Tillitsvalgt Daniel Pilskog i Abyss Aqua har stor tro på forslaget om felles lovgivning og tilsynsmyndighet for dykkerne som jobber innaskjærs.
Tonje Paulsen Solem
Nå kan flere dykkere bli vernet av loven: – Viktig i et så farlig yrke
Hittil har innaskjærs yrkesdykking fra kai og fra båt vært underlagt ulike regelverk. Regjeringen vil foreslå felles lovgivning og tilsyn, noe innaskjærsdykkerne har jobbet for lenge.
tonje@lomedia.no
– Dette er et stort skritt i riktig retning. Det er stort sett samme jobben vi dykkere gjør, uansett om det dykkes fra kai eller fra båt. Så derfor bør vi kunne ha et kompetanet tilsyn og regelverk. Jeg tror det er et viktig steg på veien mot å profesjonalisere bransjen, sier tillitsvalgt Daniel Pilskog i Abyss Aqua.
Han har jobbet som yrkesdykker siden 2013 og er tillitsvalgt i Kristiansund-bedriften, hvor det jobber rundt 20 dykkere.
– Det er veldig viktig å samle alt lovverk og tilsyn for å ha kontroll på et såpass komplisert og farlig yrke. Jeg vet om to alvorlige ulykker i andre dykkerselskap hittil i år, forteller Pilskog, som engasjerte seg som tillitsvalgt med ønske om å bidra til økt sikkerhet i bransjen.
Uklarheter i lovgivning
Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet fører i dag tilsyn med yrkesdykkerne, henholdsvis innaskjærs og offshore. Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet har tidligere foreslått nye regler som blant annet innebærer at Sjøfartsdirektoratet får en tilsynsrolle. Men Arbeidstilsynet sendte i januar et nytt underlag til lovproposisjon til Arbeids- og sosialdepartementet hvor de skriver at deres faglige anbefaling er at all dykking i Norge hjemles i arbeidsmiljøloven.
Bakgrunnen er at flere rettsavgjørelser har bidratt til tvil om hvorvidt alle yrkesdykkere i Norge er beskyttet av vernelovgivning, at det er usikkerhet knyttet til om det er arbeidsmiljøloven eller sjøfartsregelverket som gjelder i ulike situasjoner, og at dykking fra skip ikke har vært tilfredsstillende regulert der arbeidsforholdet reguleres av sjøfartslovgivningen. Nevnte underlag tar ikke for seg offshore dykking.
Arbeidstilsynets underlag peker blant annet på at Høyesterett i dom av 20.09.2018 kom til at kamskjelldykking er å regne som fangst og dermed er unntatt arbeidsmiljøloven, og at arbeidsgiver ikke kunne straffes for brudd på arbeidsmiljøloven.
«Innaskjærs arbeidsdykking er svært risikoutsatt arbeid og denne næringen har over lang tid hatt mange ulykker. Det er av den grunn nødvendig å få på plass et klart og tydelig regelverk så snart som mulig», står det i underlaget.
Seks av ti kontrollerte dykkerbedrifter har sikkerhetsmangler, konkluderte Arbeidstilsynet i fjor. De kom da med en rapport etter å ha gjennomført 64 tilsyn i dykkerbransjen fra 2016 til 2018. Arbeidstilsynet avdekket flest brudd på arbeidsgivers plikt til å gi opplæring og øvelse i beredskapsplan og nødprosedyrer.
Forslag til høsten
Eigil Knutsen i Arbeiderpartiet har overfor Dagbladet etterlyst handling fra regjeringen. I skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har Knutsen tidligere spurt når de vil levere en lovproposisjon om dykking til Stortinget, ettersom de har fått underlag fra Arbeidstilsynet.
Regjeringen legger fram et forslag for Stortinget til høsten om at all innaskjærs yrkesdykking skal være omfattet av arbeidsmiljøloven, og at Arbeidstilsynet er tilsynsmyndighet. Dette gjelder for kamskjelldykkere og vil også gjelde for dykking fra skip, som i dag er underlagt sjøfartsregelverket, skriver arbeidsdepartementet i en epost til Magasinet Industri Energi.
– Dykking er et yrke med stor risiko for ulykker. Regjeringen er opptatt av at dykkerne skal være vernet av et godt sikkerhetsregelverk, og at det føres effektivt tilsyn med at reglene følges, sa arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB i slutten av juni.
(saken fortsetter under bildet)
YRKESDYKKING: Dykker på båten Frøydykk, som leverer servicetjenester til oppdrettsnæringen i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen
Har etablert vernetjeneste
Industri Energi har lang erfaring med å organisere nordsjødykkerne og samlet i slutten av 2018 over 20 innaskjærsdykkere til forbundet første konferanse for innaskjærs yrkesdykkere. De dannet fagforeninger og startet arbeidet med å etablere verneombud.
– Det har i lang tid vært tvil rundt hvilken lov som gjelder og hvilket tilsyn dykkerne har, avhengig av hvilken jobb dykkerne er på. Sammen med et samla medisinsk fagmiljø og store deler av arbeidsgiversiden, har vi hevdet at yrkesdykking ikke må deles på flere lover og tilsyn, sier områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi.
Han viser til at forbundet i 2018 gjennomførte en undersøkelse hvor nesten seks av ti innaskjærs dykkere oppgir at de har vært i farlige situasjoner hvor de har fryktet for liv og helse.
– Det er viktig å få på plass en lovendring. Dette handler om dykkersikkerhet og at det skal være trygt og sikkert å jobbe med dykking, sier Stokka.
Det er 120 dykkevirksomheter med til sammen rundt 1250 aktive arbeidsdykkere innaskjærs, ifølge Arbeidstilsynet. Det var ikke registreringsplikt for dykkevirksomheter i perioden 2016-2018, og det finnes ikke noe offisielt register over dykkere med godkjente sertifikater for denne perioden. Tilsynet understreker derfor at det noe usikkerhet knyttet til tallene.
De fleste innaskjærs yrkesdykkere i Norge driver med redningsdykk, anleggsdykk, akvakultur og kamskjellsanking. Det er også dykkere tilknyttet forskning, instruktører innen fritidsdykking, guider og undervannsfotografer.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro