JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Maskinfører Chrisander Dahl håper det ikke blir nødvendig å gå ut i streik, men er klar hvis det skulle bli nødvendig.

Maskinfører Chrisander Dahl håper det ikke blir nødvendig å gå ut i streik, men er klar hvis det skulle bli nødvendig.

Petter Pettersen

Lønnsoppgjøret 2023

Chrisander er klar for å ta sin første streikevakt: – I år må vi få et ordentlig løft

Ved plastbedriften Protan i Lier er 70 ansatte klare for å streike, hvis LO og NHO ikke blir enige om årets mellomoppgjør.

petter@lomedia.no

– Det er litt kjipt. Men må vi, så må vi. Det er for vår egen del og for lønna at vi gjør det, forteller maskinfører Chrisander Dahl.

Han har jobba ved bedriften de siste fire åra, men har aldri vært tatt ut i streik før.

Fredag ettermiddag stemplet han og resten av kollegaene ut for helga. Mandag morgen kan de måtte påta seg streikevakt-vester i stedet for vernesko.

Nå avgjøres det om det blir storstreik: Dette må LO og NHO løse

– Alle er tapere i en streik

Protan produserer tak og membraner, presenning og ventilasjonssystemer til gruver og tunneler.

Hvis det blir streik på mandag, tas alle i produksjonen ved bedriftens hovedkontor i Lier ut. 68 Industri Energi-medlemmer og to fra Forbundet for Ledelse og Teknikk.

– Vi var forberedt på å bli tatt ut. Hvis det må til for å få til lønnskravet, er det fint, sier leder Dag Arntsen for Industri Energi-klubben ved bedriften.

Han har jobba ved bedriften i 46 år, og var i streik i ni dager for litt over 20 år siden.

– Men alle er jo tapere i en streik og det er ikke noe godt for arbeiderne. Men vi er enige om at det er nødvendig innimellom, forteller den erfarne klubblederen.

Da FriFagbevegelse var på besøk fredag formiddag hadde Arntsen allerede alt klart for en mulig streik; streikelistene var klare, timeplan for streikevakter var lagt opp og de, enn så lenge ubrukte, gule vestene var funnet fram på klubbkontoret.

PAUSE: Maskinfører Dahl (t.v.) og klubbleder Dag Arntsen venter spent på helgas mekling mellom LO og NHO. Her fra pauserommet i produksjonshallen de jobber i.

PAUSE: Maskinfører Dahl (t.v.) og klubbleder Dag Arntsen venter spent på helgas mekling mellom LO og NHO. Her fra pauserommet i produksjonshallen de jobber i.

Petter Pettersen

Kan bli storstreik

Det ble brudd i forhandlingene mellom både LO og NHO, og NHO og YS før påske. Derfor møtes de nå hos til mekling.

Siden det er et mellomoppgjør, forhandler de kun om lønn. Kravet fra LO er blant annet reallønnsvekst.

Da må lønna øke mer enn prisveksten, som er beregnet til 4,9 prosent.

Første dag tilbake etter påsken annonserte LO at de tar ut nesten 23.000 medlemmer, hvis det ikke blir enighet. I tillegg har YS varslet plassoppsigelse for drøyt 1400 medlemmer.

– Vårt mål er å utjevne forskjeller mellom folk og sikre at norske arbeidstakere får sin del av verdiskapningen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i ei pressemelding.

Nederst i saken finnes en komplett oversikt over hvilke bedrifter LO vil ramme med en streik.

– I år må vi få et ordentlig løft

Nesten 3000 av LO-medlemmene som kan tas ut er medlem av Industri Energi. De jobber blant annet i Ekornes, Jotun, Hydro Aluminium, Faun Pharma, Nor Tekstil og Bilfinger.

– Det er full oppslutning i LO om å kreve økt kjøpekraft i mellomoppgjøret. Vi skal ha vår del av verdiskapingen, sier Industri Energi-leder Frode Alfheim på forbundets sider. Han er del av LOs forhandlingsutvalg.

Maskinfører Dahl og klubbleder Artnsen ved Lier-bedriften er helt enige i at det må komme en reell lønnsoppgang.

– Nå tapte vi i fjor, vi tapte året før og vi har jo stadig tapt og sakket etter. I år må vi få et ordentlig løft – og helst mest sentralt.

Og den svekka kronekursen gjør ikke ting noe bedre framover, mener klubblederen:

– Jeg tror vi får en tøff tid i møte om vi ikke får en real oppgang i lønna.

– Alt har økt ganske greit i det siste – både strøm, mat og drivstoff. Så en merker jo det på lommeboka selvfølgelig, legger maskinføreren til.

Tror det er større sannsynlighet for streik i år

Et tema som har vært en het potet i det siste, er lønningene til ledere, eller kanskje heller hvor stor lønnsøkning de får.

– Lederne gjør jo selvfølgelig en jobb de også. Men det er jo vi som produserer og holder det i gang. Hadde ikke vi gjort det, hadde de ikke hatt noe å selge. Så vi burde kanskje fått noe for holde det i gang, mener Dahl.

De to kollegaene ved Protan på Lier mener det bakteppet årets oppgjør faktisk her, gjør det mer sannsynlig med streik enn noen gang før.

– Jeg heller nok mot at det er 75 prosent sannsynlighet for at det faktisk blir streik i år, sier klubbleder Arntsen.

KLART: Streikeheftet fra forbundet var nyttig da klubbleder Arntsen gjorde forberedelsene til den mulige streiken. Nå er alt klart til mandag morgen.

KLART: Streikeheftet fra forbundet var nyttig da klubbleder Arntsen gjorde forberedelsene til den mulige streiken. Nå er alt klart til mandag morgen.

Petter Pettersen

Det skal sies at det svært sjelden kommer til streik ved mellomoppgjør mellom LO og NHO. Faktisk har det aldri skjedd med dagens ordning for forhandlingene, altså siden krigen.

Men så hadde det heller ikke vært en landsomfattende streik på 98 år i elektrokjemisk industri før i fjor.

De ansatte ved Protan er uansett klare, hvis de skulle ende med konflikt hos Riksmekleren:

– Det blir en spennende helg. Jeg må jo følge med og se utfallet, innrømmer maskinfører Chrisander Dahl.

Streikeuttak 2023

Lønnsoppgjøret 2023:

• LO og YS møter NHO til mekling hos Riksmekleren fredag 14. april med forhandlingsfrist lørdag 15. april klokka 24.00.

• Hvis partene ikke kommer til enighet, blir det streik fra arbeidsdagens begynnelse mandag 16. april.

• LO og YS skal bli enige med NHO om lønna til 201.000 ansatte i NHO-organiserte bedrifter.

• LO varslet allerede før påske om såkalt plassoppsigelse for 185.000 ansatte i NHO-organiserte bedrifter. YS varslet plassoppsigelse for 16.000 ansatte.

• Tirsdag varslet LO om plassfratredelse for 22.947 medlemmer, som er et varsel om hvor mange arbeidstakere som i første omgang faktisk vil bli tatt ut i streik. YS varslet plassfratredelse for drøye 1400 medlemmer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss