Petter Pettersen (tekst og foto)" />

Industri Energi:

Nyvalgte Mikael i Industri Energi Ung vil jobbe for å få flere unge inn i LO

Mikael Schevik beskriver seg selv som «en arbeiderklassegutt som tilfeldigvis ble leder». Tilfeldighetene startet da han fant sin plass som prosessoperatør.
LEDERE: Leder Mikael Schevik av Industri Energi Ung takker klubbleder Øivind Lyngholm ved Chemring Nobel for at han ble aktiv i fagforeninga da han jobbet på fabrikken.

LEDERE: Leder Mikael Schevik av Industri Energi Ung takker klubbleder Øivind Lyngholm ved Chemring Nobel for at han ble aktiv i fagforeninga da han jobbet på fabrikken.

Petter Pettersen

petter@lomedia.no

Da ungdoms- og studentutvalget til Industri Energi slo seg sammen og valgte ny ledelse høsten 2021, var Mikael Schevik en av de første på talerstolen under valgdebatten.

Etter et engasjert innlegg om hvorfor han ville bli en god leder for de unge i forbundet, fikk han flertallet av stemmene og lederklubba var hans.

– Det har vært veldig gøy fram til nå, så håper jeg det fortsetter. Planen er i hvert fall det, sier Schevik.

Frelst på kurs

Magasinet er med den relativt nyvalgte ungdomslederen til arbeidsplassen han startet ved i 2017.

For etter læretid på en papirfabrikk i Trondheim, var det ved sprengstoffprodusenten Chemring Nobel på Sætre i Asker kommune at fagforeningsmannen i ham for alvor ble vekket.

– Da jeg kom hit hadde jeg absolutt ingen erfaring med fagforeningsarbeid. Jeg hadde aldri vært noe aktiv i klubben og hadde vel heller ingen planer om å bli det. Men så kjente jeg Øivind fra før, siden han er fra samme sted som jeg er vokst opp, sier Schevik.

Klubbleder Øivind Lyngholm ved Chemring Nobel var opptatt av å dra med og inkludere Schevik i klubben. Han oppfordra Schevik til å dra på på ungdomskonferansen til forbundet.

– Han var i tvil, skyter klubblederen inn.

Men Schevik dro, for som han selv sier: «det var en gratis helg i Stavanger, og der hadde jeg aldri vært».

Det ble en helg hvor historier fra arbeidslivet til de andre unge i Industri Energi ble mer interessant enn å oppleve oljebyen.

Ungdomslederen forteller om en oppvekker, da han fikk høre hvor ille det sto til i enkelte bedrifter.

– Jeg har alltid tenkt at det er veldig bra å jobbe i Norge – helt perfekt er det ikke – men at det er generelt veldig bra. Men da fikk jeg høre om veldig mange utfordringer, særlig blant unge, forteller han, og legger til:

– Så da jeg dro hjem var jeg vel frelst. Da måtte jeg engasjere meg mer.

VANT: Schevik gratuleres etter at han fikk flest stemmer og ble valgt til ny leder for Industri Energi Ung i oktober i fjor.

VANT: Schevik gratuleres etter at han fikk flest stemmer og ble valgt til ny leder for Industri Energi Ung i oktober i fjor.

Petter Pettersen / Arkivfoto

Fra arbeiderklassen

30-åringen er vokst opp en 20 minutters kjøretur lenger sør for sprengstoffprodusenten, i tettstedet Tofte. I løpet av de de fem årene han har jobbet her, har det vært en jevn tilførsel av folk han kjenner fra hjemstedet.

– Det er veldig hyggelig og på en måte et privilegium å få jobbe med folk du kjenner såpass godt. Det var litt som å komme hjem, men samtidig ikke, i og med at jeg tross alt bodde hele 20 minutter unna, humrer Schevik.

Selv om han ikke var vant med å være aktiv i klubben eller fagforeninga før han startet ved Chemring, har det alltid vært naturlig å være organisert.

Med en bestefar som var aktiv fagforeningsmann og så vidt Schevik vet, har alle i slekta vært fagforeningsmedlemmer.

– Jeg kommer fra arbeiderklassen og har alltid vært opptatt av å være organisert. Så det har aldri vært noen tvil om hvor jeg står.

For Schevik kom erfaring fra en engasjert bestefar og familie godt med, og har gjort at samfunnsengasjementet hans alltid har vært der:

– Så jeg kom ikke inn helt blank.

Strømprotest: – Energibransjen har vært altfor opptatt av seg selv

Steg i gradene

Fra det første kurset han deltok på i Stavanger har det gått slag-i-slag. I 2018, året etter han startet å engasjere seg, ble han medlem av ungdomsutvalget.

I tillegg ble han valgt som ungdomstillitsvalgt, før han etter et drøyt år ble valgt til tillitsvalgt i produksjonen ved bedriften.

Etter hvert tok han over som nestleder i ungdomsutvalget, som han var helt fram til sammenslåinga og hans nye verv som leder:

– Det har gått raskt opp siden jeg ble aktiv, men det er vel en kombinasjon av engasjementet mitt og at folk har hatt troa på meg. Det har vært veldig hyggelig å få tilliten når jeg har stilt til valg, erkjenner Schevik.

Alt har skjedd på få år, for 2022 blir hans femte år som aktivt medlem. Hele reisen starter med klubbleder Øivind Lyngholm:

– Det er ikke noe tvil om at det er takket være Øivind at jeg til slutt er blitt leder av Industri Energi Ung. Jeg husker jeg også tenkte at jeg var for gammel for ungdomsutvalget – og nå sitter jeg her enda eldre og som leder, sier han med et smil.

– Hvordan har det vært for deg som klubbleder å følge med ham?

– Jeg er jo stolt av ham, og at han har kommet så langt. Jeg synes det er viktig å få med de unge i klubbarbeidet, svarer Lyngholm, som mener flere klubber burde engasjere de unge.

Ifølge ham er en viktig fordel med unge i forbundet at det som medlem kan være lettere å prate med en som er like gammel, dersom det skulle være et problem.

STOLT: Ungdomslederen takker en stolt klubbleder Øivind Lyngholm for at han ble aktiv i Industri Energi.

STOLT: Ungdomslederen takker en stolt klubbleder Øivind Lyngholm for at han ble aktiv i Industri Energi.

Petter Pettersen

Vil bygge tillitsvalgte

Siden Schevik brukte noen år på å finne ut hvor han skulle, er han den eldste ungdomslederen noensinne. Enn så lenge er han også den eneste lederen av det nye og sammenslåtte Industri Energi Ung.

Han mener de har fått til mye allerede, blant annet var de tydelig representert under forbundets landsmøte i høst.

– Å bygge og løfte fram tillitsvalgte er vår viktigste oppgave. Der er vi viktige, for jo lenger tillitsvalgt man er, desto bedre blir man, forklarer Schevik.

Noe han mener vi kan se ved at både forbundets nyvalgte nestleder Ommund Stokka og nyvalgt medlem av arbeidsutvalget Cay Nordhaug, har historie fra utvalget for unge medlemmer.

Ungdomslederen mener det er helt riktig at man slo sammen student- og ungdomsutvalget. Og han begrunner det med et arbeidsliv i stadig endring og at man må bygge broer mellom utdannelser og yrkesgrupper.

Utfordrende å organisere unge

I tida framover er det flere viktige spørsmål som må få svar og avklaringer. Det blir diskusjoner de unge i forbundet både vil og forventer å være med på, ifølge Schevik.

Han løfter fram det grønne skiftet, kraftspørsmål, digitalisering og hvordan arbeidslivet skal se ut i framtida som viktig for Industri Energi Ung.

– Hvilke muligheter og utfordringer tenker du blir viktig framover?

– Det er først og fremst en utfordring med organisasjonsgraden blant folk, ikke minst blant unge. Vi må få folk til å forstå hvor viktig det er å være organisert, og hvorfor det er viktig, svarer Schevik.

Han mener det kanskje særlig er viktig også å få med seg det historiske perspektivet på hva fagbevegelsen og det å organisere seg har betydd for arbeidsfolk. I tillegg til de praktiske godene som kommer med medlemskapet i nåtida.

– Ingenting av de godene, arbeidsvilkårene og lønningene vi har i dag har kommet gratis. Og la det ikke være noen tvil – hadde noen kunnet tatt det vekk, så hadde de gjort det sånn, sier Industri Energis nye ungdomsleder og knipser for å illustrere hvor årvåkne han mener folk må være.

Chemring Nobel

• Produserer eksplosiver og beslektede stoffer med mye energi.

• Ledende leverandør av høyeksplosiver til både forsvars- og sivil industri.

• En del av det britiske teknologiselskapet Chemring Group.

• Totalt 140 ansatte, hvor rundt 85 jobber i produksjon.

• Industri Energi-klubben har omtrent 80 medlemmer.

Å bygge og løfte fram tillitsvalgte er vår viktigste oppgave.

Leder Michael Schevik i Industri Energi Ung

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Chemring Nobel

• Produserer eksplosiver og beslektede stoffer med mye energi.

• Ledende leverandør av høyeksplosiver til både forsvars- og sivil industri.

• En del av det britiske teknologiselskapet Chemring Group.

• Totalt 140 ansatte, hvor rundt 85 jobber i produksjon.

• Industri Energi-klubben har omtrent 80 medlemmer.