Krig i Europa
Milliardstøtte til norsk våpenindustri
Våpenindustrien lager mer våpen og ammunisjon som følge av Russlands krigføring i Ukraina. Nå får den ekstra støtte.
Når Norge donerer militært utstyr til Ukraina, må egne lagre etterfylles. Her fra ett av Forsvarets lagre for artillerigranater
Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
kai@lomedia.no
Chemring Nobel, Kongsberg Defence and Aerospace og Nammo Raufoss AS fikk full uttelling for sine søknader til det europeiske ASAP-programmet (Act in Support of Ammunition Production).
Programmet skal styrke produksjonen av ammunisjon og missiler til donasjoner til Ukraina, og for å fylle egne lagre, ifølge regjeringen.
Det er et spleiselag på rundt tre milliarder kroner. EU gir rundt én milliard, staten 950 millioner og bedriftene selv står for resten.
Viktig for egen sikkerhet
Ifølge en pressemelding sendt ut av Forsvarsdepartementet tidligere i år, er milliardene til forsvarsindustri avgjørende for Ukraina. Men også viktige for å ivareta vår egen sikkerhet.
Regjeringa har også inngått nye kontrakter med Kongsberg og Nammo, og et nordisk samarbeids om artilleriproduksjon til Ukraina er på plass ved sistnevnte bedrift.
Den totale støtten til de tre industribedriftene er på fem milliarder kroner.
Henger sammen
Sprengstoffprodusenteten Chemring Nobel er en av få i Vesten som lager de militære høyeksplosivene RDX, HMX og NTO. Disse er avgjørende for de fleste våpentypene som er mest etterspurt som følge av krigen.
Tilgangen på sprengstoff er også den største flaskehalsen for økt produksjon av artilleriammunisjon, som produseres av Nammo.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mener støtten til norsk forsvarsindustri viser at det leveres konkurransedyktige produkter av høyt nivå. Det er avgjørende for Norges allierte.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.