NY OPPGAVER: Etter mange år med tillitsverv er Ørjan Normann klar for å jobbe i administrasjonen til LO-forbundet Industri Energi.
Jan-Erik Østlie
Nytt om navn
Ørjan Normann skal bistå tillitsvalgte i Industri Energi
Industri Energi styrker organisasjonen for å få på plass sanksjonsrett i lokale forhandlinger.
tonje@lomedia.no
Mangeårig tillitsvalgt i Hydro, Ørjan Normann, starter å jobbe i Industri Energi 1. februar. Han skal bistå tillitsvalgte innen elektrokjemisk industri, som nå skal utrede mulighetene for lokale sanksjoner på hver enkelt arbeidsplass.
– Jeg kommer inn i jobben med stå på-vilje. Jeg er veldig glad for at forbundet setter inn så mye ressurser på denne saken. Det fortjener medlemmene på overenskomsten, sier Normann.
Han kommer fra rollen som hovedtillitsvalgt for Industri Energi på Hydro på Husnes. Det har han vært på heltid i 18 år.
Krav utløste streik
Under årets lønnsforhandlinger ble 2.500 Industri Energi-medlemmer tatt ut i streik i august i bedrifter som Elkem, Glencore, Boliden, Hydro og Alcoa.
Hovedkravet til Industri Energi var å få på plass en lokal sanksjonsrett i lokale lønnsforhandlinger. Kravet kom etter at tillitsvalgte på området i flere år har opplevd at de ikke har reelle forhandlinger med bedriften.
På elektrokjemisk avtale mellom Industri Energi og Norsk Industri skal det i lønnsforhandlinger gjennomføres lokale forhandlinger mellom ledelse og tillitsvalgte på hver enkelt bedrift i etterkant av de sentrale forhandlingene.
Det er i disse forhandlingene at de ansatte ikke har noen sanksjonsmuligheter å bruke hvis avstanden er stor.
Lokale forhandlinger skal sikre at de samlede lønnstilleggene i bedriften fastsettes ut fra fire kriterier: Bedriftens økonomi, bedriftens produktivitet, bedriftens framtidsutsikter og bedriftens konkurranseevne.
Arbeidsgiver- og arbeidstakersiden er enig om dette, og at det skal gjennomføres reelle forhandlinger. Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen sa riktignok i forbindelse med streiken at han mener at det gjennomføres reelle forhandlinger ute på bedriftene.
Avtalen for elektrokjemisk industri gjelder 7.600 Industri Energi-medlemmer.
Startet jobben
Under lønnsoppgjøret fikk ikke Industri Energi gjennomslag for lokal sanksjonsrett. Partene ble derimot enige om å sette ned en felles styringsgruppe, og at det skulle jobbes for å finne løsninger med mål om å få på plass lokal sanksjonsrett ved neste hovedoppgjør, i 2024.
I slutten av november hadde både Industri Energi og Norsk Industri samlinger hvor de startet med å kartlegge hvilke hensyn som partene skal ta med seg inn i arbeidet. I løpet av 2023 skal det ha blitt utredet mulighet for lokal sanksjonsrett på hver enkelt bedrift.
Industri Energi har allerede en tariffavtale på denne overenskomsten hvor ansatte i lokale forhandlinger lovlig kan gjennomføre regulerte sanksjoner under lokale forhandlinger. Kravet er at alle skal få den samme muligheten, men med lokale tilpasninger som ivaretar bedriftens produksjonsutstyr og lignende.
– Det er de tillitsvalgte ute i bedriftene som har en stor jobb foran seg. Hvis jeg kan være med å bidra, kanskje som et verktøyskrin, så vil jeg gjerne det. Jeg håper vi kan få til gode løsninger slik at vi kan banke lokal sanksjonsrett på dette området i oppgjøret i 2024, sier Normann.
Slutter som tillitsvalgt
Normann vil ha arbeidssted i Oslo og forventer at jobben vil innebære en del reising. Normann går av som hovedtillitsvalgt på Husnes Kjemiske Fagforenings årsmøte i slutten av januar.
Han må også forlate Industri Energis forbundsstyre, hvor han har sittet i 12 år, og rollen som leder av forbundets samarbeidskomité for aluminium, som er et forum for tillitsvalgte i bransjen. Etter at arbeidet med lokal sanksjonsrett er ferdig, skal Normann over i stillingen som fagansvarlig for landindustri-avtalene til Industri Energi.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB