Kristin Margrethe Johansen
De usynliges minister
Før sommerferien i fjor kom stortingsmeldingen Frihet og likeverd. Den skulle sette utviklingshemmede på dagsorden for første gang på over 20 år. Så ble det helt stille. Igjen.
Meldingen, som ble lagt fram av daværende statsråd Inga Marte Thorkildsen, var svak og uten konkrete tiltak. Det ble tilgitt. Dels fordi utviklingshemmedes forkjempere ikke er godt vant, dels fordi meldingen ble sett på som et springbrett.
– Hvis vi vil kan vi kritisere denne meldinga nord og ned for å være for lite konkret. Men det viktigste er at nå er mennesker med utviklingshemming på dagsordenen, sa Jens Petter Gitlesen, leder i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) til Fontene.
Men så ble det tyst. Vi fikk en ny regjering og Solveig Horne ble likestillings- og inkluderingsminister. Et søk på hennes navn i kombinasjon med utviklingshemning/utviklingshemmede i medieovervåkingstjenesten Retriever gir fem treff for 2013 og 2014 til sammen. Ingen av dem leder til saker der ministeren har gått offensivt ut.
Horne har sagt mye om mangt, og blitt pepet ut på talerstolen både på feministkonferanse i Malmö og under Europride i Oslo. Om personer med utviklingshemning er hun så godt som helt taus.
Det er selvsagt ingen grunn til å tvile på at Solveig Horne, som folk flest, ønsker mennesker med utviklingshemning alt godt. Hun vil helt sikkert at de skal inkluderes og delta i samfunnet på sine egne premisser. Problemet er at hun har det øverste politiske ansvaret for dette og lar være å foreta seg noe for å løse de problemene stortingsmeldingen beskriver. Og det er ikke småtteri:
Utviklingshemmede står kort og godt utenfor på alle samfunnsområder. Deres deltakelse i arbeidslivet har sunket fra svært lav til nærmest ikke-eksisterende. De har liten makt over eget liv, og kan i liten grad velge hvor og med hvem de skal bo. De stues i mange kommuner sammen i institusjonslikende boligkomplekser i strid med ansvarsreformen. De deltar lite i fritidsaktiviteter og reiser langt mindre på ferie enn resten av oss. Og er tre ganger mer utsatt for seksuelle overgrep enn gjennomsnittet.
Da Stortinget behandlet Frihet og likeverd i februar i år, kom de med en helt konkret bestilling til statsråden: Det må settes ned et utvalg som skal foreslå konkrete tiltak på alle områder. Stortingsvedtaket var en seier for Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), Fellesorganisasjonen (FO) og andre pådrivere. Nå måtte noe skje! Ingen hadde fantasi til å forestille seg at nok en sommerferie skulle opprinne uten handling.
Solveig Horne har sikkert mye å gjøre. Men her haster det. En gruppe mennesker lever på siden av samfunnet. Dette er tilstrekkelig dokumentert, beskrevet og utredet. Det er ingenting å vente på.
I fjor på denne tida skrev fagbladet Fontene om stortingsmeldingen under tittelen Thorkildsens kamp mot glemselen. På spørsmål om hvordan det kan gå til at vi godtar så lav kompetanse i tjenestene til personer med utviklingshemning, svarte den daværende statsråden: «Noen mennesker er lettere å gå rundt. De som ikke har store organisasjoner i ryggen.»
Thorkildsen tapte både valget og kampen mot glemselen. Ganske nøyaktig ett år seinere er alt som før.
Den som vil at ingenting skal skje, setter ned et utvalg, heter det. Hvor blir det av ambisjonene til den som ikke engang gjør det?
Utviklingshemmedes deltakelse i arbeidslivet har sunket fra svært lav til nærmest ikke-eksisterende.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen