Nye vedtekter
Hvor ble det av involveringen?
Bjørn Ragnar Moe etterlyser involvering fra ytre organisasjon når de nye vedtektene til Forbundet Styrke nå utarbeides.
BEKYMRET: Bjørn Ragnar Moe legger ikke skjul på at han var imot sammenslåingen av IE og FLT. Men nå som Forbundet Styrke er et faktum, jobber han for at det skal være et god sted å være for medlemmene. Da forventer han også at de involveres i viktige saker som utvikling av nye vedtekter.
Kai Hovden
kai@lomedia.no
Da FLT for noen år siden reviderte sine vedtekter, var Bjørn Ragnar Moe, som sitter i både klubb- og avdelingsstyret hos Jotun i Sandefjord, med i en arbeidsgruppe som brukte et drøyt halvt år på dette.
Nå reagerer han på at folk i Forbundet Styrkes administrasjon er satt til å forme det nye forbundets vedtekter, selv om flere fra arbeidsgruppa i tidligere FLT ble spurt om å være med.
– Meg bekjent ble ingen av oss kontaktet da arbeidet startet, sier Moe.
Liker det dårlig
Fra forbundet får vi opplyst at det er administrasjonen inkludert arbeidsutvalget som utarbeider forslag til vedtekter.
– At ansatte sitter med gjennomgangen av forbundets vedtekter liker jeg dårlig, understreker Moe.
Selv om mye er likt i de to settene med vedtekter, er Moe bekymret. Han tror ikke det blir tid til å få tilbake revidert versjon av vedtektene med forbundsstyrets innstilling. Den største bekymringen er knyttet til frister for forslag til fremtidige landsmøter.
– Slik jeg leser vedtektene per i dag, kan i prinsippet Landsstyret innkalle til landsmøte samme dag som forslagsfristen går ut, sier Moe.
I paragraf 6.2 i vedtektene står det at tid for landsmøtet skal fastsettes minst seks måneder før det skal holdes. I 6.4 står det at forslag må være sendt inn til forbundet minst seks måneder før landsmøtet.
– Det betyr at begge forbundene har gitt seg dårligere tid i oppkjøringen til landsmøtet enn hva de hadde i sine gamle vedtekter. Hva som er årsaken til det kan en bare spekulere i, sier han.
Problemer med å flytte medlemmer
Siden sammenslåingen har det vært oppfordret til lokalt samarbeid mellom de to tidligere forbundenes klubber. Forbundet sentralt har lovet å holde armlengdes avstand.
Hos Jotun i Sandefjord er det ikke noen felles klubb ennå, men de to klubbene har vært enige om at et tjuetalls medlemmer skal over på tidligere FLTs avtaler.
Men så har det stoppet opp, og det skal ha vært gitt beskjed fra forbundet sentralt om at disse ikke vil bli flyttet før etter landsmøtet i 2025, ifølge Moe. Det ville bety at medlemmene hadde mistet et år med rettigheter til gratis videreutdanning via Addisco.
– Noen satte ned foten, og sa at vi ikke fikk gjøre som vi vil med dette, sier Moe.
Ifølge Moe har tilbakemeldingene fra forbundet sentralt vært få, og til dels motstridende. I etterkant av intervjuet med Moe har det blitt ordnet opp i medlemsflyttingen, som nå også er godkjent av arbeidsgiver.
Magasinet Styrke har forelagt Moes kritikk for forbundet. Forbundsleder Frode Alfheim svarer per e-post nærmere en måned etter vår første henvendelse. Han kjenner seg ikke igjen i problemene Moe har hatt med å få flyttet medlemmer over på riktige tariffavtaler.
Har lagt en plan
Når det gjelder vedtektene, skal utsatte frister sikre tid til en god prosess i organisasjonen før landsmøtet i 2025, ifølge forbundslederen.
– Nå har forbundsstyret akkurat vedtatt justert prosess og fremdrift for vedtekter og organisasjon. Ideelt sett skulle dette naturligvis vært klart tidligere, men dessverre er det noen ting som har krevd mer forberedelser og drøftinger enn hva vi opprinnelig hadde tenkt, skriver han den 11. desember.
Planen er at forbundsstyret skal behandle og vedta organisasjonsgjennomgangen og forslag til nye vedtekter i februar. Dette skal deretter sendes ut til organisasjonen for behandling fram mot landsmøtet.
Forbundsstyret erkjenner også at fristen for innsending av forslag fra avdelingene til landsmøtet må forskyves noe. Nå utvides fristen til 15. mai.
Var imot, jobber for
Det er ingen hemmelighet at Moe var kritisk til sammenslåingen av forbundene. Han mener IE vant stort på å få FLTs avtaler med på kjøpet – uten at det har kostet dem noe. Moe minner også om at det var rundt ti prosent av delegatene på FLTs ekstraordinære landsmøte som stemte imot. Han frykter de vil gå til forbund utenfor LO etter landsmøtet i 2025.
– Selv om jeg var imot, har jeg lyst til å være med på å få dette til. Samtidig har jeg den samme medlemsmassen bak meg som før, og de vil vite hvordan de blir ivaretatt, understreker Moe.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.