Mellom bakkar og berg
Det går så det suser med økonomien i landet. Likevel fosser den politiske høyresida fram på meningsmålingene. Det er et paradoks.
Avisa Klassekampen har intervjuet statsminister Jens Stoltenberg som uhemmet skryter av den norske modellen der arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene velger å snakke sammen isteden for å gå til åpne konflikter – sånn vi i disse dager ser det for eksempel i Frankrikes gater. Tidligere var det Hellas og Spania som ble rammet.
Og bak det hele sitter regjeringen Stoltenberg med den økonomiske kontrollen og synger. Ikke lenger Internasjonalen, men Ivar Aasens ”Mellom bakkar og berg ut med havet, heve nordmannen fenge sin heim”. Sånn styrer vi unna sosial uro i verdens rikeste land.
Kanskje burde Stoltenberg tatt en tur innom Richard Wilkinson også, den engelske forskeren som har ”bevist” at jo mindre forskjeller det er i landet, jo bedre har vi det. Wilkinson tar imidlertid andre seg av, den siste som jeg hørte lovprise den britiske forskeren var professor Per Fugelli, sosialmedisiner og årets vinner av Karl Evang-prisen
I Europa er det politikernes varslede kutt i velferdsgoder, og særlig i pensjonsrettighetene, som kaster bensin på det politiske bålet. Men det har ulmet lenge. Finanskrisa forsterket det hele.
Og om ikke finanskrisa er ille nok, så er også høyrekreftene på sterk frammarsj. Noen av dem har til og med slagord og retorikk som vi burde få frysninger på ryggen av. Og de nærmer seg furet værbitt også. Vårt naboland Sverige opplever en høyrebølge som er skremmende for flere enn dem som opplevde andre verdenskrig.
Med dette bakteppet er det sjølsagt godt og trygt med den lovpriste norske samarbeidsmodellen, sist feiret av mange menn i mørk dress da Hovedavtalen rundet 75 år.
Til KK sier statsministeren: ”Den (den norske pensjonsreformen) sikrer både gode pensjoner, gjør det lønnsomt å jobbe og sikrer økonomien i folketrygden. Det har vi fått til i god dialog med fagbevegelsen. Jeg har inntrykk av at den dialogen har de lite av i Frankrike.”
Samtidig understreker Stoltenberg at han ikke lar seg uroe av utviklingen på gateplanet i Frankrike. Fordi vi holder orden i økonomien og sikrer lav arbeidsledighet pluss har et mye mer rettferdig skattesystem, så unngår vi søreuropeiske tilstander i Norge, mener Stoltenberg. Dessuten har vi fagforeninger som tar ansvar for helheten – også i økonomien.
Paradokset her til lands er politisk. For mens den tilstanden som statsministeren beskriver også hylles av både den konservative Kåre Willoch og radikale røster langt til venstre for sosialdemokratene, blåser det også en høyrevind i Norge.
Siden det foreløpig bare er på meningsmålingene partier som Høyre og Fremskrittspartiet har fått et solid flertall, så kan vi kanskje koste på oss å kalle dette for en flau bris. Men fortsetter denne vinden, og øker den i styrke, bør vi nok begynne å snakke om mer enn fornybar energi og det geniale ved vindkraft.
Det mest betenkelig av alt, sånn jeg ser det, er at den politiske venstresida – den som befinner seg til venstre for arbeiderpartiet – for tida er mer død enn rød. Og er alt annet enn det korrektivet den i sine beste stunder kan være til en høyredreid sosialdemokratisk politikk.
Fortsetter denne utviklinga er jeg redd vi kan få søreuropeiske tilstander i Norge også. Det er litt rart at sosialdemokratene alltid må få en kald høyrevind i ansiktet før de tar på seg anorakken, skjønner alvoret og skifter kurs.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB