JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Equinor-ansatte kan få utvidet oppholdstid på sokkelen under korona-krisa

For å holde produksjonen i gang på oljeplattformene, åpner nå Petroleumstilsynet for endring i reglene for ansatte på sokkelen. IE-leder Per Martin Labråthen står på at Equinor er robust nok til å opprettholde bemanningen.
Petroleumstilsynet har gitt tillatelse til at selskapene på sokkelen kan utvide oppholdsperioden til 21 dager etter drøfting med tillitsvalgte.

Petroleumstilsynet har gitt tillatelse til at selskapene på sokkelen kan utvide oppholdsperioden til 21 dager etter drøfting med tillitsvalgte.

Erlend Angelo

trond.elstad@lomedia.no

Ansatte i oljebransjen er bekymret over den vanskelige situasjonen i forbindelse med utbruddet av Koronaviruset.

– De signalene vi har sendt til ledelsen i Equinor er at det ikke er grunnlag for å diskutere permitteringer av ansatte i det hele tatt, sier leder i Industri Equinor, Per Martin Labråthen.

– Mitt poeng er at selskapet bør være ett av de siste som vurderer et slikt tiltak. Selskapet er robust nok og har muskler til å opprettholde bemanningen, sier han.

Pressetalsmann Morten Eek i Equinor sier i en kommentar dette:

– Det er så langt ikke varslet permitteringer – og jeg ønsker heller ikke å spekulere i om det kan bli aktuelt.

Utvidet opphold

Petroleumstilsynet har gitt tillatelse til at selskapene på sokkelen kan utvide oppholdsperioden til 21 dager etter drøfting med tillitsvalgte. Til vanlig er denne perioden på 14 dager.

– Vi har blitt enige med ledelsen om at de ansatte kan bli en uke lenger på sokkelen en uke fram i tid, sier Labråthen.

Saken fortsetter under bildet.

Equinor bør være ett av de siste selskapene som permitterer, mener tillitsvalgt leder i Industri Equinor, Per Martin Labråthen.

Equinor bør være ett av de siste selskapene som permitterer, mener tillitsvalgt leder i Industri Equinor, Per Martin Labråthen.

Atle Espen Helgesen

Petroleumstilsynet har også tatt høyde for at man inntil videre kan utvide oppholdsperioden opp til 28 døgn.

Utvidelsen skal være drøftet med arbeidstakernes tillitsvalgte.

De tillitsvalgte kan kreve at selskapet må søke Petroleumstilsynet på ordinært vis.

– Tariffavtalen gjelder fortsatt

Per Steinar Stamnes, som er leder i Industri Energi Sokkel, sier at tariffavtalen gjelder på samme måte som vanlig på sokkelen.

– Hvis ansatte skal utvide oppholdsperioden, skal de selvfølgelig ha full overtidsbetaling på ordinær måte. Vi forutsetter også at selskapene er ryddige nok til å søke Petroleumstilsynet på ordinært vis, sier han.

p

Stamnes sitt inntrykk nå er at de ansatte er bekymret for å bli smittet, men at de fleste tar situasjonen med fatning.

– Det er klart at man er mange samlet offshore, og noen kan nok være bekymret for å bli sittende fast i karantene. De ansatte gjør en veldig viktig jobb for at hjulene skal gå rundt i selskapene, sier han.

På Equinors nettsider sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor blant annet dette:

«Dette er utfordrende tider for oss alle, som enkeltpersoner, familie, samfunn og selskaper. Vi står overfor usikkerhet, mange er bekymret for egen og families helse, andre for å miste jobben og for fremtiden. Vår reaksjon må være å gjøre vårt ytterste for å begrense spredningen av viruset og ivareta sikkerhet og helse. Samtidig må vi gjøre alt vi kan for å holde driften og virksomheten i gang og produsere og levere energien verden trenger».

Tiltakene fra Petroleumstilsynet

Dette er tiltakene som er offentliggjort på Petroleumstilsynets nettsider:

For å unngå unødvendig byråkrati i forbindelse med behandling av søknaden om utvidet oppholdsperioder, kan selskapet inntil videre selv utvide oppholdsperioden opp til 28 døgn, når følgende vilkår er til stede:

1. Det er mangel på kvalifisert personell som er nødvendig for å opprettholde produksjonen eller arbeidet gjelder aktiviteter direkte knyttet til bore- og brønnoperasjoner, herunder nødvendige støttefunksjoner. Mangelen på kvalifisert personell er begrunnet i situasjonen knyttet til koronavirusutbruddet.

2. Det skal gjennomføres en risikovurdering som skal vurdere om utvidelse av arbeidstidsordningen er slik at den enkelte arbeidstaker ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og slik at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn.

p

3. Utvidelsen skal være drøftet med arbeidstakernes tillitsvalgte. De tillitsvalgte kan kreve at selskapet må søke Petroleumstilsynet på ordinær vis.

4. Arbeidstakerne skal sikres tilsvarende kompenserende friperioder eller der det ikke er mulig, annet passende vern.

5. Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

6. Om man har benyttet oppholdsperiode utover 21 døgn etter kriteriene over, skal det sendes en samlet ukentlig melding til selskapets kontaktperson i Petroleumstilsynet innen mandager kl. 1200. Meldingen skal inneholde navn på innretning og på personer som er omfattet, inkludert stilling og varighet av oppholdet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse