i industrien
Arbeidsgiverne vil forhandle med Fellesforbundet om organisering av ansatte i batterifabrikker. Det får Industri Energi til å steile
LO-forbundet Industri Energi forventer å organisere en god del ansatte på batterifabrikkene som vil etableres i Norge. Men Norsk Industri (NHO) krever å forhandle med Fellesforbundet om organiseringen – som en del av årets lønnsoppgjør.
Jan Haugen er leder for elektrokjemisk samarbeidskomite i Industri Energi. Forbundet forventer å organisere en god del ansatte på batterifabrikkene som vil etableres i Norge.
Jan-Erik Østlie
tonje@lomedia.no
I Norsk Industris krav til forhandlinger med Fellesforbundet på Industrioverenskomsten står det at de vil snakke om tariffavtaler på de kommende batterifabrikkene.
– Norsk Industri er ikke part i LOs organisasjonsarbeid, svarer Industri Energi-tillitsvalgte i en uttalelse.
Tillitsvalgte reagerer
9. mars la arbeidsgiverne i Norsk Industri fram sine krav til forhandlingene med Fellesforbundet. Det er punktet om «Avtaleforhold for batterifabrikker» som har skapt debatt innad i LO.
Norsk Industri skriver blant annet at de ønsker å drøfte spørsmålet om avtaleforhold for batterifabrikker, og at de «tar forbehold om å fremme tariffkrav i denne anledning».
Tidligere i mars kom Industri Energis samarbeidskomiteer innen aluminium- og elektrokjemisk industri med en uttalelse. Det er en forbundets samarbeidsorgan for tillitsvalgte som jobber i samme bransjer.
– Et av kravene fra Norsk Industri inn til årets frontfagsoppgjør, er at nye industrier skal tas inn som en del av lønnsoppgjøret. De krever spesifikt forhandlinger om organisasjonsretten i nye batterifabrikker, står det i uttalelsen, som er publisert på Industri Energis nettsider.
De to samarbeidskomiteene krever i uttalelsen at Norsk Industri trekker kravet. Hvis de ikke gjør dette, mener de tillitsvalgte at Fellesforbundet blankt må avvise å diskutere dette i årets lønnsoppgjør.
Faste grenser for organisering
I de aller fleste tariffavtaler mellom organisasjonene til arbeidsgiverne og arbeidstakerne er det bestemmelser om hvem avtalen omfatter. Det avgrenser hvilke bransjer, bedrifter eller faggrupper avtalen gjelder for. Denne avgrensningen kalles tariffavtalens omfang eller omfangsbestemmelser.
LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi organiserer begge medlemmer i industrien. Forbundene innad i LO har omfangsbestemmelser seg imellom for å unngå at man sloss om de samme medlemmene.
De tillitsvalgte i samarbeidskomiteene begrunner reaksjonen med at LO har «sine egne interne prosesser for å bestemme hvilken tariffavtale som skal gjelde. Uansett er ikke disse prosessene en del av et lønnsoppgjør, spesielt ikke i frontfaget. Det er typen aktivitet som skal være førende for hvilken bransje, og derigjennom hvilken tariffavtale, som skal gjelde for en bedrift».
Industri Energi organiserer ansatte i prosessindustrien, og det er ventet at en stor andel av batterifabrikkenes ansatte vil falle innunder dette feltet. Med både havvind, batterifabrikker og andre «nye» næringer i Norge, er det flere grenser som må gås opp og nye jaktmarkeder for forbund i og utenfor LO.
Partene er tause
I skrivende stund sitter Norsk Industri og Fellesforbundet i mekling. Kommunikasjonssjef John Trygve Tollefsen i Fellesforbundet sier til Magasinet Industri Energi de ikke kan kommentere saken så lenge er i mekling med Norsk Industri. Dette fordi de har taushetsplikt.
Det samme sier kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal i Norsk Industri.