Illustrasjonsfoto.
Sissel M. Rasmussen
Lønns- og arbeidsvilkår i flyselskapene:
Billige flyselskaper setter sosial dumping i system
Lavprisselskapene i luftfarten har nærmest satt sosial dumping i system, skriver Yngve Carlsen, leder i Norsk Cockpitforbund.
«Faglige rettigheter er i dag truet i en rekke europeiske land», skrev Knut Arne Sanden, LOs distriktssekretær i Brussel, i et debattinnlegg i Fri Fagbevegelse 22. januar.
Norsk Cockpitforbund mener det i denne sammenheng er viktig å minne om at de rettigheter vi i dag tar for gitt i Norge, også trues fra flere hold.
Utviklingen vi har sett spesielt siden 2008 går helt feil vei som Sanden påpeker. Og med en Høyre-FrP regjering drives vi også i Norge i økende grad i denne retning. Trepartssamarbeidet som i flere tiår har vært garantisten for omstillingsevne, høy produktivitet og et godt arbeidsliv, trues altså nå på mange fronter. Stoppes ikke dette, vil den samfunnsmodell vi kjenner kunne bli en saga blott.
I luftfarten har lavprisselskapene nærmest satt sosial dumping i system. Unnskyldningen er at uten dette, ingen billige billetter. Det kan derfor være på sin plass å avlive denne myten, da forskjellen mellom usikre jobber på midlertidige kontrakter og faste jobber med anstendige vilkår for yrkesgruppen piloter er cirka 30 kroner per billett.
Det belgiske Universitetet i Gent utga i 2015 en uavhengig rapport, «Atypiske ansettelsesformer i luftfarten». Den tar for seg ansettelsesforhold blant piloter i Europa. Rapporten inneholder svar fra 6,633 europeiske piloter og dybdeintervjuer med aktører fra 11 land, inkludert flygere, flyselskapsrepresentanter og arbeidsinspektører. Norsk Cockpitforbund har i lengre tid advart mot endringen av ansettelsesforholdene og konsekvensene dette vil få for både piloter, kabinbesetning og passasjerer. Vår hovedbekymring er at flysikkerheten trues når grunnleggende sosiale rettigheter forsvinner. Utnyttelse av smutthull, samt omgåelse av regelverket hos lavprisselskapene legger i dag til rette for at den reelle arbeidsgiver ikke behøver å ta arbeidsgiveransvar. Dette var også kjernen i konflikten Norwegian pilotene kjempet våren 2015. Gent-rapporten bekrefter denne bekymringen og vi har endelig fått konkrete tall på hvor alvorlig dette faktisk er.
Yngve Carlsen, leder i Norsk Cockpitforbund. Bildet er fra forbundets første årsmøte, i november 2015.
Yngvil Mortensen
Mer enn én av seks piloter jobber under såkalte «atypiske ansettelsesforhold». Det vil si at de er ansatt av et vikar/bemanningsbyrå, som selvstendig næringsdrivende, eller på kontrakt uten minimumgaranti for inntekt, sykelønn, pensjonsopptjening eller svangerskapspermisjoner. Lavprisselskapene er de største «brukerne» av slikt atypisk arbeid. Det største skillet i arbeidsmarkedet er altså mellom de tradisjonelle nettverksoperatører og lavprisselskapene.
• Lars Magnus måtte betale 3000 kroner for å komme på jobbintervju
Krav om ansettelse i og tariffavtale med morselskapet, den reelle arbeidsgiveren, var også kjernen i fjorårets betente pilotstreik i Norwegian. To år tidligere endret Norwegian sin selskapsstruktur og opprettet flere datterselskaper. Midt under streiken i fjor tok så selskapet det helt oppsiktsvekkende grepet og opprettet tre nye datterselskaper og flyttet pilotene. De norske pilotene ble flyttet til Pilot Services Norway, som er registrert under bransjen «utleie av arbeidskraft», og de kabinansatte til datterselskapet Cabin Services Norway. Dersom en bedrift får rett i at permanent behov for arbeidskraft kan leies inn fra bemanningsselskaper, er det i Norsk Cockpitforbunds øyne behov for å stramme inn reglene i arbeidsmiljøloven.
Som kjent har saken versert i rettssystemet en stund, der Norwegian har forsøkt alt for å få saken avvist. En fersk dom fra lagmannsretten befester dog at saken kan prøves. En rettskraftig dom på annet enn at det her foreligger ulovlig innleie ifølge arbeidsmiljølovens §14-14 og derav krav på et fast arbeidsforhold hos innleier – Norwegian - vil være urovekkende for alle faste ansatte i Norge.
• – Luftfarten er ute av kontroll
Krav om grunnleggende sosiale rettigheter er ikke bare et lønns- og pensjonsspørsmål, men henger nøye sammen med flysikkerhet og et godt arbeidsmiljø. Mange arbeidstagere på midlertidige ansettelsesforhold, samt unge piloter på kontrakt opplever også at det er svært vanskelig å etablere seg med bolig og familie. De har ofte kun kontrakt på seks måneder, og dermed ingen sikker inntekt.
I kombinasjon med høy studiegjeld sliter de med å få lån til bolig. De har ofte heller ingen rettighet til fødselspermisjon, og etablering av familie er i mange tilfeller derfor økonomisk umulig. Med tanke på funnene i Gent-rapporten og utviklingen i bransjen står Norsk Cockpitforbund fast på sitt krav om at alle flygere skal være ansatt i det selskapet de flyr for. Dette tvinger da arbeidsgiver til å ta det reelle arbeidsgiveransvaret. Det er nemlig i alles interesse at flygerne konsentrerer seg om å fly trygt fra A til B, og ikke bruker tiden til å bekymre seg for om de har jobb neste måned eller om hvordan de skal klare seg dersom de blir syke.
Dersom myndighetene legger opp til ansettelsesformer som frarøver flygere grunnleggende sosiale rettigheter, trues flysikkerheten.
• Les også: Piloter og kabinpersonale til sak mot Norwegian
Samtidig pågår forbrukernes jag etter flybilletten som koster mindre enn en kaffekopp og et wienerbrød på flyplassen. Det er i denne sammenheng viktig å minne om at de metoder vi i dag ser innenfor deler av anleggsbransjen og ifm. transport på land, sjø og i luft med enkle grep kan overføres til alle deler av arbeidslivet. Og skulle en tilsvarende praksis bre om seg, vil det undergrave hele den norske arbeidslivsmodellen.
Yngve Carlsen
Leder Norsk Cockpitforbund
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
Glade folk i 2022: Fra venstre Johnny Hansen (Norsk Sjømannsforbund), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, stortingrepresentant Geir Pollestad og Hans Sande (Norsk Sjøoffisersforbund).
Tri Nguyen Dinh