Med ledighetstrygd til Madeira
Arbeidsløse kan reise til Madeira eller andre varme steder og samtidig beholde dagpengene i tre måneder. Nye EU-regler åpner for opphold i utlandet i et halvt år på samme betingelser.
Retten til å søke arbeid mens en oppholder seg i andre godkjente land er lite kjent og dermed lite brukt selv om bestemmelsene ble vedtatt inntatt i EØS sitt regelverk allerede i 1992. I
Unntaksbestemmelser fins
– Du har ikke rett til dagpenger de dagene du har ferie, fordi det er et krav at man skal være reell arbeidssøker når man mottar dagpenger, ifølge NAV.
Mottar du dagpenger i mer enn åtte uker i løpet av et kalenderår, vil du ha krav på ferietillegg. Disse utbetales i januar/februar påfølgende år, uavhengig av om du har avviklet ferie eller om dagpengeperioden er avsluttet på dette tidspunktet. Ferietillegget utgjør 9,5 prosent av brutto anviste dagpenger forutgående år.
Tilgjengelig og aktiv
– Det avgjørende for retten til dagpenger er ikke hvor man oppholder seg, men hvorvidt man er tilgjengelig og aktiv i forhold til jobbsøkeraktiviteter. Dette innebærer at det ikke er noen krav til at man skal oppholde seg hjemme for å ha rett på dagpenger. Man kan eksempelvis reise på hytta eller annet sted innen Norge og likevel kunne heve dagpenger dersom man er tilgjengelig for arbeid, tiltak og NAV på kort varsel, samt bedriver aktiv jobbsøkeraktiviteter.
Det er imidlertid et krav for å motta dagpenger at man oppholder seg i Norge, udnerstreker NAV på sine nettsider, som ofte er det første stedet man oppsøker ved ledighet. Der står det klart og tydelig at man oppholder seg i landet. Unntaksbestemmelsene er nedfelt på et helt annet sted.
Ingen regel uten unntak
Arbeidsledig med bosted i Norge kan beholde dagpengene eller attføringspengene i påvente av arbeid mens en oppholder seg og søker jobb i annet land Lenke
– Bakgrunnen for at EU åpner for at arbeidsløse kan søke jobb i et annet land er den økte arbeidsledigheten, forteller LOs distriktssekretær i Brussel, Knut Arne Sanden.
– Ut fra nåværende bestemmelser opphører denne retten etter tre måneders opphold, men skal forlenges til seks måneder med bibehold av dagpengene fra 1. mars neste år. Årsaken til at så få benytter seg av denne muligheten, er at den er lite kjent, forklarer Knut Arne Sanden.
Få dansker kjenner reglene
Ifølge det danske Arbejdsdirektoratet hadde 387 ledige dansker benyttet seg av muligheten fram til utgangen av juni. I fjor benyttet 630 seg av samme mulighet.
Knut Arne Sanden er ikke kjent med at regelverket er utsatt for kritikk i EU-landene selv om noen nok mener at seks måneder under stekende sol og med nærhet til asurblått hav neppe stimulerer til aktiv jobbsøking.
Både norske og danske arbeidsløse som oppebærer dagpenger eller ledighetstrygd skal være reelle arbeidssøkere og stå til disposisjon for arbeidskontoret, men dette er ikke til hinder for at ledige med tillatelse til opphold i utlandet melder seg for den lokale arbeidsformidlingen. Det kan de gjøre i seks måneder når de nye EU-reglene trer i kraft 1. mars neste år. Ledighetstrygden utbetales eksempelvis av det stedlige arbeidskontoret.
På jakt etter jobb i EU
Hensikten med utvidelsen er at det skal bli enklere å bevege seg fritt mellom EU-landene på akt etter jobb. Mens nordmenn mister dagpenger i den tid de er på ferie, forteller det danske nettstedet www.avisen.dk. i detalj om mulighetene danske arbeidsløse med dagpenger har til sol og varme gjennom tre, snart seks måneder.
Les artikkelen i den danske nettavisen.
48 land venter
Under overskriften ”Tag til Martinique på dagpenge” gjengir den delvis LO-eide nettavisa også en oversikt over hvilke land, som kan være aktuelle, som alle EU/EØS-landene, det vil si 31 land. I tillegg kommer 17 land som Azorene, Madeira, Kanarieøyene og Martinique. Derimot kan dansken ikke reise til Falklandsøyene, den tyrkiske delen av Kypros (Tyrkia er ikke med i EU) eller Fijiøyene med tilsvarende godtgjørelse.
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Janne Cecilie tar kampen til Strasbourg: – Viktig for alle Nav-brukere
Hilde Gjerver Steneby rekker å bli godt kjent med domfelte gjennom friomsorgens rusprogram. I to til fem år kan de jobbe sammen for å få bukt med problemene.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» ble satt i fengsel igjen og igjen. Så fikk han plass hos Hilde
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
STENGT: Torggata er et av områdene som kan bli søndagsåpent om Høyre får det som de vil i Oslo.
Jonas Fagereng Jacobsen
Frykter flere søndagsåpne butikker etter valget: – Kan endre hele det norske arbeidslivet
Norge er dømt i 23 barnevernssaker i Menneskerettsdomstolen i nyere tid. Torsdag faller dom i ytterligere 12 norske barnevernssaker i domstolen i Strasbourg.
Roy Ervin Solstad
Norge dømt i ni nye barnevernssaker
– Det var helt jævlig. Det er ille å tenke tilbake på det, den arbeidsdagen jeg trodde jeg skulle dø i Paxster'n, sier postbud og plasstillitsvalgt Roy ArneSkjellhaug foran den lille postbilen.
Alf Ragnar Olsen
Roy Arne ble fanget mellom betongvegg og trailer: – Trodde jeg skulle dø
Jack Narve Sæther (t.v.), leder for Fellesforbundets transportavdeling i Møre og Romsdal, Mons-Ivar Mjelde er fylkespolitiker i Buskerud for Ap, Ingvild Denut (t.h.), stilte som ordførerkandidat for Ap i Randaberg kommune.
Morten Hansen, Roy Ervin Solstad, Ole Palmstrøm
Ap-kandidater på grasrotnivå krever ryddesjau
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
– På lang sikt er jeg optimist. Kjeltringene i bransjen må tape. Noe annet mål enn det kan vi ikke ha, sier Dag Arne Guttormsen, tillitsvalgt i Fellesforbundet for turbilsjåførene til Tide.
Erlend Tro Klette
Svake norske regler drar kriminelle turbiloperatører til landet, advarer sjåfør
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
KANDIDAT: Steffen Høiland fra Sauda er ufaglært industriarbeider, avdelingsleder og sitter i forbundsstyret i Fellesforbundet. Blir det opprykk til ledelsen under landsmmøtet i oktober?
Leif Martin Kirknes
Tunge røster krever Steffen Høiland inn i Fellesforbundets ledelse
Undersøkelsen ble utarbeidet i samarbeid med vernetjenesten og de ansattes organisasjoner. (Illustrasjonsfoto, personene på bildet har ikke med denne saken å gjøre)
Brian Cliff Olguin
Fengselsansatte har betydelig risiko for dårlig psykisk helse
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli
Flukten fra Chile skulle bli kortvarig, men det tok 21 år før Sergio kom hjem
Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk
Illustrasjonsfoto: Helge Larsen / NTB