JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ALKOHOLKULTUR: Forsker ved AFI, Kjetil Frøyland, tror man må være systematisk over lengre tid for å skape en god alkoholkultur på arbeidsplassen.

ALKOHOLKULTUR: Forsker ved AFI, Kjetil Frøyland, tror man må være systematisk over lengre tid for å skape en god alkoholkultur på arbeidsplassen.

Jan-Erik Østlie

Alkoholavhengighet på jobb:

Forsker: – 1 av 10 ansatte drikker såpass mye at de er i risiko for å utvikle alkoholavhengighet

Forsker Kjetil Frøyland sier generell rusmiddelbruk blant ansatte koster mer for arbeidsgiverne enn gruppen som er avhengig. Han mener partssamarbeidet gir gode muligheter for å få hjelp.06.11.2020
09:56
06.11.2020 09:56

petter@lomedia.no

– Arbeidslivet er en arena der bruk av alkohol er relevant og viktig. Det inngår som en del av arbeidsmiljøet, når en også tenker på mer sosiale sammenhenger, sier Kjetil Frøyland.

Han er forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på OsloMet og har gjennom mange år jobbet med temaer knytta til arbeidsliv og rusmiddelforebygging både som forsker og da han var leder av Akan kompetansesenter.

– Alkoholbruk er klart knytta til arbeidslivet og til det å være en arbeidstaker, samtidig som en ikke skal jobbe under påvirkning av rusmidler, utdyper han.

1 av 10 i risikogruppa

Generell alkoholbruk påvirker arbeidslivet på flere måter og kan gi både negative og positive sider, forklarer Frøyland:

– Det bidrar til at folk løsner opp, viser mer av seg selv, blir mer avslappet og bidrar til en god tone. Men så kan det også bidra negativt med uheldige hendelser, Metoo-problematikk, at sensitiv informasjon kommer på avveie og ryktespredning, påpeker han.

Ifølge Frøyland koster rusmiddelbruk blant vanlige ansatte i sum mer for arbeidslivet enn kostnadene knyttet til avhengighet.

– Når mange gjør litt, så koster det i sum mer for arbeidslivet enn de få som har en avhengighet, det såkalte forebyggingsparadokset. Selv om hver enkelt sak hos de med avhengighet selvfølgelig er krevende hver for seg, så er det for arbeidslivet samlet sett mer lønnsomt å jobbe med den store gruppa av arbeidstakere, kulturen, hvordan folk flest opptrer, forklarer han.

Førsteamanuensis Mikkel Thørrisen på fakultet for helsevitenskap ved OsloMet har forsket mye på det forebyggende perspektivet rundt alkoholbruk. De har kartlagt hvor mange i norsk arbeidsliv som befinner seg i risikogruppene for å utvikle en avhengighet.

– Vi har hatt et utvalg på rundt 7000 ansatte som vi da har kartlagt. På bakgrunn av det, så er jevnt over 1 av 10 i en risikogruppe – 1 av 10 drikker såpass mye at de er i risiko for å utvikle alkoholavhengighet over tid, forteller han.

Men også Thørrisen poengterer at man ikke skal legge all fokuset på de med store problemer.

– Av de 11 prosentene som scorer ut at de er i en risiko, så er det 1–2 prosent av dem som ligger såpass høyt at de står i fare for en avhengighet. Ut fra det, så tyder jo det på at avhengighet ikke nødvendigvis er et veldig utbredt fenomen i arbeidslivet. Men vi har mange som er i risikogruppa og som står i fare for å utvikle avhengighet over tid, understreker forskeren.

Tilgjengelighet øker risikoen

Kanskje den aller største risikofaktoren for å bli avhengig av alkohol er hvor tilgjengelig det er. Det gjelder både fysisk tilgjengelighet med kort avstand til utested eller et vinmonopol og hvor sterk alkoholkultur det er i miljøene du er i.

– Forskning har vært ganske tydelige på at den drikkekulturen du har på arbeidsplassen påvirker drikkenivået du har som individ. Om det serveres alkohol i veldig mange settinger, så vil alkohol bli veldig tilgjengelig. Og det vil igjen kunne være utslagsgivende for om du utvikler et problem eller en avhengighet, forklarer Thørrisen.

Frøyland mener det må skapes en god alkoholkultur på arbeidsplassen, for å forebygge avhengighet hos ansatte:

– Jeg tror det krever at du må jobbe systematisk med det over tid for å skape en god kultur. Du må sette ord på det som leder, virksomheten må kanskje ha en tydelig policy og vise gjennom eksempler at det er noe en tar på alvor og følger opp, mener han.

I likhet med alkoholavhengighet, har tilgjengeligheten til pengespill noe å si for om man utvikler et pengespillproblem, forklarer Jarle Wangen, seniorrådgiver og ansvarlig for spillavhengighet i Akan:

– Det er klart at tilgjengeligheten er viktig for om man utvikler en avhengighet. Et eksempel er da smarttelefonene kom, så skjedde det et lite paradigmeskifte. Nå går folk med en spillmaskin i lomma, så nå er tilgjengeligheten total.

Wangen har jobbet mye med pengespillproblematikk og sammen med Universitetet i Bergen, har han beregnet at det er minst 110 000 i norsk arbeidsliv som har et alvorlig pengespillproblem.

– Pengespillavhengighet er en lidelse som er utrolig inngripende i menneskets liv. Det er kanskje den mest dramatiske avhengigheten som jeg har vært borti i mitt yrkesliv. For dette er den enkeltlidelsen som er mest berammet med selvmordstanker og selvmord, forklarer han.

Han poengterer at det norske arbeidslivet ikke skal håndtere avhengighetsproblematikk, men de skal sørge for at man får hjelp til å håndtere det.

– Som man jobber etter i Akan, man skal hjelpe folk til å søke hjelp. Det handler om å få inn de riktige fagfolka for å håndtere problemene, og en avhengighet løses ikke kun med en samtale på sjefens kontor. Det handler om å legge til rette for å få hjelp, understreker han.

– Tillitsvalgte må ta eierskap

Akan kompetansesenter ble opprettet på 1960-tallet og eies av LO, NHO og staten. Dette partssamarbeidet mener Frøyland setter Norge i en særstilling når det kommer til forebygging av avhengighet i arbeidslivet.

– Norge og Sverige har vært spesielle i dette arbeidet, med at partene i arbeidslivet har gått sammen om å legge fokus på det. I Norge har vi nok vært ekstra gode, med en modell som veldig mange land kan misunne. En har gode muligheter for å få hjelp i Norge gjennom partssamarbeidet, sier forskeren.

Thørrisen ser også viktigheten av at partene i arbeidslivet er med på det forebyggende arbeidet.

– Dette er en felles innsats, det er ikke noe noen forskere, arbeidsgivere eller fagforening kan sette seg ned å bestemme. Dette lasset må man dra sammen, det er mange parter som skal inn her, sier han.

Wangen fra Akan mener også at dette er et felt hvor de tillitsvalgte må ta ansvar:

– De stedene der tillitsvalgtapparatet kjenner sin besøkelsestid og tar et eierskap for å få på plass slike ordninger, der fungerer det veldig bra. Hvis tillitsvalgtapparatet ikke kjenner sin besøkelsestid her, hva skjer da? Jo, da blir det ren HR som tar seg av det. Og HR er jo strengt tatt et arbeidsgiverredskap, sier han.

Avhengighet i Norge

Rundt 10 prosent av voksne i Norge drikker på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet.

Alkohol er det største rusproblemet i Norge

I 2019 var det 55 000 nordmenn med spilleproblemer og 122 000 var i risikosonen for å få det.

Det er en økning fra 34 000 problemspillere og 88 000 i risikosonen fra sist undersøkelse gjort i 2015.

Kilde: NHI, Lotteri- og stiftelsestilsynet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.11.2020
09:56
06.11.2020 09:56Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker