JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FAGBREV: Da det i høst ble mulig å ta fagbrevet i renhold gratis gjennom det nye bransjeprogrammet for olje-, gass- og leverandørindustrien, grep Tone Grasdal sjansen til å endelig få kompetansen stadfestet på et papir.

FAGBREV: Da det i høst ble mulig å ta fagbrevet i renhold gratis gjennom det nye bransjeprogrammet for olje-, gass- og leverandørindustrien, grep Tone Grasdal sjansen til å endelig få kompetansen stadfestet på et papir.

Grethe Nygaard

Bransjeprogrammet:

Tone tar fagbrev gratis med nytt koronatilbud: –Fikk et spark bak

Tone Grasdal har jobbet 12 år i oljebransjen. Det var en pandemi som skulle til for at hun startet på fagbrevet.28.01.2021
11:58
28.01.2021 11:58

petter@lomedia.no

Det var på tide å få litt kompetanse på papiret, forteller Grasdal på telefon fra oljeriggen Maersk Intrepid i Nordsjøen.

Siden 2009 har hun jobbet for Norsk Offshore Catering med renhold og forpleining på ulike rigger. Selv om hun har tenkt på det flere ganger, har hun ikke tatt fagbrevet.

– Nå kom det seilende på ei fjøl med bransjeprogrammet, der det er gratis og digitalt. Du får det rett og slett servert på et gullfat, så da måtte jeg hive meg med på det, forteller Grasdal.

Sammen med to kollegaer på samme skift startet hun i fjor høst på bransjeprogrammet for industri for å ta fagbrev i renhold.

• Les også: Polske Pawel tar mesterbrev, med støtte fra LO

Studietilbud for permitterte

Da koronakrisen rammet Norge i fjor og mange så permitteringsvarselet i innboksen, ble det på kort tid opprettet mange nye bransjeprogram for å kunne tilby etter- og videreutdanning for dem som gikk arbeidsledige.

– Det har vært viktig at permitterte fort kunne få et tilbud om etterutdanning i permitteringstida. På områder der det er tydelig behov for kompetanseutvikling eller formalisering av kompetanse, så har det vært et godt og effektivt tilbud, sier Barbro Auestad fra Industri Energis valgte ledelse.

Rett før sommeren kom programmet for olje-, gass- og leverandørindustrien på plass. I en medlemsundersøkelse i Industri Energi svarte 87 prosent at de ønsker etter- og videreutdanning.

– En gjenganger er at medlemmene våre ønsker etter- og videreutdanning som er relevante for sitt arbeid, og der de raskt kan ta i bruk den nye kompetansen.

Da er korte kurs som er spissa for våre bransjer, gode tiltak, forklarer Auestad.

Ifølge Auestad har det vært rift om tilbudet, og mange tilbud har fått over dobbelt så mange søkere som det er plasser til. Blant dem er kurset for å få fagbrev som renholdsoperatør, som ble fullt på rekordtid.

• Les også: Rune tok fagbrev som maskinfører uten å betale en krone for det

RIGG: Lise Friestad Bore (f.v.), Tone Grasdal og Nina Melby jobber alle for Norsk Offshore Catering på riggen Maersk Intrepid. Nå tar de fagbrevet i renhold gjennom bransjeprogrammet sammen. Her med kokk på riggen, Trond Vervik.

RIGG: Lise Friestad Bore (f.v.), Tone Grasdal og Nina Melby jobber alle for Norsk Offshore Catering på riggen Maersk Intrepid. Nå tar de fagbrevet i renhold gjennom bransjeprogrammet sammen. Her med kokk på riggen, Trond Vervik.

Privat

Fikk et spark bak

Grasdal sier det er mange som er i samme situasjon som henne, noe man kan se på den store interessen for å ta fagbrevet.

– Så koster det en del å gjøre det i tillegg, så det har absolutt vært et spark bak med å komme i gang. På denne måten blir det veldig tilgjengelig for alle i og med at det er på nettet og gratis, sier hun.

Arbeidet med forpleining er både variert og hektisk. Den ene uka er det vask av lugarer, ganger og andre fellesområder, den neste hjelper de kokken i messa. Grasdal jobber i en 2-4-turnus, der hun er to uker på jobb på riggen og fire uker hjemme.

På det nettbaserte kurset møtes deltakerne over nettet hver tirsdag. De ukene Grasdal er på jobb og ikke kan delta på møtene direkte, får de en oppsummering av den faglige delen i etterkant. I tillegg blir det en del egenstudier både ute på riggen og hjemme på Karmøy.

– Jeg har bare hatt to leksjoner, så vi har ikke kommet så veldig godt i gang ennå. Men det virker veldig bra, og hun som har kurset, er veldig flink. Alle som er med er motiverte, så jeg tror det blir bra, forteller Grasdal.

• Les også: Hotellansatt Sheida tar gratis kurs mens hun er permittert

Opplever mange fordeler

Grasdal vurderte så sent som i fjor vår å melde seg opp som privatist for å ta fagbrevet. Den tanken forble en tanke, men gjennom klubben fikk hun høre om det nye bransjeprogrammet.

– Når du får opplæring så får du kun vite hvilke arbeidsoppgaver du skal ha og hvilke prosedyrer som gjelder. Men når du går faglig inn i det, så er det gjerne mer interessant med hvorfor du skal vaske på de ulike måtene, om det er med eller uten kjemikalier og bakgrunnen for hvorfor en gjør ting. Da er det gjerne litt lettere å gjøre det riktig, forklarer hun.

Med 12-timersskift med mye fysisk arbeid og springing rundt i gangene, gleder Grasdal seg spesielt til å lære mer om hvordan hun kan forebygge skader og slitasje.

– Hvordan vi skal jobbe riktig, rent ergonomisk. Det er veldig praktisk i det lange løpet, for å hindre yrkesskader, overvasking og lignende, mener hun.

Etter det første kullet, som Grasdal er med på, er det flere som får plass i det andre kullet. Hun mener det er kjempeviktig at et slikt tilbud finnes, og at folk får tatt fagbrevet.

– Det er pluss på alle kanter. For vår del vil det si høyere lønnstrinn, og vi blir bedre på renhold. For bedriften vil det si høyere kompetanse som gjerne slår bedre ut i anbudsrunder for eksempel. Det er vinn-vinn for alle, avslutter Grasdal.

KLASSEROM: Hver tirsdag er det timer i det digitale «klasserommet» for dem som tar fagbrev i renhold.

KLASSEROM: Hver tirsdag er det timer i det digitale «klasserommet» for dem som tar fagbrev i renhold.

Grethe Nygaard

Bedre rustet med utdanning

De ulike bransjeprogrammene tilbyr både kurs for å oppdatere og videreutvikle kompetansen og kurs for å få et fagbrev. For olje-, gass- og leverandørindustrien samarbeider blant annet Industri Energi, Norsk olje og gass, Norsk Industri, LO og NHO med Kompetanse Norge om å finne målrettede utdanningstilbud for alle som jobber i bransjen. Tilbudene er gratis, og ut juni 2021 kan permitterte og arbeidsledige studere uten å miste dagpengene.

– Vi er svært glade for at personell i bransjen nå får mulighet til å ta fagutdanning. Det blir tilbudt fagutdanning innen flere områder der andelen med fagbrev har vært lav blant de ansatte, sier Målfrid Rønnevik, fagsjef for kompetanse i Norsk olje og gass.

Hun har vært sentral i utviklingen og oppfølgingen av bransjeprogrammene. Industri Energi har også vært en pådriver for disse tilbudene.

– En fagutdanning bidrar til å istandsette de ansatte til å gjennomføre omstillinger og være bedre rustet for morgendagens arbeidsliv. Fagutdanning er også med å bidra til økt sysselsetting og bedre konkurranseevnen til industrien, legger fagsjefen til.

Mister ikke dagpenger

De nye tilbudene skiller seg ut ved at det er ulike tilbud som alle medlemmer kan dra nytte av, uavhengig av hvilke utdanning eller stilling de har. For Auestad og Industri Energi er det viktig at også de permitterte og arbeidsledige får delta uten at de trekkes i dagpenger.

– Dette er viktig for våre medlemmer, og vi mener at dette må bli en permanent ordning. Permitterte må kunne studere uten å miste dagpengene, sier hun.

Auestad peker videre på digitalisering og omstilling til lavutslippssamfunnet, som viktige utviklingstrekk for olje- og landindustrien. Og at det er avgjørende at de unge får tilgjengelige og relevante utdanningstilbud, som dekker de nye kompetansebehovene.

Rett før jul i fjor kom nyheten om at regjeringen vil gjøre ordningen permanent. Med en nedre aldersgrense på 25 år for grunn- og videregående opplæring og fagskole, og for høyere utdanning vil aldersgrensen være 30 år.

Statssekretær ved Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan, håper alle ledige og permitterte bruker tiden nå til å skaffe seg ny og oppdatert kompetanse for å være bedre rustet når arbeidsmarkedet igjen blir bedre.

– Bransjeprogrammet vil kunne bidra forebyggende i arbeidsmiljøarbeidet under omstilling, og gjennom innsatsen håper de tre partene bak IA-avtalen, at man også klarer å redusere frafall fra arbeidslivet, skriver Einan i en epost.

Inkluderende arbeidsliv (IA) er et avtalesamarbeid som skal forebygge og redusere sykefravær, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.

De tre partene er organisasjoner som representerer arbeidsgivere, organisasjoner som representerer arbeidstakere og staten.

Bransjeprogrammet
for kompetanseheving

Ni program for kompetanseutvikling, der staten og partene i arbeidslivet samarbeider om å øke kompetansen innenfor bransjene.

Ledelse og tillitsvalgte ved bedrifter kan gå sammen til en utdanningstilbyder for å opprette et tilbud etter skreddersøm og få det finansiert over Kompetanse Norges budsjetter for bransjeprogrammene.

Det opprinnelige programmet var gjennom frontfaget, men er blitt utvidet til flere bransjer.

Stortinget vedtok å støtte seks nye bransjeprogram våren 2020.

Det består av både kurs for videreutvikling av konkret kompetanse og mulighet til å ta fagbrev.

Permitterte og arbeidsledige mister ikke dagpengene ved å ta utdanning gjennom bransjeprogrammet. Dette gjelder foreløpig ut juni.

I det første vedtaket for renholdsoperatører var det 40 plasser, fordelt på to kurs. Etterpå ble det oppretta 40 nye plasser.

Kilde: Kompetanse Norge, Industri Energi

Slik kan du øke din kompetanse

Det finnes både offentlige og private skoletilbud, der noe er gratis og noe har studieavgift:

Det er lurt å sjekke om arbeidsgiveren har noen ordninger for kompetanseheving eller støtte til det.

Industri Energi har avtale med Handelshøyskolen BI, så medlemmer får refundert 25 prosent av studieavgiften.

Forbundet har stipendordninger på 4 000 kroner for korte kurs og opp til 13 500 kroner for heltidsstudier. Du lese mer om og søke på de ulike stipendene på forbundets nettsider.

Medlemmer i Industri Energi og 11 andre LO-forbund kan søke om støtte fra LOs Utdanningsfond.

Industri Energi er med i to bransjeprogram, der alt er gratis for de medlemmene som får plass. I tillegg til bransjeprogrammet for olje-, gass- og leverandørindustrien, er forbundet med i programmet for industri- og byggenæringen. For industri- og byggenæringen er alle kurs på fagskolenivå, mens for olje-, gass- og leverandørindustrien er det ulike nivåer på utdanningen.

For tillitsvalgte så har forbundet egne kurs, og det er mulig å søke plass på LOs toppskolering for tillitsvalgte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2021
11:58
28.01.2021 11:58Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

Morten Hansen

Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Kommentar

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Jan-Erik Østlie

«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»

Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.

Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

Katharina Dale Håkonsen

Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

Debatt

Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.

Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.

Jan-Erik Østlie

«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen

Håvard Sæbø

Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne

Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken

Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken

Erlend Angelo

Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte

PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.

PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.

Privat

Svenske Karin er lei av kø og kontroll: – Vi behandles som om vi ikke er noe verdt


Flere saker