Massivt nei til uravstemning
Massiv motstand fra fylkeslederne i SV senket forslaget om å velge ny leder ved uravstemning.
Dermed blir valget gjennomført på vanlig måte, ved at valgkomiteen kommer med sin innstilling til det ekstraordinære landsmøtet til våren.
Den ene av partiets to nestledere, Audun Lysbakken (34), og kommunalpolitisk talsmann Heikki Holmås (39) er kandidater til ledervervet. Den andre nestlederen, Bård Vegar Solhjell (39), trakk sitt kandidatur lørdag.
SV landsstyre hadde en grundig debatt om uravstemning lørdag, og ved en lukket prøveavstemning ble det allerede på kvelden klart at forslaget ville falle med stor margin.
Forut for voteringen søndag anbefalte dermed redaksjonskomiteen at det ikke skulle bifalles. Kun fem stemte imot, blant dem Solhjell.
Halvorsen positiv
Halvorsen stilte seg under debatten positiv til uravstemning med den begrunnelse at det ville skape engasjement og temperatur ute i lokallagene. Søndag konstaterte hun at en slik utradisjonell måte å velge leder på, bare kan brukes dersom det er bred enighet om det.
– Og det var det altså ikke ved denne anledning. Men partivedtektene åpner i prinsippet opp for uravstemninger, la partilederen til.
Hun ville ikke si at den ene valgprosedyren er mer demokratisk enn den andre, og poengterte at hun ikke la mye prestisje i saken.
– Det er helt greit at det blir et tradisjonelt valg, når så mange av fylkeslederne har store motforestillinger, sier partilederen.
SV gjorde et begredelig lokalvalg med en oppslutning på 4,3 prosent, og Halvorsen kunngjorde sent på valgkvelden 12. september at hun går av som SV-leder til våren. Hun ønsker heller ikke gjenvalg til Stortinget.
Ut i valgkamp
Holmås sier han er klar til valgkamp om ledervervet, selv om valget først finner sted på det ekstraordinære landsmøtet, en gang i løpet av første kvartal 2012, som det heter i vedtaket fra landsstyremøtet. Det kan altså gå et halvt år.
– Jo da, det kan ta lang tid. Men mellom våre daglige forpliktelser i regjering og på Stortinget skal Audun Lysbakken og jeg reise rundt i landet og snakke med medlemmene. Så det blir jo en slags duell ut av det, uten at vi dermed skal hakke på hverandre eller slenge dritt. Vi kommer sikkert til å reise sammen mange ganger, sier Holmås til NTB.
Han understreker at de to selvsagt deler politisk plattform og grunnsyn, sågar samme bergensdialekt, men at det er en personlighetsfaktor som kan slå begge veier.
– Vi brenner nok for saker på litt forskjellig måte, så personen spiller en rolle, sier Holmås. (ANB-NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø