Lønnsoppgjøret 2022
Her er den nye lønna til ansatte i legemiddelbransjen
De to siste årene har interessen for norske legemiddelbedrifter og deres ansatte økt. Nå får de høyere minstelønn og kjønnstilpassa arbeidstøy skal på plass.
LINDESNES: Avtalen for farmasøytisk industri gjelder for rundt 1000 Industri Energi-medlemmer. Blant annet ved GE Healthcare Lindesnes, som bildet er fra.
Arkivfoto: Petter Pettersen
petter@lomedia.no
Én time før forhandlingsfrist ble Industri Energi og Norsk Industri enige om ny tariffavtale for farmasøytisk industri.
Barbro Auestad fra forbundets ledelse har ledet forhandlingene for Industri Energi:
– Med dette resultatet har vi fått et godt løft på minstelønn og tillegg. Vi har også flere viktige tekniske korrigeringer, sier hun på forbundets nettsider.
Hun legger til at det var krevende forhandlinger, men at begge parter gjorde sitt for å finne enighet.
– Vi kom til slutt i mål, sier forhandlingsleder Linn Catrine Sjølund fra Norsk Industri.
Minstelønna øker med 8 kroner
Det er 1018 Industri Energi-medlemmer som jobber på farmasøytisk tariffavtale.
De jobber i legemiddelbedriftene Norgesplaster, Takeda, GE Healthcare, Curida, Fresenius Kabi, Abbott Diagnostics Technologies, Palla Pharma, Renhold FK og Vistin Pharma.
Resultatet fra forhandlingene innebærer at alle får et tillegg på 4 kroner i timen, og fagtillegget øker fra 14 til 15 kroner.
– Vi har til slutt kommet fram til en avtale i tråd med frontfaget vi tror medlemmene skal være fornøyde med, forklarer Auestad.
Minstelønna for bransjen øker med 8 kroner til 185 kroner timen, inkludert det generelle tillegget. Det betyr en årslønn på rundt 360.000 kroner før øvrige tillegg.
Matpenger og andre tillegg øker
Satsene for de ulike skifttilleggene går også opp:
Ettermiddagstillegget øker til 20,45 kroner, nattillegget til 34,93 kroner, søndagstillegget øker til 80,53 kroner og helligdags- og høytidstillegg er nå på 157,12 kroner i timen.
Det generelle tillegget gjelder fra 1. mai i år, mens øvrige tillegg gjelder fra den nye avtalen blir vedtatt.
I likhet med frontfaget øker også satsen på matpenger til 96 kroner.
Engangskompensasjonen for å få forskjøvet arbeidstid eller endret arbeidstidsordning blir også større.
Hvis varslingstiden er under 14 dager, som er fristen, får man nå 1.300 kroner. Er fristen ivaretatt, får man 600 kroner.
Kvinnefokus og vernebriller med styrke
Siden det er hovedoppgjør, har det også vært rom for å endre på andre tekstelementer i avtalen.
Årets tekstendringer inneholder blant annet et større fokus på likestilling og inkludering i bransjen.
Blant annet med en ny paragraf og en presisering om at nyansatte skal informeres om arbeidsmiljø som kan være skadelig under graviditet og amming:
– Et av målene til Industri Energi er å legge til rette for at industriarbeid blir mer attraktiv for kvinner, begge disse punktene er slike tiltak, utdyper Auestad.
Arbeidstøy i farmasøytiske bedrifter skal også bli kjønnstilpassa der unisex-modeller ikke er gode nok.
– Dette har blitt tatt med i mange tariffavtaler allerede og skal sikre at arbeidstøy er komfortable og ikke utgjøre fare for skade og uhell, sier Auestad, og påpeker at det er viktig for å tilrettelegge for kvinner i industrien.
En siste presisering om verneutstyret handler om vernebriller. For der det ikke er hensiktsmessig å bruke vanlige briller under vernebrillene, skal nå bedriften tilby vernebriller med styrke.
Videre til forhandlinger i bedriftene
Tariffavtalen for farmasøytisk industri er en minstelønnsavtale, og forhandlingene fortsetter derfor nå ute på hver enkelt arbeidsplass.
Auestad påpeker at det der skal forhandles etter de fire kriterier: virksomhetens økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne. Og at hvordan det går med bedriftene er viktig:
– Det går bra med de fleste bedriftene i bransjen med fulle ordrebøker og de tillitsvalgte forventer at dette reflekteres i de lokale oppgjørene, sier hun.