Seier i Stena Don-saken:
Full seier i retten: Ivor og Michael får erstatning etter å ha blitt oppsagt fra jobben på Stena Don
Ivor Matthew og Michael Boyne og andre riggansatte får erstatning etter dom om virksomhetsoverdragelse på riggen Stena Don.
Eivind Senneset
trond.elstad@lomedia.no
På telefon fra Aberdeen sier de to arbeidskameratene at de er veldig godt fornøyd med dommen.
– Jeg hadde troen på et rettferdig resultat, selv om dommen gikk imot oss i tingretten, sier Ivor Matthew.
Michael Boyne sier også at dette er et strålende resultat.
– Jeg har ventet i spenning. Det er over to måneder siden vi var til stede i Gulating lagmannsrett.
De to kameratene har arbeidet sammen i 16 år på rigg.
Boyne sier han har vært uten arbeid siden desember i fjor, men at sikkerhetssertifikatet fortsatt er gyldig.
– Jeg håper så fort som mulig å være tilbake i jobb igjen.
Begge er spente på hvor stor erstatning de kan få.
– Det er også en muligheten for at motparten anker dommen til Høyesterett. De har fire uker på seg, sier Michael Boyne.
Forhandlinger
Advokat Eyvind Mossige (H) i Industri Energi prosederte saken for fire medlemmer i Industri Energi for Gulating lagmannsrett.
– Selve erstatningsutmålingen var ikke tema for lagmannsretten og erstatningen vil bli gjenstand for forhandlinger, eller eget søksmål om partene ikke kommer til enighet, sier Mossige.
De to andre medlemmene han prosederte saken for, er David Graham og Marvin Swale.
OSA-inspektør (Offshore-inspektør) i Industri Energi Wayne Pena, har tidligere vært klubbleder i Stena.
-Vi er godt fornøyd med dommen i Gulating lagmannsrett. Fra venstre: Advokat (H) Eyvind Mossige, og riggarbeiderne Michael Boyne og Igor Matthew. (Foto: Eivind Senneset)
Eivind Senneset
– Gratulerer til våre medlemmer som sto opp som saksøkere for sine prinsipper siden de mente at Stena Drilling ikke hadde oppført seg korrekt. Våre medlemmer trodde på at rettferdigheten ville råde fordi de stolte på det norske rettsapparatet, sier han.
Høsten 2016 sa Statoil opp boreavtalen for riggen Stena Don. Riggen gikk deretter i varmt opplag på Hanøytangen. Under varmt opplag holdes riggen i gang slik at den raskt kan settes i drift.
Høsten 2017 besluttet riggeier at riggen skulle flyttes til Storbritannia. Intensjonen var at riggen skulle i kaldt opplag. Det betyr at riggen konserveres og alt maskineri stenges ned. De ansatte ble da oppsagt.
Riggen ankom Invergordon etter 4 dagers overfart.
I januar 2018 ble det kontakt mellom Total og Stena Drilling PTE om bruk av riggen utenfor Shetland. Kontrakten ble signert i mars 2018. Fra mai 2018 var riggen i drift for Total. 37 ansatte fra «Statoilkontrakten», dvs. Stena Drilling ansatte, bemannet riggen sammen med 151 arbeidstakere fra Stena Drilling PTE Ltd.
Bergen tingrett kom til at det ikke hadde funnet sted en virksomhetsoverdragelse. Dommen ble anket og fredag forrige uke, i dom av 8. mai 2020 kom Gulating lagmannsrett til motsatt resultat.
Arbeidsmiljøloven
Lagmannsretten (flertallet) mente det forelå virksomhetsoverdragelse og at oppsigelsene var i strid med aml. § 16-4, og at de oppsagte har krav på erstatning. Selve erstatningsutmålingen var ikke tema for lagmannsretten og erstatningen vil bli gjenstand for forhandlinger, eller eget søksmål om partene ikke kommer til enighet.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi sier til Industri Energis hjemmeside
– Dette er veldig gode nyheter. Vi tok nok en gang opp kampen i en sak om virksomhetsoverdragelse – og vi vant, sier han.