Orkla HPC Flisa:
Karin er tillitsvalgt hos verdens største produsent av tannstikkere. Hun har en klar oppfordring til det norske folk
Verdens største produsent av tannstikkere av tre ligger på Flisa i Innlandet fylke. Her skal hensyn til miljøet bidra til bærekraftige arbeidsplasser.
VETERAN: Tillitsvalgt Karin Siggerud Olsen (62) i Industri Energi har 40 år på bedriften bak seg og trives med å lage tannstikkere.
Trond Elstad
trond.elstad@lomedia.no
– Ikke en flis går til spille i produksjonen av tannstikkere ved fabrikken vår på Flisa. Vårt gamle slagord er «Jordan vet hvordan». Jeg mener det fortsatt har gyldighet i dag, sier tillitsvalgt Karin Siggerud Olsen (62) i Industri Energi ved Orkla HPC Flisa, som het Jordan før oppkjøpet i 2012.
Hun understreker at det heter tannstikkere, ikke tannpirkere, som er det mer folkelige uttrykket.
– Vi er stolte av at vi produserer bærekraftig med råstoff fra nordisk bjørk. Den blir tørket, for deretter å bearbeides til to typer tannstikkere; Enkelt-spissede og dobbelt-spissede. Dessuten er vi i oppstartsfasen med å pakke tannstikkere i papp. Det produseres opp mot 900 millioner tannstikkere i året, men målet er en milliard. Vi er verdens største produsent av tretannstikkere, forteller hun.
Bærekraftig produksjon
Trevirket som brukes i tannstikkene er FSC-sertifisert (Forest Stewardshop Council, FSC-STD-40-004). Det innebærer at tømmeret kommer fra områder der det tas miljøhensyn både før, under og etter hogsten.
Alt avfall etter produksjon av tannstikkerne blir benyttet til å produsere energi til tørking av bjørka og oppvarming av fabrikken. I 2016 startet fabrikken også produksjon av Jif engangsvåtmopper og fra januar 2018 ble også Lypsyl en del av produksjonen på Flisa. Disse produktene baserer seg i hovedsak på det norske markedet. Fabrikken, som ble etablert i 1968, sysselsetter 42 personer, samt 7 midlertidige.
– Vi har sterke varemerker, men konkurransen er beinhard, og toget går fort. At vi kan dokumentere at vi driver bærekraftig, vil forhåpentligvis være en stor konkurransefordel for oss i framtida også, sier hun.
Det handler også om å opprettholde arbeidsplasser. Siggerud Olsen brenner for at det norske folk må bli mer bevisste på hvor varene de kjøper blir produsert.
– Kjøp norske varer produsert i Norge, oppfordrer hun.
Jobber stadig smartere
Christoffer Trangsrud (22) er industrimekaniker og tok læretida på Orkla.
– Jeg hørte mye bra om bedriften, og det har vært enda bedre enn forventet å arbeide her. Det er mange Petter Smart-typer her som gjør at vi arbeider stadig smartere, sier han.
Maskiner og utstyr er unikt, og det er designet ved fabrikkens egen tekniske avdeling.
Rita Berntsen (58), som er produksjonsarbeider, har 40 års fartstid ved bedriften, i likhet med Siggerud Olsen.
– Vi er jo som en stor familie her og vet betydningen av at Jordan holder hodet over vannet økonomisk. Det som er bra for Jordan, er også bra for Flisa, sier hun.
Jordan-navnet brukes ikke lenger om fabrikken, men det lever fortsatt blant dem som har arbeidet og arbeider på fabrikken og av befolkningen i Solør.
UNIK PRODUKSJON: Maskiner og utstyr er unikt og designet på fabrikken. Her jobber industrimekaniker Christoffer Trangsrud (22).
Trond Elstad