JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Her er den nye lønna til ansatte i legemiddelbransjen

De to siste årene har interessen for norske legemiddelbedrifter og deres ansatte økt. Nå får de høyere minstelønn og kjønnstilpassa arbeidstøy skal på plass.
LINDESNES: Avtalen for farmasøytisk industri gjelder for rundt 1000 Industri Energi-medlemmer. Blant annet ved GE Healthcare Lindesnes, som bildet er fra.

LINDESNES: Avtalen for farmasøytisk industri gjelder for rundt 1000 Industri Energi-medlemmer. Blant annet ved GE Healthcare Lindesnes, som bildet er fra.

Arkivfoto: Petter Pettersen

petter@lomedia.no

Én time før forhandlingsfrist ble Industri Energi og Norsk Industri enige om ny tariffavtale for farmasøytisk industri.

Barbro Auestad fra forbundets ledelse har ledet forhandlingene for Industri Energi:

– Med dette resultatet har vi fått et godt løft på minstelønn og tillegg. Vi har også flere viktige tekniske korrigeringer, sier hun på forbundets nettsider.

Hun legger til at det var krevende forhandlinger, men at begge parter gjorde sitt for å finne enighet.

– Vi kom til slutt i mål, sier forhandlingsleder Linn Catrine Sjølund fra Norsk Industri.

Minstelønna øker med 8 kroner

Det er 1018 Industri Energi-medlemmer som jobber på farmasøytisk tariffavtale.

De jobber i legemiddelbedriftene Norgesplaster, Takeda, GE Healthcare, Curida, Fresenius Kabi, Abbott Diagnostics Technologies, Palla Pharma, Renhold FK og Vistin Pharma.

Resultatet fra forhandlingene innebærer at alle får et tillegg på 4 kroner i timen, og fagtillegget øker fra 14 til 15 kroner.

– Vi har til slutt kommet fram til en avtale i tråd med frontfaget vi tror medlemmene skal være fornøyde med, forklarer Auestad.

Minstelønna for bransjen øker med 8 kroner til 185 kroner timen, inkludert det generelle tillegget. Det betyr en årslønn på rundt 360.000 kroner før øvrige tillegg.

Matpenger og andre tillegg øker

Satsene for de ulike skifttilleggene går også opp:

Ettermiddagstillegget øker til 20,45 kroner, nattillegget til 34,93 kroner, søndagstillegget øker til 80,53 kroner og helligdags- og høytidstillegg er nå på 157,12 kroner i timen.

Det generelle tillegget gjelder fra 1. mai i år, mens øvrige tillegg gjelder fra den nye avtalen blir vedtatt.

I likhet med frontfaget øker også satsen på matpenger til 96 kroner.

Engangskompensasjonen for å få forskjøvet arbeidstid eller endret arbeidstidsordning blir også større.

Hvis varslingstiden er under 14 dager, som er fristen, får man nå 1.300 kroner. Er fristen ivaretatt, får man 600 kroner.

Kvinnefokus og vernebriller med styrke

Siden det er hovedoppgjør, har det også vært rom for å endre på andre tekstelementer i avtalen.

Årets tekstendringer inneholder blant annet et større fokus på likestilling og inkludering i bransjen.

Blant annet med en ny paragraf og en presisering om at nyansatte skal informeres om arbeidsmiljø som kan være skadelig under graviditet og amming:

– Et av målene til Industri Energi er å legge til rette for at industriarbeid blir mer attraktiv for kvinner, begge disse punktene er slike tiltak, utdyper Auestad.

Arbeidstøy i farmasøytiske bedrifter skal også bli kjønnstilpassa der unisex-modeller ikke er gode nok.

– Dette har blitt tatt med i mange tariffavtaler allerede og skal sikre at arbeidstøy er komfortable og ikke utgjøre fare for skade og uhell, sier Auestad, og påpeker at det er viktig for å tilrettelegge for kvinner i industrien.

En siste presisering om verneutstyret handler om vernebriller. For der det ikke er hensiktsmessig å bruke vanlige briller under vernebrillene, skal nå bedriften tilby vernebriller med styrke.

Videre til forhandlinger i bedriftene

Tariffavtalen for farmasøytisk industri er en minstelønnsavtale, og forhandlingene fortsetter derfor nå ute på hver enkelt arbeidsplass.

Auestad påpeker at det der skal forhandles etter de fire kriterier: virksomhetens økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne. Og at hvordan det går med bedriftene er viktig:

– Det går bra med de fleste bedriftene i bransjen med fulle ordrebøker og de tillitsvalgte forventer at dette reflekteres i de lokale oppgjørene, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse