JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FAMILIEFEST: Kim Mathisen med samboer Marika Simon og Mathisens barn Milian og Melina, feirer at de får beholde jobbene i Color Line.

FAMILIEFEST: Kim Mathisen med samboer Marika Simon og Mathisens barn Milian og Melina, feirer at de får beholde jobbene i Color Line.

Tri Nguyen Dinh

Color Line:

Etter fem års kamp for å beholde jobben, kunne Color Line-ansatte Kim og Marika endelige feire seieren

I fem år har 700 Color Line-ansatte levd med trussel om å miste jobbene sine. Kim Mathisen og kjæresten Marika Simon kunne endelig feire at det ikke vil bli omflagging av Kiel-fergene.27.11.2018
15:09
27.11.2018 15:23

tri@lomedia.no

– Det er så utrolig deilig å kunne være her og feire istedenfor å demonstrere, sier Kim Mathisen.

Sammen med kjæresten Marika Simon, som jobber som husøkonom i Color Line, har han tatt med barna Melina og Milian (Kims barn fra tidligere forhold) til Eidsvolls plass i Oslo. De feirer seieren i kampen mot en forskriftsendring som ville åpnet for å la Color Line å seile med NIS-flagg. Da hadde 700 norske sjøfolk mistet jobbene sine.

Følg oss på Facebook!

– Det har vært en lang, hard og utmattende kamp. Vi er utrolig takknemlig for forbundet vårt, og spesielt tillitsvalgt Ronny Øksnes, som har klart å dra i land denne seieren. Han har reddet mange familier nå før jul, men vi vet det har vært på bekostning av sin egen familie, sier Mathisen rørt.

Han og samboeren Simon venter barn sammen, så denne seieren smakte ekstra godt for det unge paret som begge risikerte å miste jobbene sine samtidig.

– Øksnes har gjort en utrolig jobb for oss. Han har jobbet dag og natt for 700 familier. Nå håper jeg han kan lene seg tilbake og være sammen med sin familie.

(Saken fortsetter under bildet.)

HEIA SJØFOLK: God stemning blant politikerne (Audun Lysbakken og Geir Pollestad) når NSF-leder, Johnny Hansen, finner fram kakespaden.

HEIA SJØFOLK: God stemning blant politikerne (Audun Lysbakken og Geir Pollestad) når NSF-leder, Johnny Hansen, finner fram kakespaden.

Tri Nguyen Dinh

Vant mot alle odds

Mathisen innrømmer at det lenge så mørkt ut, men la sin lit til sjømannsorganisasjonenes strategi i den langvarige kampen.

– Barna jublet og var veldig glade på våre vegner. Hele familien har grunn til å feire nå, sier Mathisen.

Hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes, sa fra talerstolen at det fortsatt ikke har gått opp for han at denne seieren er vunnet.

– Denne saken viser at dette handler om så mye mer enn de 700 ansatte i båtene. Color Line-saken viser at dette handler om mennesker og familier. Ikke bare i Norge, men også i de andre nordiske landene hvor også deres sjøfolk risikerte å miste jobbene sine hvis Color Line fikk seile med billigere utenlandsk arbeidskraft, sier Øksnes.

Han mener sjømannsorganisasjonene, med Sjømannsforbundet i spissen, vant kampen mot alle odds.

– Saken var blitt en prinsippsak som Høyre nektet å tape. Regjeringen var for en forskriftsendring, departementene var for, Rederiforbundet med deres makt og lobbyvirksomhet jobbet for dette. Til og med Norges statsminister, Erna Solberg, engasjerte seg personlig og frontet denne saken. Når så mektige aktører jobber mot oss er det vanskelig å vinne. Men vi vant, det er mot alle odds, sier Øksnes.

Color Line-ansatte Therese og Per Magne jubler. 700 ansatte får beholde jobben i selskapet

Fant nøkkelen

Etter hvert som tiden gikk fikk Øksnes og Sjømannsforbundet flere og flere på sin side. Han tror nøkkelen var å få å få folket og opinionen med seg.

– Vi klarte å få den nordiske og internasjonale fagbevegelsen med oss og fortalte den samme historien og støttet oss i våre bekymringer. Det har betydd alt.

(Saken fortsetter under bildet.)

SELFIE-TID: "I dag er vi alle sjøfolk".

SELFIE-TID: "I dag er vi alle sjøfolk".

Tri Nguyen Dinh

Begynte i 2013

Som nevnt er kakefesten et resultat av en fem år lang kamp. Det var på Frp og Høyres landsmøter i 2013 problemstillingen så dagens lys. Partiene gikk inn for å se på mulighetene for å endre fartsområdeforskriftene, som blant annet begrenser bruken av de norske skipsregistrene «Norsk ordinært skipsregister» (NOR) og «Norsk internasjonalt skipsregister» (NIS) for ferger og lasteskip.

Kort tid etter valget, hvor Frp og Høyre kom til makten, satte de ned et fartsområdeutvalg for å starte prosessen. Flertallsanbefalingen fra utvalget ga i 2014 grønt lys for en forskriftsendring for å la Color Lines Kiel-ferger flagge om fra NOR til NIS. En av begrunnelsene var at Color Line selv hadde sagt at de ville flagge fra NOR til danske DIS om de ikke fikk lov til å flagge til NIS. I så fall ville alle norske ansatte i hele konsernet miste jobbene sine, i tall 2.500, ikke bare de 700 catering-ansatte, hevdet de.

Siden flertallsanbefalingen fra utvalget kom, har omflaggingen hengt som et spøkelse over de Color Line-ansatte, siden regjeringen har villet endre forskriften. Men sjømannsorganisasjonene har kjempet imot med nebb og klør. Foruten folket og fagbevegelsen, har de også klart å få politikere på sin side. Først stortingspolitikere i Ap, Sp, SV og Rødt, og siden også i regjeringspartiene. Slik har de snudd denne saken gjennom fem år.

(Saken fortsetter under bildet.)

KOS OG KLEM: Hovedtillitsvalgt, Ronny Øksnes, fikk flest klemmer idag.

KOS OG KLEM: Hovedtillitsvalgt, Ronny Øksnes, fikk flest klemmer idag.

Tri Nguyen Dinh

KrF tok siste spadetak

På kakefesten var det mange politikere som kom og feiret med norske sjøfolk og sjømannsorganisasjonene. Det kom politikere fra de rød-grønne partiene. Men det kom også folk fra KrF og Frp. Selv om KrF og Frp ikke alltid har vært like klare i denne saken, så skulle de bli svært viktige i sluttspurten.

– KrF-hjertet har banka for Color Line-ansatte. Vi er bare fire prosent, men har gjort det vi kan. Vi har jobbet med denne saken over lang tid, men vi har ikke brukt utestemme. Vi har hatt god dialog med regjeringspartiene, og jeg er veldig glad for at vi landa dette i et forlik, sier næringspolitisk talsperson i KrF, Steinar Reiten.

(Saken fortsetter under bildet.)

STAND UP; FIGHT BACK: Color Lines tillitsvalgtapparat fikk sin del av bløtkaka. F.v: Svein Ove Lauritsen sekretær, nestleder Erina Bryn Kjær og leder Ronny Øksnes.

STAND UP; FIGHT BACK: Color Lines tillitsvalgtapparat fikk sin del av bløtkaka. F.v: Svein Ove Lauritsen sekretær, nestleder Erina Bryn Kjær og leder Ronny Øksnes.

Tri Nguyen Dinh

– Det er bare å gratulerer sjøfolka med seieren. Øksnes og sjøfolkene har vist at det lønner seg å være organisert, sa Terje Aasland (Ap) som har vært en av sjøfolkenes viktigste støttespillere på Stortinget.

– Denne saken viser at det lønner seg å ha tålmodighet og stå sammen. Jeg er utrolig glad på deres vegne og vil gratulere, sier Audun Lysbakken i SV.

Sp-politikeren Geir Pollestad var den som dro med Sjømannsforbundet til Danmark for å kartlegge danskenes syn på omflaggingssaken. Han mener det var viktig for å få fram hvor alvorlig dette var.

– Det var svært viktig å få med det danske og nordiske perspektivet i saken. Vise at dette var mye mer enn Norge og Color Line. Fakta, gode argumenter og engasjement seiret til sist, sa Pollestad.

FEIRET MED SJØFOLK: FrPs Morten Ørsal Johansen fikk kake som takk for hans støtte for norske sjøfolk, selv om FrP måtte følge regjeringens politikk.

FEIRET MED SJØFOLK: FrPs Morten Ørsal Johansen fikk kake som takk for hans støtte for norske sjøfolk, selv om FrP måtte følge regjeringens politikk.

Tri Nguyen Dinh

Color Line-saken

• I mange år har regjeringen, med Høyre i spissen, ønsket en forskriftsendring som vil la Color Lines to Kiel-ferger seile på Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Da ville norske sjøfolk blitt erstattet med billigere utenlandsk arbeidskraft.

• 700 arbeidsplasser sto i fare da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett i oktober i år.

• Endringen ville åpnet for at Color Line kunne flagget ut de to Kiel-fergene ved å flytte dem fra Norsk ordinært skipsregister (NOR) til Norsk internasjonalt skipsregister (NIS).

• KrF og deler av Frp gjorde opprør i forhandlingene og sikret arbeidsplassene.

• Avtalen om statsbudsjett for 2019 mellom regjeringspartiene og KrF stanset forskriftsendringen.

• KrF gikk inn i forhandlingene med krav om å sikre jobbene for de Color Line-ansatte.

• Partiet fikk til slutt med seg regjeringspartiene på å ikke gjennomføre en varslet endring i den såkalte fartsområdeforskriften for utenriksferger.

• På Stortinget har Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt hele veien vært motstander av forskriftsendringen. De har fra starten av jobbet for stanse endringen som de mener ville få ringvirkininger i den maritime næringen, både i Norge og i hele Norden.

• De norske sjømannsorganisasjonene, med Norsk Sjømannsforbund i spissen, har jobbet iherdig for å stanse denne saken siden omflagging ble en reell trussel i 2013 (Høyre og FrP ville se på mulighetene til å endre fartsområdeforskriftene).

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.11.2018
15:09
27.11.2018 15:23Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen


Flere saker