JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Økt minstelønn og skifttillegg til ansatte i fiskefor-industrien

Industri Energi og Sjømat Norge er enige i de sentrale lønnsforhandlingene om et generelt tillegg på 4 kroner i timen til alle. Minstelønnssatsene økes med 8 kroner i timen.
Minstelønnssatsene økes med 8 kroner i timen. Det betyr at ingen voksne arbeidere skal lønnes under 197,54 kroner per time for 37,5 timers uke.

Minstelønnssatsene økes med 8 kroner i timen. Det betyr at ingen voksne arbeidere skal lønnes under 197,54 kroner per time for 37,5 timers uke.

Arkivfoto: André Riise/Nettrakett

tonje@lomedia.no

Onsdag kom partene til enighet etter to dager med forhandlinger.

– Denne overenskomsten har mye skiftgang. Derfor ønsket vi å øke satsene for skiftgang i år, og det fikk vi gjennomslag for. Satsene for skift ble økt i størrelsesorden 4,96 prosent til 8,35 prosent, sier forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi i en pressemelding.

Forhandlingene på fiskemel- og fiskefôravtalen omfatter i overkant av 600 Industri Energi-medlemmer i bedrifter som Biomar, Pelagia, Skretting og Ewos.

Dette er de nye satsene

Ettermiddag: 27 kroner i timen.

Natt: 40 kroner i timen.

Søndag/helligdag: 104 kroner i timen.

Store høytidsdager: 187 kroner i timen.

Fagbrevtillegg kommer på 12,50 kroner i timen.

Engangskompensasjon ved skiftovergang økes til 800 og 400 kroner.

Minstelønnssatsene økes med 8 kroner i timen. Det betyr at ingen voksne arbeidere skal lønnes under 197,54 kroner per time for 37,5 timers uke. Ingen voksne arbeidere med 2 års tjeneste i bedriften skal lønnes under 202,06 kroner per time.

Det skal også forhandles lokalt mellom partene på arbeidsplassene.

Uenige om beredskapsvakt

Det er vanlig med beredskapsvaktordninger på de arbeidsstedene med kontinuerlig produksjon. I flere andre overenskomster for industri er det tariffregulert at 1/5 av vakten regnes som arbeidstid, skriver Industri Energi i pressemeldingen.

Slik er det ikke for fiskemel- og fiskefor. Selv etter mange runder ønsket ikke Sjømat Norge å ta dette med i overenskomsten.

Industri Energi presiserer at de vil lage informasjonsmateriell som beskriver hvordan vaktavtaler skal utformes etter lovens intensjon i arbeidsmiljøloven 10–4 (3). Dette vil også bli tema på forbundets tillitsvalgtsamlinger.

– Vi reagerer på at dette spørsmålet ikke kunne avklares i forhandlinger med Sjømat Norge på bransjenivå, men at Arbeidstilsynet må kobles inn ved uenighet rundt vaktplaner på den enkelte bedrift. Det er unødvendig byråkratisk og tidkrevende for de lokale parter, kommenterer Stokka i pressemeldingen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse