Colourbox.com
De ansiktsløse fortellingene
På TV 2 Nyhetene en mandag kveld fikk vi møte en ung jente som etter dagens arbeidsmiljølov hadde fått fast jobb etter seks måneder som midlertidig ansatt. De som ikke får fortsette, hører vi sjeldent om, skriver Trine Lise Sundnes.
Skal vi fortelle videre på den gode historien, er det selvsagt at dagens lov fungerer. I dag er mulighetene til å få fast ansettelse stor, fordi reguleringen bygger opp under at fast ansettelse skal være hovedregelen.
Midlertidige ansettelser er naturlig nok ment for midlertidig behov for arbeidskraft. Enten en tidsbestemt avtale, eller et bestemt arbeid som er av forbigående art. Det er mange gode eksempler: Prosjekter med sluttdato, sesongvariasjoner i arbeidet, eller for å ta unna topper i arbeidet. Alt dette er lov i dag. Mange av disse får også fortsette videre. Det er de gode fortellingene.
At arbeidsministeren velger å bruke de gode eksemplene fra dagens godt fungerende lovverk som begrunnelse for å endre en lov er søkt. Loven fungerer jo åpenbart, så noe overbevisende argument for å endre lovverket er det jo ikke.
Mer tvilsomt er det når mediene villig jakter de gode eksemplene fra dagens lovverk for å illustrere morgendagens lovverk. For de andre fortellingene, de ansiktsløse historiene, blir nemlig ikke presentert.
De som håper at arbeidsgiveren skal anerkjenne den gode jobben de gjør og som forhåpentligvis vil føre til en faste ansettelse. Arbeidstakere som i frykt for å miste den midlertidige jobben ikke våger å gå ut med sin historie. De som ikke engang våger å stille kritiske spørsmål på arbeidsplassen for det fører jo ikke fram til fast ansettelse. Slik blir deres fortelling en godt bevart hemmelighet. Ingen arbeidsgiver vil presentere slike arbeidsplasser heller, ikke med Robert Eriksson på besøk.
I fagbevegelsen vet vi imidlertid at det finnes arbeidsgivere som allerede i dag både utnytter og bryter lovverket. De ansetter arbeidstakere på midlertidige kontrakter selv om det ikke er ment å dekke et midlertidig behov. De praktiserer morgendagens lovverk, skjønt det ennå ikke er lov.
Brudd på og utnyttelse av lovverket burde ikke premieres med en generell adgang til midlertidige ansettelser, verken om det er 9 måneder eller 12 måneder. Eriksson uttaler at det fortsatt skal være begrensninger i lovverket for å unngå at arbeidsgiver utnytter ansatte. Når vi vet at regelverket brytes i dag, hadde det vært langt bedre for arbeidstakeren om regjeringen hadde kommet med virkemidler som ga den enkelte reelle muligheter til fast jobb. Men det er tydeligvis ikke i regjeringens interesse, og de velger heller dårlig skjulte verktøy for å gi arbeidsgiver mer makt.
Før høringsfristen går ut uttaler for sikkerhets skyld Eriksson til TV 2 nyhetene at regjeringen vil innføre en generell adgang til midlertidige ansettelser i enten 9 måneder eller 12 måneder, uavhengig av de innspill som måtte komme av høringsrunden. Det er arrogant, men ikke uventet.
Med Robert Erikssons nye lov kan vi dessverre forvente flere ansiktsløse fortellinger. De historiene som arbeidsgiveren ikke vil fortelle journalister, og fortellingene den med midlertidig kontrakt kvier seg for å fortelle.
Arbeidstakere som alltid må ta til takke med den midlertidige kontrakten, blir sjeldent nevnt. Ofte glemt. Arbeidsgiveren som lovstridig kun tilbyr midlertidige ansettelser derimot, belønnes med at regjeringen nå gjør det lovlig. Lenger ned i bukselomma på arbeidsgiver kommer du neppe!
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm