JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrke vil få LO med på videre oljeleting

Det blusser opp til nok en oljedebatt under vårens LO-kongress. Forbundet Styrke er klar for kamp.
Det kan bli høy temperatur i diskusjonene om LOs politiske retning under kongressen. Styrke-leder Frode Alfheim (t.h.) og HK-leder Christopher Beckham (i midten) var ikke enige under denne voteringa ved forrige kongress.

Det kan bli høy temperatur i diskusjonene om LOs politiske retning under kongressen. Styrke-leder Frode Alfheim (t.h.) og HK-leder Christopher Beckham (i midten) var ikke enige under denne voteringa ved forrige kongress.

Arkivfoto: André Kjernsli

Saken oppsummert

petter@lomedia.no

Den andre uka i mai samles delegater fra hele landet og alle forbund i LO til kongressen.

Det er deres øverste organ, der de bestemmer organisasjonsutvikling, politiske satsingsområder og hvem som skal lede LO de neste fire årene.

Hvilken politikk som føres fra LO kan ha stor påvirkning på hva som blir ledende politikk for landet. Det fordrer derfor til diskusjon mellom forbundene om hvilken retning de skal gå.

I år brygger det nok en gang opp til strid om videre oljeleting eller ei.

Vil bevare kompromisset om olje

I forkant av kongressen sender hvert LO-forbund inn sine kampsaker, som deretter går gjennom sekretariatet før det kommer ut som et forslag til handlingsplan og andre politiske uttalelser.

Til årets kongress er det petroleumspolitikken det har vært aller størst uenighet om i programkomiteen, ifølge Fellesforbundets leder, Jørn Eggum.

Det var også et hett tema under forrige kongress, da Norsk Tjenestemannslag (NTL), Handel og Kontor (HK) og Fagforbundet foreslo stans i eller redusert leting etter mer olje og gass.

Forrige kongress ble olje-spørsmålet løst med kompromiss, etter at blant annet Styrke protesterte.

«LO vil utvikle ikke avvikle sektoren. LO mener de ressursene som kan bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt» lød komprosmisset.

– Vi er godt fornøyde med at formuleringene rundt olje i forslaget til nytt handlingsprogram er i tråd med det vi kom fram til ved forrige kongress, sier Barbro Auestad i Forbundet Styrkes valgte ledelse.

Fortsatt olje leting eller ikke, kan bli en het debatt under årets LO-kongress.

Fortsatt olje leting eller ikke, kan bli en het debatt under årets LO-kongress.

Øyvind Gravås / Vår Energi

Styrke organiserer blant annet medlemmer innenfor de fleste delene av norsk petroleumsbransje. Derfor blir det også i år viktig for dem hvilke formuleringer om oljepolitikken som blir vedtatt.

Men siden LO-forbundene Fellesorganisasjonen (FO) har sendt inn forslag om stans av leting etter nye olje- og gassforekomster og NTL vil ha inn at LO skal «jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt på norsk sokkel», kan det se ut som det nok en gang blir kamp.

Og den kampen er Auestad og Styrke klare for å ta.

Bedre anbudsrunder

Av andre og kanskje mindre kontroversielle temaer, er Auestad også fornøyd med teksten om næringspolitikk, EØS-avtalen og kraftforedlende industri.

Utover det som kommer med i handlingsprogrammet, vedtas det en rekke uttalelser. Da Magasinet gikk i trykken, var ikke forslagene til disse offentliggjort.

Her vil Auestad følge med på om de andre forslagene som de har sendt inn, blir ivaretatt eller ikke.

Det gjelder blant annet anbudsrunder og forhåndsgodkjenning innenfor arbeid- og inkluderingsbransjen.

– For å ha forutsigbarhet og bedre arbeidsforhold for de som skal drifte bransjen, og for våre medlemmer som jobber som ledere i bransjen, er det viktig å ha lengre tidshorisont på anbudene og godkjenningene. Der er det offentlige inne i bildet, så der er det mulig å styre i større grad. 

Politikken knytta til psykisk helse generelt i samfunnet og tillitsvalgtes arbeidsvilkår i vervet, er to andre saker som er viktig for forbundet å løfte.

– De må få tid til å utøve sine oppgaver som tillitsvalgte. De er den viktigste medlemsfordelen vi har, og på LO-kongressen skal vi fronte hvordan vi kan styrke tillitsvalgtes posisjon overfor arbeidsgiverne, forklarer Auestad.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse