JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FAGBREV: Da det i høst ble mulig å ta fagbrevet i renhold gratis gjennom det nye bransjeprogrammet for olje-, gass- og leverandørindustrien, grep Tone Grasdal sjansen til å endelig få kompetansen stadfestet på et papir.

FAGBREV: Da det i høst ble mulig å ta fagbrevet i renhold gratis gjennom det nye bransjeprogrammet for olje-, gass- og leverandørindustrien, grep Tone Grasdal sjansen til å endelig få kompetansen stadfestet på et papir.

Grethe Nygaard

Bransjeprogrammet:

Tone tar fagbrev gratis med nytt koronatilbud: –Fikk et spark bak

Tone Grasdal har jobbet 12 år i oljebransjen. Det var en pandemi som skulle til for at hun startet på fagbrevet.28.01.2021
11:58
28.01.2021 11:58

petter@lomedia.no

Det var på tide å få litt kompetanse på papiret, forteller Grasdal på telefon fra oljeriggen Maersk Intrepid i Nordsjøen.

Siden 2009 har hun jobbet for Norsk Offshore Catering med renhold og forpleining på ulike rigger. Selv om hun har tenkt på det flere ganger, har hun ikke tatt fagbrevet.

– Nå kom det seilende på ei fjøl med bransjeprogrammet, der det er gratis og digitalt. Du får det rett og slett servert på et gullfat, så da måtte jeg hive meg med på det, forteller Grasdal.

Sammen med to kollegaer på samme skift startet hun i fjor høst på bransjeprogrammet for industri for å ta fagbrev i renhold.

• Les også: Polske Pawel tar mesterbrev, med støtte fra LO

Studietilbud for permitterte

Da koronakrisen rammet Norge i fjor og mange så permitteringsvarselet i innboksen, ble det på kort tid opprettet mange nye bransjeprogram for å kunne tilby etter- og videreutdanning for dem som gikk arbeidsledige.

– Det har vært viktig at permitterte fort kunne få et tilbud om etterutdanning i permitteringstida. På områder der det er tydelig behov for kompetanseutvikling eller formalisering av kompetanse, så har det vært et godt og effektivt tilbud, sier Barbro Auestad fra Industri Energis valgte ledelse.

Rett før sommeren kom programmet for olje-, gass- og leverandørindustrien på plass. I en medlemsundersøkelse i Industri Energi svarte 87 prosent at de ønsker etter- og videreutdanning.

– En gjenganger er at medlemmene våre ønsker etter- og videreutdanning som er relevante for sitt arbeid, og der de raskt kan ta i bruk den nye kompetansen.

Da er korte kurs som er spissa for våre bransjer, gode tiltak, forklarer Auestad.

Ifølge Auestad har det vært rift om tilbudet, og mange tilbud har fått over dobbelt så mange søkere som det er plasser til. Blant dem er kurset for å få fagbrev som renholdsoperatør, som ble fullt på rekordtid.

• Les også: Rune tok fagbrev som maskinfører uten å betale en krone for det

RIGG: Lise Friestad Bore (f.v.), Tone Grasdal og Nina Melby jobber alle for Norsk Offshore Catering på riggen Maersk Intrepid. Nå tar de fagbrevet i renhold gjennom bransjeprogrammet sammen. Her med kokk på riggen, Trond Vervik.

RIGG: Lise Friestad Bore (f.v.), Tone Grasdal og Nina Melby jobber alle for Norsk Offshore Catering på riggen Maersk Intrepid. Nå tar de fagbrevet i renhold gjennom bransjeprogrammet sammen. Her med kokk på riggen, Trond Vervik.

Privat

Fikk et spark bak

Grasdal sier det er mange som er i samme situasjon som henne, noe man kan se på den store interessen for å ta fagbrevet.

– Så koster det en del å gjøre det i tillegg, så det har absolutt vært et spark bak med å komme i gang. På denne måten blir det veldig tilgjengelig for alle i og med at det er på nettet og gratis, sier hun.

Arbeidet med forpleining er både variert og hektisk. Den ene uka er det vask av lugarer, ganger og andre fellesområder, den neste hjelper de kokken i messa. Grasdal jobber i en 2-4-turnus, der hun er to uker på jobb på riggen og fire uker hjemme.

På det nettbaserte kurset møtes deltakerne over nettet hver tirsdag. De ukene Grasdal er på jobb og ikke kan delta på møtene direkte, får de en oppsummering av den faglige delen i etterkant. I tillegg blir det en del egenstudier både ute på riggen og hjemme på Karmøy.

– Jeg har bare hatt to leksjoner, så vi har ikke kommet så veldig godt i gang ennå. Men det virker veldig bra, og hun som har kurset, er veldig flink. Alle som er med er motiverte, så jeg tror det blir bra, forteller Grasdal.

• Les også: Hotellansatt Sheida tar gratis kurs mens hun er permittert

Opplever mange fordeler

Grasdal vurderte så sent som i fjor vår å melde seg opp som privatist for å ta fagbrevet. Den tanken forble en tanke, men gjennom klubben fikk hun høre om det nye bransjeprogrammet.

– Når du får opplæring så får du kun vite hvilke arbeidsoppgaver du skal ha og hvilke prosedyrer som gjelder. Men når du går faglig inn i det, så er det gjerne mer interessant med hvorfor du skal vaske på de ulike måtene, om det er med eller uten kjemikalier og bakgrunnen for hvorfor en gjør ting. Da er det gjerne litt lettere å gjøre det riktig, forklarer hun.

Med 12-timersskift med mye fysisk arbeid og springing rundt i gangene, gleder Grasdal seg spesielt til å lære mer om hvordan hun kan forebygge skader og slitasje.

– Hvordan vi skal jobbe riktig, rent ergonomisk. Det er veldig praktisk i det lange løpet, for å hindre yrkesskader, overvasking og lignende, mener hun.

Etter det første kullet, som Grasdal er med på, er det flere som får plass i det andre kullet. Hun mener det er kjempeviktig at et slikt tilbud finnes, og at folk får tatt fagbrevet.

– Det er pluss på alle kanter. For vår del vil det si høyere lønnstrinn, og vi blir bedre på renhold. For bedriften vil det si høyere kompetanse som gjerne slår bedre ut i anbudsrunder for eksempel. Det er vinn-vinn for alle, avslutter Grasdal.

KLASSEROM: Hver tirsdag er det timer i det digitale «klasserommet» for dem som tar fagbrev i renhold.

KLASSEROM: Hver tirsdag er det timer i det digitale «klasserommet» for dem som tar fagbrev i renhold.

Grethe Nygaard

Bedre rustet med utdanning

De ulike bransjeprogrammene tilbyr både kurs for å oppdatere og videreutvikle kompetansen og kurs for å få et fagbrev. For olje-, gass- og leverandørindustrien samarbeider blant annet Industri Energi, Norsk olje og gass, Norsk Industri, LO og NHO med Kompetanse Norge om å finne målrettede utdanningstilbud for alle som jobber i bransjen. Tilbudene er gratis, og ut juni 2021 kan permitterte og arbeidsledige studere uten å miste dagpengene.

– Vi er svært glade for at personell i bransjen nå får mulighet til å ta fagutdanning. Det blir tilbudt fagutdanning innen flere områder der andelen med fagbrev har vært lav blant de ansatte, sier Målfrid Rønnevik, fagsjef for kompetanse i Norsk olje og gass.

Hun har vært sentral i utviklingen og oppfølgingen av bransjeprogrammene. Industri Energi har også vært en pådriver for disse tilbudene.

– En fagutdanning bidrar til å istandsette de ansatte til å gjennomføre omstillinger og være bedre rustet for morgendagens arbeidsliv. Fagutdanning er også med å bidra til økt sysselsetting og bedre konkurranseevnen til industrien, legger fagsjefen til.

Mister ikke dagpenger

De nye tilbudene skiller seg ut ved at det er ulike tilbud som alle medlemmer kan dra nytte av, uavhengig av hvilke utdanning eller stilling de har. For Auestad og Industri Energi er det viktig at også de permitterte og arbeidsledige får delta uten at de trekkes i dagpenger.

– Dette er viktig for våre medlemmer, og vi mener at dette må bli en permanent ordning. Permitterte må kunne studere uten å miste dagpengene, sier hun.

Auestad peker videre på digitalisering og omstilling til lavutslippssamfunnet, som viktige utviklingstrekk for olje- og landindustrien. Og at det er avgjørende at de unge får tilgjengelige og relevante utdanningstilbud, som dekker de nye kompetansebehovene.

Rett før jul i fjor kom nyheten om at regjeringen vil gjøre ordningen permanent. Med en nedre aldersgrense på 25 år for grunn- og videregående opplæring og fagskole, og for høyere utdanning vil aldersgrensen være 30 år.

Statssekretær ved Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan, håper alle ledige og permitterte bruker tiden nå til å skaffe seg ny og oppdatert kompetanse for å være bedre rustet når arbeidsmarkedet igjen blir bedre.

– Bransjeprogrammet vil kunne bidra forebyggende i arbeidsmiljøarbeidet under omstilling, og gjennom innsatsen håper de tre partene bak IA-avtalen, at man også klarer å redusere frafall fra arbeidslivet, skriver Einan i en epost.

Inkluderende arbeidsliv (IA) er et avtalesamarbeid som skal forebygge og redusere sykefravær, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.

De tre partene er organisasjoner som representerer arbeidsgivere, organisasjoner som representerer arbeidstakere og staten.

Bransjeprogrammet
for kompetanseheving

Ni program for kompetanseutvikling, der staten og partene i arbeidslivet samarbeider om å øke kompetansen innenfor bransjene.

Ledelse og tillitsvalgte ved bedrifter kan gå sammen til en utdanningstilbyder for å opprette et tilbud etter skreddersøm og få det finansiert over Kompetanse Norges budsjetter for bransjeprogrammene.

Det opprinnelige programmet var gjennom frontfaget, men er blitt utvidet til flere bransjer.

Stortinget vedtok å støtte seks nye bransjeprogram våren 2020.

Det består av både kurs for videreutvikling av konkret kompetanse og mulighet til å ta fagbrev.

Permitterte og arbeidsledige mister ikke dagpengene ved å ta utdanning gjennom bransjeprogrammet. Dette gjelder foreløpig ut juni.

I det første vedtaket for renholdsoperatører var det 40 plasser, fordelt på to kurs. Etterpå ble det oppretta 40 nye plasser.

Kilde: Kompetanse Norge, Industri Energi

Slik kan du øke din kompetanse

Det finnes både offentlige og private skoletilbud, der noe er gratis og noe har studieavgift:

Det er lurt å sjekke om arbeidsgiveren har noen ordninger for kompetanseheving eller støtte til det.

Industri Energi har avtale med Handelshøyskolen BI, så medlemmer får refundert 25 prosent av studieavgiften.

Forbundet har stipendordninger på 4 000 kroner for korte kurs og opp til 13 500 kroner for heltidsstudier. Du lese mer om og søke på de ulike stipendene på forbundets nettsider.

Medlemmer i Industri Energi og 11 andre LO-forbund kan søke om støtte fra LOs Utdanningsfond.

Industri Energi er med i to bransjeprogram, der alt er gratis for de medlemmene som får plass. I tillegg til bransjeprogrammet for olje-, gass- og leverandørindustrien, er forbundet med i programmet for industri- og byggenæringen. For industri- og byggenæringen er alle kurs på fagskolenivå, mens for olje-, gass- og leverandørindustrien er det ulike nivåer på utdanningen.

For tillitsvalgte så har forbundet egne kurs, og det er mulig å søke plass på LOs toppskolering for tillitsvalgte.

28.01.2021
11:58
28.01.2021 11:58Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker