Energisikkerhet
Alfheim vil bruke norsk gass mot høyreekstreme krefter
Kan norsk energi og norske råvarer motvirke fremveksten av radikale høyrekrefter i Europa? Ja, mener leder Frode Alfheim i Forbundet Styrke.
Etter at Russland startet krig mot Ukraina, ble den russiske gasseksporten til Europa sterkt redusert. Norsk gass fikk dermed en viktig rolle. Bildet er fra Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland.
Arkivfoto: Gassco
kai@lomedia.no
Russlands krigføring i Ukraina og fremvekst av høyreekstreme krefter i Europa dannet et mørkt bakteppe da forbundslederen deltok i paneldebatt om energisikkerhet under Arendalsuka.
Faren ved økt ledighet
Ytterliggående høyrekrefter har markert seg ved flere valg i Europa den seneste tiden, noe forbundsleder Alfheim selvsagt ser som et farlig tegn i tiden.
– Økt ledighet i Europa har hatt negative konsekvenser i både Tyskland og andre land, slo han fast.
Her mener Alfheim sikker leveranse av gass fra Norge kan spille en avgjørende rolle.
– Nok energi til Europa sikrer produksjon og dermed arbeidsplasser, og er dermed et middel mot høyredreiningen som har vokst fram, sa han.
KLAR TIL Å LEVERE: Frode Alfheim (midten), forbundsleder i Forbundet Styrke, mener sikker leveranse av norsk gass til Europa kan virke som motvekt til fremveksten av høyreekstreme krefter. Når industrien er sikret energien den trenger, sikres også arbeidsplassene.
Kai Hovden
Høyreradikale partier
Fellestrekk for mange høyreradikale partier er skepsis til det liberale demokratiet og en sterk understreking av nasjonalisme og nasjonal identitet, og dermed i Europa ofte sterk motstand mot EU.
Høyreradikale partier er preget av allmenn innvandringsmotstand, særlig motstand mot innvandring fra afrikanske og asiatiske land, eller sterk motstand mot islam og innvandring fra land med muslimsk flertall.
Kilde: Store Norske Leksikon
Bra for norsk industri
Forbundslederen var også klar på at tysk bilindustri er avhengig av norsk industri, og at industrien her hjemme også må sikres tilstrekkelig kraft.
– Tyske bilprodusenter kjøper aluminium i Norge. Alternativene deres er Russland og Kina, sa Alfheim.
I så måte mener han alternativene så å si er ikke-eksisterende.
Russerne har på mange måter diskvalifisert seg via sin krigføring i Ukraina, og Alfheim er på ingen måte sikker på at det vil være lett å handle med Kina heller.
– Kineserne er ikke interesserte i å levere aluminium til tysk bilindustri – de lager jo biler selv, poengterte han.
Avgjørende for EU
Nicolas de La Grandville er EU-ambassadør til Norge. Han var klar på at Norge er en avgjørende partner for EU når det kommer til energileveranser.
– Energisikkerhet og det grønne skiftet henger tett sammen. Samarbeidet mellom Norge og EU er mer avgjørende enn noen gang – særlig på grunn av Russlands krigføring i Ukraina, sa La Grandville.
Ambassadøren forsikret at EUs klimamål for 2030 og 2050 står fast – tross krigen. Per i dag leverer Norge 30 prosent av gassen EU trenger, og 13 prosent av oljen. Trenden er at dette vil øke.
– Havvind, hydrogen og karbonfangst og -lagring er satsings- og samarbeidsområder videre, sa ambassadøren.
Han slo også fast at EU må skape vekst i egen produksjon av energi.
– Dette har blitt særlig viktig etter at Russland har gjort gassleveranser til et våpen, sa La Grandville.
Energisikkerhet og det grønne skiftet henger tett sammen, ifølge Nicolas de La Grandville, EU-ambassadør til Norge. . Han understreket at samarbeidet mellom Norge og EU er mer avgjørende enn noen gang.
Kai Hovden
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.