Koronakrisen:
Norge mangler medisiner – her står 260 ansatte klare til å produsere
Både LO og helseministeren ønsker å bygge opp medisinlager i Norge. Legemiddelselskapet Takeda mener de kan bidra i beredskapen.
EKSPORT: Takeda på Asker eksporterer sine egenproduserte kalsium tyggetabletter til over 50 steder verden rundt. Adm. direktør Bjørn Lie (f.v.) viser AP-politikerne Tobias Linge, Sverre Myrli, Tuva Moflag, Åsmund Aukrust, regionnestleder LO Viken Oslo, Torbjørn Ness og Nina Sandberg fra AP ferdigpakkede esker med tabletter.
Petter Pettersen
petter@lomedia.no
– Det er veldig viktig at vi har flere bein å stå på, og legemiddelberedskap er noe også administrerende direktør gjerne vil ta del i fordi vi vil være mer levedyktige på sikt, forklarer Petter Sørensen.
Han er hovedtillitsvalgt og hovedverneombud ved en av landets største leverandører av legemidler, selskapet Takeda i Asker.
Stor legemiddelmangel i Norge
I 2019 var legemiddelmangelen større enn noensinne i Norge, med over 1100 mangelsituasjoner. Legemiddelbransjen har i flere år jobbet for å sikre medisinberedskap i Norge uten å nå gjennom hos politikerne.
– Hvorfor kan man ikke prøve? Velge to-tre medikamenter, se hvor mye det koster. Og så ha en ordentlig dialog videre, sa styreleder i Curida, Per Thoresen, til FriFagbevegelse i mars.
Thoresen og LO mener koronapandemien har vist hvorfor en slik beredskap er viktig, og tidlig i mars var helseminsiteren kommet på andre tanker.
– Medisinsk utstyr kan kjøpes inn selv om det ikke er budsjettmessig dekning for dette i gjeldende budsjett, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie under en redegjørelse i Stortinget i mars.
Hjemmekontor under pandemien: For Janne og Dag Rune forsvant tidsklemma med koronakrisen
Kan ikke vente på en ny pandemi
Hovedtillitsvalgt ved Takeda er sikker på at de omtrent 260 ansatte ved bedriften har kompetansen som skal til, for å sikre legemiddelberedskap i Norge.
– Vi har veldig bred utdannelse på veldig mange ansatte, og vi har mange med fagbrev i produksjonen. Det er vanskelig å kunne kaste seg rundt og bidra aktivt i denne pandemien per nå, men samtidig er det noe vi som bedrift gjerne vil være med på, sier Sørensen.
Med god avstand og munnbind besøkte flere stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet og LO Viken Oslo bedriften, for å få informasjon om hva de kan gjøre for å sikre lokal industri.
– Det kommer til å koste penger på et eller annet vis. Hvis det er beredskap man tenker på, så kan man ikke vente på at det blir behov for produkter fordi det kommer en ny pandemi. Det må være en løpende inntektskilde, forklarte administrerende direktør Bjørn Lie.
Lie var også tydelig overfor stortingspolitikerne på at man ikke kan vente på å produsere et legemiddel.
– Ellers så klarer du ikke følge med på de kravene som stilles til produksjon og kvalitet. Noe av det viktigste vi har er operatører som er opplært og kan jobbene sine, men da må du produsere hele tiden.
Tilbakeblikk: Et halvt år med koronaviruset – slik preget tiltakene Norge
(Artikkelen fortsetter under bildet)
KOMPETANSE: Hovedtillitsvalgt Petter Sørensen vil gjerne bruke kompetansen hos Takeda til å sikre legemiddelberedskap i Norge.
Petter Pettersen
9000 tabletter i minuttet
Bedriften har egen produksjon av kalsium tyggetabletter som eksporteres til mer enn 50 land over hele verden.
Under optimale forhold produserer de tre tablettmaskinene 9000 tabletter hver i minuttet, som tilsier omtrent 60 tonn i uka og 1,5-1,6 milliarder tabletter i året.
– 3,5 prosent av det vi produserer blir igjen i Norge. Frankrike, Nederland, Sveits og England er noen av markedene vi eksporterer mest til, også gjør vi det spesielt godt i Øst-Europa, forklarte Lie.
Hvordan koronapandemien har påvirket bedriften var naturligvis også et spørsmål de besøkende lurte på, og ifølge Lie har de ikke merket stort til den ennå.
– Men det er mulig det kan komme en nedgang senere, for eksempel fordi folk har vært mindre på apotek og færre diagnoser har blitt stilt.
Hovedtillitsvalgt er enig i at bedriften har klart seg forholdsvis bra under krisen, og at de ansatte har blitt godt ivaretatt.
– Bedriften gikk tidlig på banen og kriseteamet var ukentlig i aksjon. Det har vært restriksjoner, men hele tiden masse informasjon, forklarer Sørensen.
Hovedtillitsvalgt og hovedverneombud Petter Sørensen med smakstilsetningen til tablettene. De produserer selv denne smaken ved Takeda i Asker.
Petter Pettersen