JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunstig intelligens

Advarer mot å la seg blende av kunstig intelligens

Selv om bruken av kunstig intelligens har stort potensial i industrien, understreker forsker at den også har sine begrensninger.
TEKNOLOGISK HAGE: I april åpnet «Robot Garden» der man kan trene og teste roboter i realistiske industrielle miljøer. Bedriftene Aker Solutions, Cognite, Tess og Createc står bak anlegget.

TEKNOLOGISK HAGE: I april åpnet «Robot Garden» der man kan trene og teste roboter i realistiske industrielle miljøer. Bedriftene Aker Solutions, Cognite, Tess og Createc står bak anlegget.

Javad Parsa / NTB

petter@lomedia.no

tonje@lomedia.no

Signe Riemer-Sørensen er forskningsleder for kunstig intelligens (KI) ved SINTEF. Ifølge forskeren er det mange fallgruver som må tenkes over framover.

Blant annet må vi ikke la seg blende helt og tenke at KI skal løse alle oppgaver.

For det er ikke alltid at det gjør det mer effektivt eller lettere. Et annet og viktig aspekt som kan ødelegge for en KI-revolusjon, handler om ressurs- og energibruk.

Systemene og modellene kan være dyre og kreve mange ressurser i utviklinga, men det kan bli enda dyrere når det skaleres opp og rulles ut.

– I januar i 2023 brukte ChatGPT samme mengde energi som det er estimert at 100 000 danske husstander bruker, forteller forskningslederen.

Det henger sammen med at språkmodellen ChatGPT ble veldig populær og har fått mange brukere.

Det samme vil nok ikke gjelde for industrielle modeller, så energiforbruket vil ikke bli like stort, men det kan være en stopper for å ta i bruk KI.

Signe Riemer-Sørensen forsker på kunstig intelligens

Signe Riemer-Sørensen forsker på kunstig intelligens

SINTEF

Ny EU-lov kan komme til Norge

I mars vedtok EU-parlamentet en KI-lov som regnes som det første i verden av sitt slag. Den skal hindre masseovervåking og sikre innovasjon og teknologiutvikling.

Lobbyister frykter den kan bremse framdriften for KI-tjenester i Europa, ifølge NTB. Det er venta at det trer i kraft neste år.

Om det samme lovverket vil gjelde i Norge gjennom EØS-avtalen, vet vi ikke sikkert ennå. Men norske myndigheter er opptatt av at det også skal gjelde i Norge, og de jobber nå med å vurdere om det er relevant med tanke på EØS-avtalen, ifølge digitaliseringsdepartementet.

Yrker som trolig vil bli erstattet av KI

Kasserere og billettører

Administrative og ledende sekretærer

Lagermedarbeidere

Regnskaps-, bokførings- og lønnsmedarbeidere

Postekspeditører

Databehandlere

Bankansatte og relaterte stillinger

Kilde: cvapp.no, «Future of Jobs 2023» fra World Economic Forum

Dette mener forskningslederen er utfordringene for KI i industrien:

1. Industrielle systemer er komplekse. Det er ikke lett å koble på KI-modeller, men KI og eksisterende kunnskap kan sammen effektivisere systemene.

2. Det kreves annen og mer robust KI enn ChatGPT. Denne språkmodellen har skapt enorme forventninger til hva man kan få til. Industrien trenger mer robust KI enn for eksempel Amazon, og i mange tilfeller har de ikke datakvaliteten som trengs til trening. Mye data er ikke det samme som bra data.

3. Sikkerhet rundt KI er en utfordring på flere nivåer. Data- og cybersikkerhet gjelder all teknologi, i tillegg har du faren for hallusinasjoner og feilkilder i informasjonen du får fra KI.

Slik kan kunstig intelligens brukes

Jobbintervju

Rekrutteringsselskapet Endelig Mandag bruker KI i ansettelsesprosesser. Kandidater møter blant annet den digitale assistenten Tengai på jobbintervju. KI kan også hjelpe til å sile søknader. Teknologien blir stadig mer brukt, på tross av at enkelte eksperter advarer mot forskjellsbehandling som kan være usaklig.  

Oppdrett

OptoScale har utviklet en programvare som bruker KI til å samle data i sanntid om blant annet fiskens vekt, antall lus og sårdannelse. Programmet bruker såkalt datasyn og bildegjenkjenning. Informasjonen gjør at oppdretterne kan justere mengde fôr og slippe manuell telling av lus på fisken. Det kan gi lavere klimaavtrykk og bedre fiskevelferd. 

Olje

Equinor bruker blant annet KI til å forutsi behov for vedlikehold og systematisere informasjon. KI-verktøyet Omnia. Prevent oppdaget i fjor sommer en feil ved prosessanlegg på Korstø, som har spart selskapet for 300 millioner kroner. Verktøyet kan finne sammenhenger i enorme mengder data og kan fange opp feil som ikke er mulig for mennesker å oppdage. 

Skogindustri

Moelven bruker et KI-verktøy til å tørke tømmer mer effektivt. Verktøyet bruker erfaring og kunnskap fra eksperter sammen med data på temperaturer, luftfuktighet og lignende for å optimalisere prosessen. Tørkingen er energikrevende og svært viktig for kvaliteten på tømmeret. 

Hotell

Selskapet Strawberry bruker KI til å redusere manuelle, repetitive og administrative oppgaver. Ved enkelte avdelinger har de opp mot 20 prosent effektivisering i arbeidet. Slik kan ansatte bruke mer tid på å sikre at gjestene har gode opplevelser.  

Matproduksjon

Kjøttprodusent Nortura bruker og tester ut bruk av KI til flere ting. De ser blant annet stort potensial i å bruke maskinlæring og datasyn for å vurdere kvaliteten på kjøttstykker. 

Ordforklaring

Datasyn er å lære en datamaskin å se og tolke bilder. Teknologien er avhengig av kunstig intelligens (AI) og maskinlæring.

Maskinlæring gjør datamaskiner i stand å lære fra empirisk data og utvikle atferd etter dette. Et problemområde er det faktum at alle mulige atferder gitt alle mulige inntrykk, er for mange til å dekkes av mengden observerte eksempler. Algoritmen må altså være i stand å generalisere, og finne løsninger på problemer den ikke har observert eksempler på tidligere.

Kilde: NHO, Abelia, Finans Norge, Nelfo, Zaptest, Wikipedia, Samfunnsøkonomisk Analyse

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse