Maktskifte i Fredrikstad?
Det er ikke sikkert det blir rødgrønt flertall i Fredrikstad i 2011, men LO i byen har i hvert fall lagt et treårig løp for at det skal skje.
stig.christensen@lomedia.no
Det var i 2008 de første planene ble lagt. Senere har man bygd stein på stein for å mobilisere fagbevegelsen fram mot kommunevalget i 2011. En konferanse for noen dager siden virket inspirerende. Tendensen er at flere vil gå fra ord til handling. Som en pensjonist sa det på møtet: Nå er det bare å brette opp armene.
Faglige tillitsvalgte og opposisjonspolitikere i Østfold-byen er lei av Frp- og Høyrepolitikken. De ser en politikk i retning av privatisering og mener Fagforbundet ikke blir tatt på alvor av sin kommunale arbeidsgiver. Som det ble sagt på konferansen: slaget står også om hvem som skal være vår (de kommuneansattes) arbeidsgiver fra 2011.
Noen stikkord er vesentlige i dette arbeidet, som det fins erfaringer fra i Norge som helhet. Trondheim er den byen som på mange måter har jobbet fram en modell som har vist seg holdbar. LO i Norge fulgte mye av den samme oppskriften med suksess i 2005. Oslo er nå i gang, mer systematisk enn før. Så hva er oppskriften?
Alliansepartnere, er ett stikkord. Trondheim har klart å alliere seg med Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet, viktige forbund i Unio. I tillegg til dette legger Oslo vekt på å komme i dialog med en rekke interesseorganisasjoner. Fellesnevneren her er at mange slåss for gode formål som kan forenes innen en allianse uten at man er enig i alt. Men man er enige om såpass mye som at man ønsker et maktskifte, enten det er i Oslo eller Fredrikstad.
Uavhengig politisk kraft, er et annet stikkord. Erfaringene er at fagbevegelsen må stå på egne bein med egen politikk. Dermed må man kritisere de rødgrønne når disse partiene går mot det fagbevegelsen anser for en fornuftig politikk. I sum har man kommet fram til at LOs verdigrunnlag står nærmest partier som Ap, SV, Senterpartiet, Rødt og noen andre, litt avhengig av hvor i landet man befinner seg.
Et fellestrekk er at man må gå aktivt ut og spørre medlemmene. LO fikk inn 144 000 forslag i 2005, et enormt materiale om hva medlemmene syntes var viktig. Det samme gjør Trondheim. Foreninger, klubber og enkeltmedlemmer mobiliseres. Det blir bevegelse og engasjement. Det oppstår en laginnsats, et kollektivt løft, som også øker trivselen og meningen med det å være fagorganisert. Som sekretæren i Trondheim LO sa det på Fredrikstad-konferansen: Du får et flott liv og mange venner når du jobber aktivt i fagbevegelsen.
LO sentralt og lokalt har spilt en rolle i valg i «alle år». Noe av det nye er kanskje den systematiske jobbingen og at tung erfaring nå spres til stadig flere. Oppfølging av partiene i hele perioden hører med. Eller sagt på en annen måte: kontinuerlig innsats og høy intensitet. LO sentralt har en rolle her i å spre kunnskap, og vil bruke sin neste konferanse mellom LO-avdelinger i hele landet til å trekke fram de gode eksemplene. Dermed trenger ikke hver enkelt avdeling å starte på nytt. Larvik har startet opp og har noe på gang. Hva med Porsgrunn, Skien, Molde og Hamar? Vil det skje noe tilsvarende der? Dette må være noe for ethvert LO lokalt som ser at den borgerlige politikken ikke duger for de fagorganiserte.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB