Med ledighetstrygd til Madeira
Arbeidsløse kan reise til Madeira eller andre varme steder og samtidig beholde dagpengene i tre måneder. Nye EU-regler åpner for opphold i utlandet i et halvt år på samme betingelser.
Retten til å søke arbeid mens en oppholder seg i andre godkjente land er lite kjent og dermed lite brukt selv om bestemmelsene ble vedtatt inntatt i EØS sitt regelverk allerede i 1992. I
Unntaksbestemmelser fins
– Du har ikke rett til dagpenger de dagene du har ferie, fordi det er et krav at man skal være reell arbeidssøker når man mottar dagpenger, ifølge NAV.
Mottar du dagpenger i mer enn åtte uker i løpet av et kalenderår, vil du ha krav på ferietillegg. Disse utbetales i januar/februar påfølgende år, uavhengig av om du har avviklet ferie eller om dagpengeperioden er avsluttet på dette tidspunktet. Ferietillegget utgjør 9,5 prosent av brutto anviste dagpenger forutgående år.
Tilgjengelig og aktiv
– Det avgjørende for retten til dagpenger er ikke hvor man oppholder seg, men hvorvidt man er tilgjengelig og aktiv i forhold til jobbsøkeraktiviteter. Dette innebærer at det ikke er noen krav til at man skal oppholde seg hjemme for å ha rett på dagpenger. Man kan eksempelvis reise på hytta eller annet sted innen Norge og likevel kunne heve dagpenger dersom man er tilgjengelig for arbeid, tiltak og NAV på kort varsel, samt bedriver aktiv jobbsøkeraktiviteter.
Det er imidlertid et krav for å motta dagpenger at man oppholder seg i Norge, udnerstreker NAV på sine nettsider, som ofte er det første stedet man oppsøker ved ledighet. Der står det klart og tydelig at man oppholder seg i landet. Unntaksbestemmelsene er nedfelt på et helt annet sted.
Ingen regel uten unntak
Arbeidsledig med bosted i Norge kan beholde dagpengene eller attføringspengene i påvente av arbeid mens en oppholder seg og søker jobb i annet land Lenke
– Bakgrunnen for at EU åpner for at arbeidsløse kan søke jobb i et annet land er den økte arbeidsledigheten, forteller LOs distriktssekretær i Brussel, Knut Arne Sanden.
– Ut fra nåværende bestemmelser opphører denne retten etter tre måneders opphold, men skal forlenges til seks måneder med bibehold av dagpengene fra 1. mars neste år. Årsaken til at så få benytter seg av denne muligheten, er at den er lite kjent, forklarer Knut Arne Sanden.
Få dansker kjenner reglene
Ifølge det danske Arbejdsdirektoratet hadde 387 ledige dansker benyttet seg av muligheten fram til utgangen av juni. I fjor benyttet 630 seg av samme mulighet.
Knut Arne Sanden er ikke kjent med at regelverket er utsatt for kritikk i EU-landene selv om noen nok mener at seks måneder under stekende sol og med nærhet til asurblått hav neppe stimulerer til aktiv jobbsøking.
Både norske og danske arbeidsløse som oppebærer dagpenger eller ledighetstrygd skal være reelle arbeidssøkere og stå til disposisjon for arbeidskontoret, men dette er ikke til hinder for at ledige med tillatelse til opphold i utlandet melder seg for den lokale arbeidsformidlingen. Det kan de gjøre i seks måneder når de nye EU-reglene trer i kraft 1. mars neste år. Ledighetstrygden utbetales eksempelvis av det stedlige arbeidskontoret.
På jakt etter jobb i EU
Hensikten med utvidelsen er at det skal bli enklere å bevege seg fritt mellom EU-landene på akt etter jobb. Mens nordmenn mister dagpenger i den tid de er på ferie, forteller det danske nettstedet www.avisen.dk. i detalj om mulighetene danske arbeidsløse med dagpenger har til sol og varme gjennom tre, snart seks måneder.
Les artikkelen i den danske nettavisen.
48 land venter
Under overskriften ”Tag til Martinique på dagpenge” gjengir den delvis LO-eide nettavisa også en oversikt over hvilke land, som kan være aktuelle, som alle EU/EØS-landene, det vil si 31 land. I tillegg kommer 17 land som Azorene, Madeira, Kanarieøyene og Martinique. Derimot kan dansken ikke reise til Falklandsøyene, den tyrkiske delen av Kypros (Tyrkia er ikke med i EU) eller Fijiøyene med tilsvarende godtgjørelse.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø