Lønnsoppgjøret 2023
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Minstelønna til ansatte i blant annet plast-, maling- og sprengstoffbedrifter økes med 7,50 kroner i timen.
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
petter@lomedia.no
Torsdag ble Industri Energi og Norsk Industri enige om nye lønnssatser for de ansatte som jobber på tariffavtalen for Kjemisk-teknisk industri.
Cay Nordhaug i LO-forbundets ledelse har vært forhandlingsleder, og er fornøyd med resultatet fra de sentrale forhandlingene.
– Dette gir en økning av satsen på nesten 4 prosent. Det gir et godt utgangspunkt når det nå skal forhandles lokalt både om skifttillegg og timelønn, sier han i en pressemelding.
Slik gikk det i smelteverkene: Minstelønna i prosessindustrien økes
Gjelder for over 3200 arbeidere
Kjemisk-teknisk industri omfatter blant annet bedrifter som produserer produkter av plast, tran, maling, sprengstoff og gummi.
Det er i overkant av 3200 Industri Energi-medlemmer på avtalen. De jobber i bedrifter som Chemring Nobel, Norcem, Pipelife, Denofa, Jotun, Norgips, Trelleborg Offshore og Unger Fabrikker.
Partene er altså enige om å øke minstelønna med 7,50 kroner, som vil si 14.625 kroner i året. De er også enige om å øke skiftsatsene med 3,5 prosent.
Forhandlingsleder Hans-Martin Møllhausen for Norsk Industri skriver i en epost at de ikke ønsker gi noen kommentar til resultatet.
Samleside: Alt om årets mellomoppgjør
Forventer reelle lokale forhandlinger
Kjemisk-teknisk tariffavtale er en minstelønnsavtale. Det vil si at det nå skal være lokale forhandlinger i bedriftene.
– I denne bransjen så er det stor forskjell på den lokale lønnsdannelsen, og vi ga klart uttrykk om at vi kommer til å følge med på den lokale lønnsdannelsen og at vi forventer reelle forhandlinger lokalt, sier Nordhaug i pressemeldinga.
Siden det er et mellomoppgjør i år, har det kun vært kroner og øre partene har forhandlet om.
FriFagbevegelse har ikke lykkes å få en kommentar fra Norsk Industri til saken.